The Malaysia Post

Rusuhan di Haryana, India: 10 Perkara Utama Yang Perlu Anda Tahu

Berikutan keganasan di Haryana’s Nuh baru-baru ini, Parti Aam Aadmi (AAP) telah menimbulkan kebimbangan terhadap keselamatan dan keselamatan orang ramai di negeri yang diperintah BJP. Kenyataan Ketua Menteri Manohar Lal Khattar bahawa polis tidak boleh melindungi semua orang telah menarik perhatian, mendorong AAP mempersoalkan tanggungjawab kerajaan BJP terhadap keselamatan awam. Berikut ialah perkara utama yang perlu diketahui tentang rusuhan di Haryana dan tindak balas seterusnya:

#1. Keganasan Haryana di Nuh dan Kawasan Sekitar

Keganasan meletus pada 31 Julai di Nuh, kawasan majoriti Muslim yang dahulunya dikenali sebagai Mewat, dan kemudiannya merebak ke Faridabad, Palwal, dan Gurugram.

#2. Perkhidmatan Internet Mudah Alih Digantung

Bagi mengelak penyebaran maklumat salah dan khabar angin di media sosial, kerajaan Haryana menggantung perkhidmatan internet mudah alih di kawasan terjejas sehingga 5 Ogos.

#3. Memantau Media Sosial

Jawatankuasa tiga ahli telah ditugaskan untuk memantau siaran media sosial di platform seperti Facebook, Twitter, dan WhatsApp untuk membendung penyebaran kandungan yang berbau perkauman.

#4. Penjaga Lembu di Pusat Keganasan

Monu Manesar, seorang penjaga lembu yang videonya menjadi tular, dikatakan menjadi pusat keganasan. Kerajaan menyatakan bahawa jika peranannya terbukti, dia tidak akan terlepas.

#5. Pandangan Priyanka Gandhi

Pemimpin Kongres Priyanka Gandhi mengaitkan pergolakan itu dengan politik “pecah dan perintah”, menganggapnya bertanggungjawab mengganggu keamanan di pelbagai bahagian negara.

#6. Tuduhan Trinamool

Saket Gokhale dari Trinamool menuduh BJP menaja keganasan di Haryana, sama seperti yang berlaku di Manipur.

#7. Penglibatan Polis Rajasthan

Ketua Menteri Haryana Khattar menyebut bahawa polis Rajasthan boleh bertindak terhadap Monu Manesar dan memberi jaminan kerjasama dalam siasatan.

#8. Majistret dan Anak Perempuan Diserang

FIR mendedahkan bahawa ketua majistret kehakiman tambahan, Anjali Jain, dan anak perempuannya yang berusia 3 tahun terpaksa mencari perlindungan semasa serangan kumpulan itu. Mereka kemudiannya diselamatkan oleh peguambela.

#9. Anjakan Markas Batalion

Untuk mengawal keadaan undang-undang dan ketenteraman di Nuh, kerajaan Haryana memindahkan ibu pejabat batalion Batalion Simpanan India (LHDN) ke-2 dari Bhondsi ke daerah Nuh.

#10. Mangsa dan Penangkapan

Keganasan itu telah mengakibatkan kematian enam orang, termasuk dua pengawal rumah. Selain itu, 116 orang telah ditangkap, dan 90 yang lain ditahan berhubung keganasan itu.

Baca lagi | Syarikat Besar Amerika Syarikat, Tesla dan Apple Jadikan India Destinasi Pelaburan Terbaru

Kesimpulan

Keganasan Haryana telah mencetuskan kebimbangan terhadap keselamatan awam dan tanggungjawab kerajaan di negeri yang diperintah BJP. AAP telah mempersoalkan keupayaan BJP untuk melindungi rakyat, manakala pemimpin lain telah mengkritik politik yang memecahbelahkan kerana menyumbang kepada pergolakan. Memandangkan penyiasatan berterusan dan usaha dilakukan untuk memulihkan keamanan, keadaan masih menjadi kebimbangan serius.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Pemain Import PDRM FC Bruno Suzuki Memeluk Islam

Read Next

Jisoo Blackpink, Pelakon ‘My Name’ Ahn Bo-hyun Bercinta

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.