The Malaysia Post

Selain Donald Trump Ini 22 Pemimpin Utama Dunia Terlibat Masalah Undang-undang

Masalah undang-undang bekas Presiden Donald Trump telah menarik perhatian yang ketara, dengan beberapa membandingkan keadaan dengan peristiwa yang dipanggil “republik pisang.” Walau bagaimanapun, realitinya ialah pemimpin dunia yang menghadapi cabaran undang-undang bukanlah sesuatu yang luar biasa. Sepanjang sejarah, pemimpin dari pelbagai benua telah mendapati diri mereka didakwa sebelum, semasa, dan selepas masa mereka berkuasa. Dari Eropah ke Asia, Afrika ke Amerika Latin, mari kita terokai beberapa kes ketara pemimpin dunia yang terjerat dalam masalah undang-undang.

Eropah

#1. Nicolas Sarkozy (Perancis) 

Tuduhan: Sarkozy menerima hukuman penjara satu tahun kerana membantu majistret sebagai pertukaran maklumat tentang penyiasatan undang-undang. Dia juga menghadapi pertuduhan melanggar peraturan kewangan kempen semasa bidaan pemilihan semulanya yang gagal pada 2012.

#2. Jacques Chirac (Perancis) 

Tuduhan: Chirac, mendiang bekas Presiden Perancis, menjadi yang pertama dalam era moden negara itu disabitkan dengan jenayah selepas meninggalkan jawatan. Dia didapati bersalah menyalahgunakan dana bandar Paris semasa menjadi Datuk Bandar dan menerima penggal dua tahun yang digantung.

#3. Helmut Kohl (Jerman)

Tuduhan: Kohl menghadapi dakwaan rasuah dan pembiayaan parti haram berikutan pilihan raya 1998. Walaupun kes itu digugurkan, dia terpaksa membayar denda yang besar.

#4. Silvio Berlusconi (Itali)

Tuduhan: Berlusconi menghadapi banyak siasatan dan perbicaraan, termasuk penipuan cukai, rasuah dan seks yang menyalahi undang-undang semasa kerjaya politiknya. Dia disabitkan dengan penipuan cukai, menyebabkan kehilangan kerusi Senatnya dan larangan daripada memegang jawatan awam. Namun begitu, beliau membuat kemunculan semula politik dan dipilih semula ke parlimen pada 2022.

Baca lagi | Trump Mengaku Tidak Bersalah Pada Penghakiman

Timur Tengah

#5. Benjamin Netanyahu (Israel)

Tuduhan: Perdana menteri pertama Israel yang aktif dibicarakan, Netanyahu menghadapi tuduhan rasuah, penipuan, dan pecah amanah, termasuk dakwaan menerima hadiah mewah daripada rakan kaya dan memanipulasi liputan media.

Afrika

#6. Jacob Zuma (Afrika Selatan)

Pertuduhan: Zuma dijatuhi hukuman penjara kerana menghina mahkamah selepas enggan memberi keterangan dalam siasatan rasuah negeri. Dia juga dibicarakan kerana menerima rasuah berkaitan perjanjian senjata 1999.

#7. Laurent Gbagbo (Pantai Gading)

Pertuduhan: Gbagbo menghadapi tuduhan jenayah terhadap kemanusiaan, tetapi Mahkamah Jenayah Antarabangsa membebaskannya pada 2019. Dia juga disabitkan bersalah kerana menceroboh cawangan bank pusat semasa konflik selepas pilihan raya pada 2011 tetapi kemudiannya diampunkan.

#8. Blaise Compaore (Burkina Faso)

Tuduhan: Compaore disabitkan dengan pembunuhan Thomas Sankara, bekas pemimpin Afrika yang mati dalam rampasan kuasa 35 tahun lalu. Dia kini hidup dalam buangan.

#9. Alpha Conde (Guinea)

Tuduhan: Conde, yang digulingkan dalam rampasan kuasa pada 2021, telah dituduh bersubahat dalam pembunuhan, penculikan, keganasan seksual dan kehilangan paksa, berkaitan dengan keganasan pilihan raya pada 2020.

#10. Mohamed Ould Abdel-Aziz (Mauritania)

Tuduhan: Bekas presiden Mauritania menghadapi tuduhan menyalahgunakan jawatan, menjaja pengaruh, pengubahan wang haram, dan pengayaan haram, yang didakwanya bermotifkan politik.

