The Malaysia Post

Gelombang Sokongan PN di Kawasan Majoriti Melayu Semakin Kuat

KUALA LUMPUR: Bagi mengekalkan Pulau Pinang kelihatan sangat mungkin untuk Pakatan Harapan (PH) dalam pilihan raya negeri, namun ia tidak akan mudah sepenuhnya.

Para penganalisis percaya ancaman yang dihadapi oleh Pakatan Harapan ini disebabkan oleh kelebihan yang terdapat pada Perikatan Nasional (PN) di kawasan-kawasan majoriti Melayu negeri tersebut yang mana boleh mengurangkan tahap dominasi luar biasa yang ditunjukkan oleh komponen-komponen parti PH, termasuk DAP, di Pulau Pinang selama 15 tahun yang lalu.

Analisis New Straits Times menunjukkan bahawa kawasan-kawasan majoriti Melayu hanya menyumbang 10 daripada keseluruhan 40 kerusi di negeri itu, iaitu hanya 25 peratus dari perwakilan dewan negeri.

Namun, perkara yang menjadi kebimbangan PH dan rakan kongsi kerajaan perpaduan, Barisan Nasional (BN), adalah 80 peratus daripada kawasan-kawasan majoriti Melayu terletak di kawasan tanah besar Pulau Pinang, bersempadan dengan negeri kubu kuat PN iaitu Kedah.

Kekuatan PN di Kawasan-Kawasan Majoriti Melayu

Dalam pilihan raya negeri yang lalu pada tahun 2018, parti-parti komponen PH hanya memenangi 50 peratus daripada kawasan-kawasan majoriti Melayu ini, dengan PKR memenangi empat kerusi dan Amanah memenangi satu kerusi.

Lima kerusi yang dimenangi ialah Pinang Tunggal, Penanti, Permatang Pasir, Seberang Jaya, dan Pulau Betong. Semuanya kecuali Pulau Betong terletak di tanah besar. Sementara itu, BN memenangi dua kerusi, Parti Pribumi Bersatu Malaysia memenangi dua kerusi, dan Pas memenangi satu kerusi.

Baca lagi | Perikatan Nasional (PN) Kedah Janjikan ‘17 Tawaran’ dalam Manifesto Pilihan Raya Negeri

Isu-Isu dan Ramalan Analisis

Para penganalisis percaya bahawa PN berpotensi untuk membuat kemajuan serius di kawasan-kawasan majoriti Melayu ini, berdasarkan keputusan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

“Kesannya dapat dilihat daripada kekalahan Nurul Izzah Anwar, wakil PKR, dalam kerusi parlimen Permatang Pauh di PRU15,” kata Ahli Profesor Dr. Lau Zhe Wei, analis politik dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

Menurut beliau, gelombang sokongan untuk PN tidak dapat disangkal dan telah mempengaruhi terutama di kalangan pengundi Melayu. 

“Walaupun ‘gelombang hijau’ ini signifikan, ia tidak akan membawa PN menguasai Pulau Pinang. DAP pasti akan memenangi kerusi-kerusi ini. PH akan kehilangan beberapa kerusi di kawasan majoriti Melayu akibat gelombang hijau, tetapi PH masih akan membentuk kerajaan negeri. Tetapi persoalan yang lebih besar adalah sama ada kekuatan gelombang PN boleh menandingi kestabilan yang dikuasai oleh kerajaan perpaduan di peringkat persekutuan,” tambah Dr. Lau.

Baca lagi | Baddrol Bakhtiar, Calon PN DUN Gurun Tak Mahu Beri Janji Kosong Pada Rakyat Kedah

Ramalan Dr. Ainul Adzellie Hasnul

Dr. Ainul Adzellie Hasnul, seorang penganalisis politik, juga percaya bahawa PN berpotensi untuk membuat kemajuan yang signifikan dalam mendapatkan kawasan-kawasan majoriti Melayu, tetapi beliau percaya ini tidak akan mencukupi untuk menembusi benteng PH.

“Terdapat beberapa kawasan majoriti Melayu di Pulau Pinang yang rentan terhadap pengaruh PN. Kawasan-kawasan seperti Penaga dan Bertam mungkin akan kekal dengan PN kerana mereka telah memenangi kawasan-kawasan ini sebelum ini.”

Menurutnya lagi, pertempuran sengit bakal berlaku di antara PH, BN dan BN di beberapa kawasan seperti Permatang Berangan dan Sungai Dua di mana pada pilihan raya yang lalu telah dimenangi oleh BN dan kemenangan bakal diperoleh oleh PN nanti bakal menembusi benteng PH.

Kesimpulan

Walau bagaimanapun, Dr. Ainul percaya bahawa kawasan-kawasan bukan majoriti Melayu yang membentuk komposisi dewan negeri Pulau Pinang akan tetap menjadi benteng pertahanan bagi gabungan PH-BN.

Gabungan Pakatan Harapan dan Barisan Nasional  berkemungkinan akan mengekalkan Pulau Pinang oleh sebab kerusi-kerusi dengan majoriti bukan Melayu masih dianggap sebagai kubu parti tersebut dalam pilihan raya ini.

Read Previous

Ketua Balai Polis Jalan Campbell Berjaya Selamatkan Nyawa Seorang Wanita

Read Next

Piala Malaysia: JDT Menang Besar 5-1 Menentang Kelantan FC

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.