The Malaysia Post

Rusuhan PS5 di New York: Youtuber Amerika Syarikat Kai Cenat Ditahan Polis

YouTuber Amerika Syarikat yang popular dan influencer Twitch Kai Cenat telah mendapati dirinya berada dalam huru-hara selepas acara pemberian PlayStation 5 yang dianjurkannya bertukar menjadi rusuhan di New York City. Beribu-ribu orang berkumpul di Union Square dengan menjangkakan menerima hadiah PS5 percuma, yang membawa kepada kekacauan, keganasan dan penangkapan. 

Baca lagi | Rusuhan di Haryana, India: 10 Perkara Utama Yang Perlu Anda Tahu

Kekacauan Tercetus di Dataran Union

Kai Cenat, yang mempunyai lebih 10 juta pengikut di media sosial, mengumumkan acara pemberian hadiah, menjanjikan 300 peranti PlayStation 5 kepada peminatnya. Acara itu berlangsung di Union Square, salah satu perhentian kereta api paling sibuk di New York. Ketika berita tersebar, beratus-ratus peminat yang tidak sabar-sabar berpusu-pusu ke kawasan itu menjelang 1:00 PM waktu tempatan (17:00 GMT).

Keganasan dan Tindak Balas Polis

Keadaan dengan cepat menjadi tidak terkawal apabila orang ramai semakin ramai. Para hadirin mula membaling botol, batu dan tin cat, menyebabkan kekacauan dan membahayakan keselamatan awam. Jabatan Polis New York (NYPD) mengisytiharkan bahaya “tahap empat”, mengerahkan sekitar 1,000 pegawai untuk menguruskan keadaan.

Tangkapan dan Tuduhan

Selepas peristiwa huru-hara itu, lebih 60 tangkapan telah dibuat, dan Encik Cenat didakwa dengan sekurang-kurangnya dua pertuduhan menghasut rusuhan dan perhimpunan yang menyalahi undang-undang. Pihak berkuasa melaporkan bahawa acara itu tidak dibenarkan dan penganjurannya adalah kerjasama dengan bintang YouTube lain, Fanum, dari Bronx.

Baca lagi | Syarikat Besar Amerika Syarikat, Tesla dan Apple Jadikan India Destinasi Pelaburan Terbaru

Ucapan Ketua NYPD

Ketua NYPD Jeffrey Maddrey menyatakan kebimbangan terhadap tahap bahaya dan tidak mengendahkan arahan polis yang dipamerkan oleh orang ramai. Sesetengah individu bersenjatakan alat pembinaan, manakala yang lain menggunakan bunga api untuk mencipta huru-hara tambahan.

Kesan kepada Kai Cenat

Kai Cenat mendapat perhatian yang ketara pada awal tahun apabila dia memecahkan rekod untuk pelanggan Twitch terbanyak, mengumpul 300,000 pengikut. Bagaimanapun, insiden baru-baru ini mungkin mempunyai akibat yang serius terhadap reputasi dan status undang-undangnya.

Kesimpulan

Acara pemberian PS5 yang dianjurkan oleh Kai Cenat membawa kepada kekacauan dan keganasan di Union Square di New York City. Akibatnya, dia kini berdepan pertuduhan berkaitan menghasut rusuhan dan perhimpunan haram. Acara ini menyerlahkan keperluan untuk penganjuran perhimpunan awam yang bertanggungjawab untuk memastikan keselamatan para hadirin dan orang awam.

Read Previous

Selain Donald Trump Ini 22 Pemimpin Utama Dunia Terlibat Masalah Undang-undang

Read Next

Banjir Kilat di Utara China: Enam Orang Meninggal Dunia, Empat Hilang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.