The Malaysia Post

Trump Mengaku Tidak Bersalah Pada Penghakiman

Pada Selasa di Miami, Donald Trump mengaku tidak bersalah dalam perbicaraan yang melibatkan 37 pertuduhan salah mengendalikan maklumat sulit. Dakwaan ini menjadikannya bekas presiden Amerika Syarikat pertama yang didakwa secara persekutuan.

Pada hari Jumaat, Jabatan Keadilan Amerika Syarikat mendedahkan dakwaan yang merangkumi 37 tuduhan jenayah terhadap Trump, termasuk 31 di bawah Akta Pengintipan.

Trump dituduh tidak sah menyimpan puluhan fail keselamatan nasional yang sensitif di harta Mar-a-Lago-nya di Florida ketika beliau meninggalkan jawatan pada tahun 2021. Beliau kemudian enggan mengembalikannya dan bersubahat untuk menghalang siasatan untuk mendapatkannya semula.

Berkongsi Maklumat Rahsia dengan Pihak Tidak Berkebenaran

Beliau juga dituduh berkongsi rahsia Amerika Syarikat yang sensitif dengan orang yang tidak mempunyai kelulusan keselamatan.

Bahan yang disimpannya di rumahnya termasuk program nuklear, keupayaan pertahanan, dan senjata Amerika Syarikat dan kerajaan asing, menurut dakwaan tersebut.

Mungkin akan mengambil masa setahun atau lebih sebelum perbicaraan diadakan.

Baca lagi | Dakwaan Trump Merupakan ‘hari gelap’ Bagi Amerika Syarikat – Speaker Dewan Rakyat McCarthy

Keputusan Hakim Mengenai Trump dan Pembantu

Trump dibenarkan meninggalkan mahkamah tanpa syarat atau sekatan perjalanan, dan tidak diperlukan ikatan tunai. Hakim Magistrate Jonathan Goodman memutuskan bahawa beliau tidak dibenarkan berkomunikasi dengan saksi-saksi berpotensi dalam kes ini.

Walt Nauta, pembantu Trump yang juga dituduh dalam kes ini, hadir bersama Trump tetapi tidak perlu membuat pengakuan hingga 27 Jun kerana beliau tidak mempunyai peguam tempatan. Beliau juga dibebaskan tanpa perlu membayar ikatan dan diperintahkan untuk tidak berbincang dengan saksi-saksi lain.

Bukti yang Diberikan oleh Pendakwaan

Peguam pendakwaan persekutuan dijangka akan mula memberikan bukti kepada peguam Trump. Ini termasuk surat-menyurat antara pertahanan Trump, Arkib Kebangsaan dan Pentadbiran Rekod Amerika Syarikat, dan peguam pendakwaan ketika mereka berunding mengenai dokumen-dokumen tersebut.

Pada suatu ketika, peguam Trump dijangka akan mengemukakan permohonan untuk menolak kes ini atas pelbagai alasan, termasuk mungkin dakwaannya bahawa beliau telah membatalkan pengkelasan dokumen sebelum mengambilnya.

Mereka juga kemungkinan akan menghujah bahawa kes ini harus dibuang kerana apa yang mereka dakwa sebagai kelakuan tidak profesional oleh pendakwa, termasuk pelanggaran yang didakwa terhadap doktrin undang-undang yang membenarkan orang untuk menjaga komunikasi dengan peguam mereka sebagai sulit.

Permohonan untuk Menolak Kes Jenayah

Permohonan untuk menolak dalam kes jenayah adalah lazim tetapi jarang berjaya kerana tertuduh menghadapi beban yang tinggi untuk meyakinkan hakim bahawa kes mereka terlalu cacat untuk dihantar ke mahkamah juri.

Pendakwa juga berhak mendapat manfaat keraguan mengenai dakwaan fakta pada peringkat tersebut.

Baca lagi | Donald Trump Didapati Bersalah Cabul Kolumnis Jean Carroll Dan Perlu Bayar Ganti Rugi

Ramai Penyokong Trump Hadir ke Mahkamah Miami

Beratus-ratus penyokong Trump telah berkumpul di luar mahkamah di Miami untuk menyatakan bantahan terhadap tuduhan tersebut.

Banyak dari mereka mengulangi dakwaan Trump bahawa kes ini adalah kempen pemfitnah politik yang bertujuan untuk menggagalkan kempen 2024 beliau untuk tempoh kedua sebagai presiden.

Mereka terlihat berlari ke arah kereta beliau ketika beliau tiba dengan pengawal yang mewah.

Walau bagaimanapun, bilangan penganjur tersebut kelihatan kurang daripada yang dijangka dan mereka dilampaui oleh kehadiran polis dan media yang ramai.

Kumpulan kecil penganjur menentang turut hadir di luar mahkamah, tetapi hari itu berlalu dengan tidak banyak kejadian.

Pengadilan Mahkamah Berubah menjadi Acara Kempen

Walaupun menghabiskan pagi di mahkamah, Trump, seperti biasa, cuba memanfaatkan sebarang faedah politik yang mungkin daripada hari tersebut.

Selepas meninggalkan mahkamah, beliau memberi isyarat jempol dan melambai kepada orang ramai sebelum pergi ke sebuah restoran Cuba popular di Miami dengan pengawal yang mewah.

Di sana, beliau membungkukkan kepalanya bersama dua orang pendeta dan seorang rabbi untuk seketika berdoa, berjabat tangan dengan penyokong, dan berjaya membuat beberapa senyuman dan jenaka ketika berposing untuk gambar, termasuk satu dengan petarung UFC Jorge Masvidal.

Di dalam restoran, orang-orang menyanyikan “Selamat Hari Jadi” kerana beliau berusia 77 pada hari Rabu.

Beliau berkata selepas itu, “Hari jadi tertentu, hari jadi tertentu” dan “Kita mempunyai kerajaan yang tidak terkawal.”

Sepanjang hari, Trump dapat membuat beberapa pos di aplikasi media sosialnya, termasuk salah satunya yang menyebut kes ini sebagai “penyamaran penyihir”.

Kemudian Trump terbang dengan jet peribadinya ke New Jersey, di mana penyokong menyambutnya dengan semangat seperti di perhimpunan, muzik, dan sorak-sorai untuk ucapan yang disampaikan di hadapan sebuah kelab dengan tiang yang menyerupai Rumah Putih.

Bolehkah Trump Tetap Bertanding untuk Presiden Jika Beliau Disabit Kesalahan?

Trump pada masa ini adalah calon Republikan utama dalam perlumbaan untuk presiden Amerika Syarikat pada pilihan raya 2024.

Beliau masih boleh mencalonkan diri untuk presiden walaupun jika beliau disabit kesalahan.

Perlembagaan Amerika Syarikat hanya mengkehendaki bahawa calon itu adalah warganegara kelahiran asli, berusia 35 tahun atau lebih, dan penduduk Amerika Syarikat sekurang-kurangnya 14 tahun.

Read Previous

10 Tempat Makan Best Di Ipoh Yang Wajib Anda Cuba

Read Next

Gol Sensasi Safawi Rasid Di Malaysia vs Solomon Mencuri Perhatian Media Antarabangsa: Cadangan Anugerah Puskas

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.