The Malaysia Post

Shah Firdaus bersedia untuk muncul dari bayang-bayang keirin ace Azizulhasni

Jaguh berbasikal trek negara, Muhammad Shah Firdaus Sahrom akan menyalurkan seluruh tumpuannya pada Kejohanan Berbasikal Trek Dunia di Perancis, yang dijadualkan pada Oktober, bagi melayakkan diri ke final keirin dan muncul daripada bayangan mentornya.

Shah Firdaus yang berharap untuk mencatat markah dalam acara keirin, walaupun membuat penampilan sulung dalam acara itu di Kejohanan Dunia, berkata ketiadaan pemain keirin Datuk Mohd Azizulhasni Awang di Paris, akan memberinya peluang sempurna untuk membuktikan dirinya sebagai orang yang berkemungkinan besar. penggantian.

Kejohanan Dunia bukanlah perkara baru bagi Shah kerana ini merupakan penampilan keempatnya dalam kejohanan tetapi dia hanya bertanding dalam acara Pecut dan bukan keirin, kerana Azizulhasni adalah pilihan yang jelas.

“Saya telah bertanding dalam kejohanan dunia dan kejohanan berbasikal antarabangsa yang lain selama bertahun-tahun dan ini akan menjadi Kejohanan Berbasikal Trek Dunia keempat saya. Oleh itu, saya berharap untuk kembali dengan keputusan yang positif.

“Dulu tumpuan saya hanya pada acara pecut tetapi kali ini saya perlu menumpukan perhatian kepada kedua-dua acara pecut dan keirin kerana Datuk Mohd Azizulhasni tidak akan bertanding di Paris,” katanya selepas menerima insentif di bawah Skim Insentif Johor untuk Johor. atlet yang cemerlang dalam Sukan SEA Vietnam 2012 dan Sukan Komanwel 2022 di Birmingham, di sini malam tadi.

Anak kelahiran Muar berusia 26 tahun itu telah memenangi pingat gangsa dalam acara keirin pada Sukan Komanwel di Birmingham yang berakhir baru-baru ini.

“Untuk membuat impak di Paris saya mesti terlebih dahulu layak ke final keirin. Bagaimanapun, berdasarkan pelumba yang beraksi di Sukan Komanwel, mara ke final bukanlah sesuatu yang mustahil kerana kebanyakan pelumba yang akan berada di Paris, berada di Birmingham.

“Selepas pulang dari Sukan Komanwel, saya mempunyai sedikit atau tiada masa untuk terluang kerana saya telah memulakan latihan untuk bersedia menghadapi perlumbaan paling sukar dan paling berprestij di dunia.

“Saya tahu ia adalah satu perintah yang sukar untuk mencontohi Azizulhasni yang juga dikenali sebagai The Pocket Rocketman kerana kepantasannya, terutama di garisan penamat tetapi saya akan cuba meneruskan legasinya,” katanya.

Azizulhasni sendiri dalam satu posting Facebook pada 5 Ogos, mengisytiharkan bahawa kemunculan Shah dalam keirin telah menjawab persoalan siapa yang akan menjadi penggantinya (Azizulhasni) dalam acara keirin.

Read Previous

Taiwan menuduh China keterlaluan dengan rakaman pulau

Read Next

Khairy: Gaya hidup sihat adalah ideal, tetapi kekal sebagai cabaran bagi kebanyakan rakyat Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.