The Malaysia Post

Taiwan menuduh China keterlaluan dengan rakaman pulau

Taiwan menuduh China keterlaluan dan “helah” hari ini selepas tentera China menerbitkan rakaman pulau Penghu yang terletak di lokasi strategik di mana terdapat pangkalan udara utama Taiwan.

China, yang mendakwa Taiwan sebagai wilayahnya, telah menjalankan latihan ketenteraan di sekitar pulau itu bulan ini selepas lawatan Speaker Dewan Perwakilan AS Nancy Pelosi, yang diikuti oleh lima ahli parlimen AS pada Ahad dan semalam.

Unit tentera China yang bertanggungjawab ke atas kawasan bersebelahan dengan Taiwan, Komando Teater Timur Tentera Pembebasan Rakyat, semalam mengeluarkan video kepulauan Penghu, yang nampaknya diambil oleh pesawat tentera udara China berhampiran.

Naib Ketua Staf Tentera Udara Taiwan untuk Operasi Tung Pei-lun memberitahu pemberita di Taipei bahawa ini adalah peperangan maklumat China, walaupun dia berkata dia tidak mempunyai sebarang komen mengenai siapa yang telah mengambil video itu.

“China menggunakan helah perang kognitif yang dibesar-besarkan untuk menunjukkan betapa dekatnya ia dengan Penghu – yang tidak benar,” kata Tung.

Kementerian Pertahanan Taiwan semalam, dalam kemas kini aktiviti tentera udara China berhampiran Taiwan, menunjukkan pada peta bahawa pesawat China paling hampir dengan Penghu pada hari itu ialah empat pesawat pejuang J-16.

Para pejuang melintasi garis tengah Selat Taiwan – biasanya penghalang tidak rasmi antara kedua-dua pihak – tetapi kekal lebih dekat dengan pantai China daripada Penghu, peta menunjukkan.

Tung berkata Taiwan mempunyai “pemahaman” masa nyata tentang apa yang berlaku di langit, dan pesawat China telah beroperasi ke utara dan barat daya Taiwan dan merentasi garisan tengah.

“Kedua-dua tentera udara dan pasukan pertahanan udara darat bertindak balas.” Penghu terletak berhampiran dengan pantai barat daya Taiwan, tidak seperti pulau Kinmen dan Matsu yang dikawal Taiwan yang terletak betul-betul di sebelah pantai China.

Penghu ialah destinasi pelancongan musim panas yang popular untuk pantai, terumbu karang dan makanan lautnya.

Read Previous

Mahkamah Persekutuan menolak rayuan sabitan SRC International Najib Razak

Read Next

Shah Firdaus bersedia untuk muncul dari bayang-bayang keirin ace Azizulhasni

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.