The Malaysia Post

Gol Sensasi Safawi Rasid Di Malaysia vs Solomon Mencuri Perhatian Media Antarabangsa: Cadangan Anugerah Puskas

Gol yang dijaringkan oleh Safawi Rasid semasa perlawanan persahabatan antara Malaysia dan Kepulauan Solomon telah menarik perhatian media antarabangsa. Salah satu media antarabangsa terkemuka dari Amerika Syarikat, Bleacher Report (B/R Football), telah mencadangkan agar gol Safawi pada minit ke-77 tersebut dicalonkan untuk Anugerah Puskas.

Cadangan B/R Football diiktiraf oleh Netizen

B/R Football telah memuat naik video gol Safawi di media sosial mereka dengan kapsyen “Tambah Safawi Rasid ke senarai Puskas.” Video tersebut telah mendapat perhatian luas dan penghargaan dari netizen yang memberikan komen-komen positif terhadap penampilan cemerlang bintang Harimau Selatan tersebut.

Baca lagi | Messi menewaskan Mbappe untuk Hadiah Terbaik Fifa, Putellas Dakwa Anugerah Wanita

Sejarah Anugerah Puskas di Malaysia

Sebagai catatan, pada tahun 2016, gol yang dijaringkan oleh Faiz Subri dari Pulau Pinang ketika bermain melawan Pahang dalam perlawanan Liga Super telah memenangi Anugerah Puskas FIFA 2016 di Zurich, Switzerland. Gol Faiz tersebut dipilih sebagai pemenang setelah mendapatkan undian keseluruhan sebanyak 59.46 peratus, mengalahkan pesaingnya dari Brazil, Johnath Marlone Azevedo da Silva (22.86 peratus), dan wakil tunggal pemain bola sepak wanita Daniuska Rodriguez dari Venezuela (10.01 peratus).

Potensi Pengiktirafan Antarabangsa untuk Safawi

Kejayaan gol Faiz Subri telah mencipta sejarah bagi bola sepak negara dan Asia. Sekarang, dengan cadangan media antarabangsa untuk mendaftarkan gol Safawi ke Anugerah Puskas, pemain Johor Darul Ta’zim (JDT) tersebut berpotensi memperoleh pengiktirafan antarabangsa yang setanding dengan kejayaan Faiz.

Kemenangan Harimau Malaya dalam Perlawanan Persahabatan

Perlawanan persahabatan antara Malaysia dan Kepulauan Solomon telah berakhir dengan kemenangan Harimau Malaya dengan skor 4-1. Meskipun Kepulauan Solomon mencetak gol pertama melalui kesilapan penjaga gol Malaysia pada minit ke-11, Harimau Malaya, yang berada pada peringkat ke-138 dunia, tidak lama lagi bangkit dan menyamakan kedudukan melalui gol Paulo Josue pada minit ke-40. Menerusi sepakan penalti Arif Aiman Hanapi pada minit ke-47, Harimau Malaya memimpin pada separuh masa pertama. Safawi kemudiannya menambah gol ketiga pada minit ke-77, sementara gol keempat dicetak oleh Lee Tuck pada minit ke-91, mengukuhkan kemenangan Harimau Malaya.

Baca lagi | Safawi membuat penampilan sulung untuk Portimonense SC Portugal

Potensi Kejayaan Safawi dalam Anugerah Puskas FIFA

Dengan pencapaian gemilangnya dan cadangan media antarabangsa untuk memasukkan golnya ke dalam senarai Puskas, Safawi Rasid mungkin akan menyertai Faiz Subri sebagai pemain Malaysia yang berjaya memenangi Anugerah Puskas FIFA, mengukuhkan kedudukan mereka dalam sejarah bola sepak negara. Semoga kejayaan ini memberikan motivasi kepada para pemain bola sepak Malaysia untuk terus berusaha dan mempertingkatkan prestasi mereka dalam arena antarabangsa.

Read Previous

Trump Mengaku Tidak Bersalah Pada Penghakiman

Read Next

Subsidi: Langkah Terkini Kerajaan Malaysia dalam Penyampaian Bantuan Kewangan – Anwar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.