#11. Ian Khama (Botswana)

Pertuduhan: Khama telah didakwa atas kesalahan memiliki senjata api yang menyalahi undang-undang semasa menjadi presiden dan kini sedang menghadapi prosiding ekstradisi di Afrika Selatan.

Baca lagi | Mahkamah Persekutuan menolak rayuan sabitan SRC International Najib Razak

Asia

#12. Imran Khan (Pakistan)

Tuduhan: Bekas bintang kriket dan perdana menteri itu disabitkan bersalah menyembunyikan hasil daripada penjualan hadiah negara dan menghadapi lebih 170 kes undang-undang yang terdiri daripada rasuah hingga keganasan.

#13. Najib Abdul Razak (Malaysia)

Pertuduhan: Najib dibicarakan kerana pengubahan wang haram dan salah guna kuasa berkaitan skandal 1MDB. Beliau adalah bekas pemimpin Malaysia pertama yang disabitkan kesalahan dan dipenjarakan kerana rasuah.

#14. Thaksin Shinawatra (Thailand)

Tuduhan: Digulingkan dalam rampasan kuasa 2006, Thaksin melarikan diri dari Thailand untuk mengelakkan tuduhan rasuah bermotifkan politik. Dia berdepan hukuman penjara 10 tahun jika pulang ke tanah air.

#15. Joseph Estrada (Filipina)

Tuduhan: Estrada telah didakwa dan didakwa dengan rompakan kerana didakwa menerima sogokan, tetapi kemudiannya diampunkan oleh penggantinya.

#16. Roh-Tae Woo, Lee Myung-bak, dan Park Geun-Hye (Korea Selatan)

Tuduhan: Beberapa presiden Korea Selatan menghadapi masalah undang-undang selepas meninggalkan jawatan, dengan sabitan kerana rasuah dan salah guna kuasa, walaupun ramai yang kemudiannya diampunkan.

#17. Donald Tsang (Hong Kong)

Tuduhan: Tsang ialah bekas pemimpin pertama Hong Kong yang disabitkan dengan tuduhan jenayah kerana salah laku dalam jawatan.

Amerika Latin

#18. Augusto Pinochet (Chile)

Tuduhan: Bekas ketua tentera Chile itu menghadapi tuduhan pembunuhan beramai-ramai dan keganasan tetapi dibebaskan atas alasan perubatan dan kemudian diletakkan di bawah tahanan rumah.

#19. Rafael Correa (Ecuador)

Tuduhan: Correa melarikan diri ke Belgium di tengah-tengah siasatan berkaitan tuduhan rasuah yang melibatkan konglomerat pembinaan Brazil Odebrecht.

#20. Jair Bolsonaro (Brazil)

Tuduhan: Mahkamah Brazil menghalang Bolsonaro daripada bertanding jawatan awam sehingga 2030 kerana menyebarkan maklumat salah tentang sistem pengundian elektronik negara itu. Dia juga sedang disiasat kerana membocorkan maklumat sulit.

Amerika Utara

#21. Richard Nixon (AS)

Tuduhan: Nixon meletak jawatan pada tahun 1974 di tengah-tengah prosiding pemecatan berkaitan skandal Watergate, tetapi dia telah diampunkan oleh Presiden Gerald Ford.

#22. Bill Clinton (AS)

Tuduhan: Clinton telah didakwa kerana menghalang keadilan dan berbohong di bawah sumpah, tetapi Senat gagal memecatnya daripada jawatan.

#23. Donald Trump (AS)

Tuduhan: Trump menghadapi dua pemecatan, tetapi Senat membebaskannya kedua-dua kali. Dia kini menghadapi tuduhan jenayah yang berkaitan dengan pembayaran diam-diam, salah mengendalikan maklumat sulit dan menghalang peralihan kuasa secara aman.

Kesimpulan

Sejarah pemimpin dunia yang menghadapi cabaran undang-undang adalah luas, dengan pendakwaan berlaku di pelbagai benua dan merentasi pelbagai iklim politik. Daripada rasuah kepada salah guna kuasa, kes-kes ini mengingatkan kita tentang kepentingan akauntabiliti dan kedaulatan undang-undang bagi mereka yang memegang jawatan.

Read Previous

Peja Nafi ‘Jual Kerusi’ dalam Pemilihan Calon PN Negeri Sembilan

Read Next

Rusuhan PS5 di New York: Youtuber Amerika Syarikat Kai Cenat Ditahan Polis

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.