The Malaysia Post

Mahkamah Persekutuan menolak rayuan sabitan SRC International Najib Razak

Datuk Seri Najib Razak gagal meyakinkan Mahkamah Persekutuan untuk membenarkan beliau mengemukakan bukti tambahan dalam rayuan terakhirnya terhadap sabitan menyalahgunakan dana daripada SRC International Sdn Bhd.

Panel lima hakim diketuai Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat sebulat suara menolak percubaan Najib untuk memperkenalkan bukti berkaitan penemuan terbaru berhubung dakwaan konflik kepentingan hakim Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali.

Tengku Maimun memutuskan bahawa permohonan Najib tidak mempunyai merit kerana bukti yang didakwa oleh pasukan pembelanya sebagai baru tidak mempunyai kaitan dengan pengetahuan bekas perdana menteri itu mengenai RM42 juta, yang merupakan isu utama dalam kes SRC International.

“Atas semua sebab yang kami nyatakan, kami dapati pemohon gagal melepasi ambang di bawah Seksyen 93 Akta Mahkamah Kehakiman.

Empat lagi hakim di bangku simpanan ialah Ketua Hakim Sabah dan Sarawak Tan Sri Abang Iskandar Abang Hashim, hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Nallini Pathmanathan, Datuk Mary Lim Thiam Suan dan Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah.

Datuk Seri Najib Razak
Credits: yimg

Mengetuai pendakwaan ialah pendakwa ad hoc V. Sithambaram, yang dibantu oleh timbalan pendakwa raya Donald Joseph Franklin, Sulaiman Kho Kheng Fuei, Mohd Ashrof Adrin Kamarul dan Manjira Vasudevan.

Peguam Hisyam Teh Poh Teik, Liew Teck Huat dan Rueben Mathiavaranam mewakili Najib.

Disember lalu, Mahkamah Rayuan mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi pada Julai 2020 dan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta.

Kes itu kini di Mahkamah Persekutuan dan ia adalah peluang terakhir Najib untuk meyakinkan hakim bahawa sabitan dan hukumannya harus dibatalkan.

Perbicaraan di mahkamah agung negara itu dijadualkan berlangsung selama sembilan hari mulai hari ini hingga 19 Ogos dan disambung semula selepas hujung minggu pada 23 Ogos hingga 26 Ogos.

Read Previous

Rundingan kerusi BN untuk PRU15 masih belum dimuktamadkan, kata naib pengerusi pakatan

Read Next

Taiwan menuduh China keterlaluan dengan rakaman pulau

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.