The Malaysia Post

Khairy: Gaya hidup sihat adalah ideal, tetapi kekal sebagai cabaran bagi kebanyakan rakyat Malaysia

Kajian Universiti Stanford, yang mendapati rakyat Malaysia adalah orang ketiga paling malas di dunia, tidak mencerminkan apa yang berlaku di lapangan, kata Khairy Jamaluddin hari ini.

Menteri kesihatan berkata bahawa kajian itu, yang melihat tahap obesiti populasi dan kiraan langkah setiap hari, tidak menganggap fakta bahawa bandar raya Malaysia tidak dibina untuk kesihatan.

“Ia tidak menggambarkan hakikat bahawa Malaysia dan bandar raya Malaysia bukanlah bandar yang boleh dilalui dengan berjalan kaki. Kami tidak mempunyai perancangan bandar dan persekitaran terbina yang menggalakkan gaya hidup sihat.

“Kami tidak mempunyai rangkaian pengangkutan yang menggalakkan gaya hidup sihat yang mampan. Ia direka bentuk supaya anda tidak bergerak dan bergantung pada kereta anda sebanyak mungkin,” katanya pada dialog dasar Sidang Kemuncak Dasar Kesihatan 2022 di Pusat Dagangan Dunia, Kuala Lumpur hari ini.

Khairy berkata selain kurangnya akses untuk menjadi lebih aktif setiap hari, ramai orang dan keluarga mereka menghadapi dilema apabila melibatkan pemakanan yang lebih baik.

“Makanan mahal, makanan sedap mahal. Ibu bapa ingin memberi anak-anak mereka makanan berkhasiat tetapi sebaliknya lebih mudah, lebih murah dan lebih mudah untuk memberi anak-anak mereka makanan segera yang diproses.

“Mereka mahu bersenam tetapi mereka sukar untuk bersenam kerana ada di antara mereka menyulap dua atau tiga pekerjaan,” katanya.

Beliau menegaskan bahawa walaupun penting untuk menggalakkan orang ramai membuat keputusan yang lebih sihat, kerendahan hati juga diperlukan untuk memahami halangan di sekelilingnya.

“Adalah sangat mudah bagi Kementerian Kesihatan untuk memberi ceramah kepada orang ramai tentang cara hidup lebih baik, tentang cara makan dengan lebih sihat tanpa memahami halangan dan batasan yang ada pada orang ramai untuk menjalani kehidupan yang lebih sihat.

“Sudah tentu, sebahagian daripadanya boleh dibantu melalui kempen promosi atau melalui sains tingkah laku. Tetapi sebenarnya terdapat beberapa halangan dan halangan struktur yang sangat nyata untuk orang ramai menjalani kehidupan yang sihat,” katanya sambil menambah semua kementerian perlu bekerjasama untuk meletakkan kesihatan sebagai pusat pembuatan dasar.

“Sebaik-baiknya, apa yang saya fikirkan ialah apabila kita mendekati kitaran Belanjawan, kita harus mengambil kira aspek kesihatan, sama seperti bagaimana kita mengambil kira kesaksamaan jantina apabila membuat dasar baharu.

“Sama seperti bagaimana setiap kementerian kini mengambil kira perubahan iklim (dalam dasar mereka), kita juga mesti bertanya, ‘Apa yang kita lakukan untuk hasil kesihatan?’ supaya kita boleh berkata, ‘Ini adalah sumbangan kementerian saya kepada hasil kesihatan’, ” kata Ahli Parlimen Rembau itu.

Dialog dasar itu turut dihadiri bekas menteri kesihatan Tan Sri Dr S. Subramaniam, pengarah eksekutif Pusat Kesihatan Planet Sunway Tan Sri Prof Dr Jemilah Mahmood dan Pengerusi Kumpulan Axiata Tan Sri Shahril Ridza Ridzuan, yang menyertai secara maya.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Shah Firdaus bersedia untuk muncul dari bayang-bayang keirin ace Azizulhasni

Read Next

Ringgit jatuh kerana pelabur menunggu arahan Fed

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.