The Malaysia Post

Peja Nafi ‘Jual Kerusi’ dalam Pemilihan Calon PN Negeri Sembilan

Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Negeri Sembilan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu, atau lebih dikenali sebagai Peja, dengan tegas menafikan dakwaan beliau ‘menjual kerusi’ dalam pemilihan calon bagi gabungan politik tersebut. Beliau menyatakan bahawa sekiranya mereka benar-benar mampu ‘menjual kerusi’, keadaan kewangan mereka tidak akan sekerap dan seret seperti yang dihadapi saat ini.

Menafikan Tuduhan dan Bebanan Kepimpinan

Peja berkata mereka turun berkempen dengan ala kadar dan tidak perlu untuk menjual kerusi kerana bebanan kepada pimpinan dalam menghadapi pilihan raya ini adalah penuh cabaran dan getir. Beliau menekankan bahawa pemimpin dan anggota PN Negeri Sembilan sedang berhadapan dengan cabaran besar dan tidak ada ruang untuk melibatkan diri dalam tindakan yang tidak jujur dan bertanggungjawab.

Baca lagi | Keputusan Calon PRN Pulau Pinang: DAP Alami Krisis Dalaman

Kemaafan Bagi Pihak yang Membuat Dakwaan Fitnah

Sebagai seorang pemimpin, Peja menegaskan bahawa beliau memaafkan pihak-pihak yang telah membuat dakwaan fitnah tentang dirinya. Beliau menyatakan akan memaafkan segala tuduhan fitnah terhadapnya mengenai penjualan kerusi PRN Negeri Sembilan.

Kontroversi Calon Bebas DUN Sikamat

Sebelum ini, calon Bebas Dewan Undangan Negeri (DUN Sikamat), Mohammed Hafiz Baharudin, telah melaporkan bahawa terdapat elemen ‘jual kerusi’ dalam pemilihan calon PN Negeri Sembilan. Mohammed Hafiz, yang juga merupakan ahli parti BERSATU, menyuarakan ketidakpuasannya dengan senarai calon yang diumumkan, yang menurutnya lemah dan tidak berpotensi untuk menang.

Baca lagi | Gelombang Sokongan PN di Kawasan Majoriti Melayu Semakin Kuat

Yakin Memberikan Saingan Hebat dalam PRN

Mengulas mengenai kenyataan pimpinan BN dan PH yang seringkali melaungkan kemenangan 36-0 di Negeri Sembilan, Ahmad Faizal meyakinkan bahawa pihaknya akan memberikan saingan hebat dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) ini. Beliau menegaskan, Perikatan Nasional Negeri Sembilan akan memberi saingan hebat berdasarkan pemerhatian apabila melihat pimpinan utama parti lawan iaitu gabungan Pakatan Harapan yang mula berkampung dan berkempen di Negeri Sembilan tanpa henti di mana keadaan ini menunjukkan Perikatan Nasional mampu memberi cabaran besar buat mereka.

Majlis Munajat Akbar dan Jelajah PN Best di Sendayan telah berlangsung malam tadi, menunjukkan kesungguhan dan sokongan gabungan politik tersebut dalam meraih kemenangan dalam PRN Negeri Sembilan.

Dengan ketegasan dan keyakinan Peja, PN Negeri Sembilan bertekad untuk mencapai kejayaan dalam PRN ini, dan semua tuduhan ‘jual kerusi’ ditepis dengan tegas oleh pihaknya. Keputusan PRN Negeri Sembilan akan menjadi penentu arah politik negeri ini, dan rakyat akan menentukan siapa yang berhak memimpin dan mewakili kepentingan mereka di peringkat negeri.

Read Previous

10 Negara Paling Banyak Dilawati di Seluruh Dunia

Read Next

Selain Donald Trump Ini 22 Pemimpin Utama Dunia Terlibat Masalah Undang-undang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.