The Malaysia Post

Dua Kes Monkeypox Dilaporkan di Malaysia

Malaysia kini sedang menghadapi kes Monkeypox di mana kes pertama telah disahkan pada 26 Julai, melibatkan seorang lelaki warga asing yang telah tinggal dan bekerja di Malaysia sejak April 2022.

Individu tersebut telah melancong ke sebuah negara yang melaporkan kes-kes monkeypox pada 6 Julai, dan kembali ke Malaysia pada 10 Julai.

Menurut Dr. Muhammad Radzi dalam satu kenyataan pada hari ini, gejala-gejala jangkitan tersebut direkodkan mula muncul iaitu pada 19 Julai manakala tanda seperti kulit melepuh pula mula kelihatan pada 23 Julai yang lalu. Pesakit tersebut diasingkan dan dibebaskan pada 10 Ogos selepas pulih sepenuhnya tanpa sebarang komplikasi.

Kes Kedua: Warganegara Malaysia

Kes kedua melibatkan seorang lelaki tempatan yang mengalami simptom-simptom semasa menjalani kuarantin kerana beliau telah berhubungan rapat dengan kes pertama.

Dr. Muhammad menyatakan bahawa lelaki itu diperintahkan menjalani kuarantin pada 27 Julai, dan disahkan positif menghidap monkeypox pada 29 Julai.

Pesakit kedua masih dalam keadaan sihat sambil diasingkan.

Baca lagi | Satu Kes Monkeypox Dilaporkan di China

Pengesanan dan Kuarantin

Menurutnya, semua individu yang dilaporkan mempunyai kontak rapat dengan kes pertama telah pun dikenal pasti dan status kesihatan mereka dipantau.

“Tidak ada seorang pun yang menunjukkan sebarang simptom jangkitan monkeypox kecuali pesakit kedua,” katanya.

Tempoh inkubasi sebelum individu mula menunjukkan simptom-simptom monkeypox adalah antara lima hingga 21 hari dari tarikh pendedahan.

Individu yang menghidap monkeypox menjadi berjangkit sehari sebelum simptom muncul sehingga semua lepuh-lepuh kering sepenuhnya.

Biasanya, kes-kes monkeypox sembuh dengan sendirinya tanpa memerlukan sebarang rawatan.

Baca lagi | Singapura mengesahkan satu kes import monkeypox

Langkah-Langkah dan Amaran

Semua pengembara yang tiba dari negara-negara yang melaporkan monkeypox disarankan untuk memantau kesihatan harian mereka untuk simptom-simptom selama tempoh 21 hari dari tarikh kedatangan di Malaysia.

Antara gejala-gejala yang perlu untuk diawasi termasuklah demam, sakit kepala, keletihan, dan ruam maculopapular di mana ia bermula di wajah dan merebak ke seluruh tapak tangan serta di kawasan tapak kaki sebelum menyerang bahagian-bahagian lain badan.

Individu juga mungkin mengalami keletihan, sakit di bahagian belakang atau sendi, kekejangan otot, dan pembengkakan nod limfa.

Peranan Practitioner dan Maklumat Penting

Pakar perubatan diminta untuk peka terhadap individu yang mengalami simptom lepuh dan mencari rawatan, terutamanya dalam kalangan kumpulan risiko tinggi.

Saat ini, terdapat 10 makmal yang menyediakan perkhidmatan ujian pengesanan monkeypox.

Pejabat kesihatan terdekat perlu dimaklumkan tentang kes-kes yang disyaki melalui sistem e-notifikasi untuk membolehkan siasatan lanjut dan langkah-langkah kawalan yang dijalankan oleh pejabat kesihatan daerah.

Read Previous

7 Perkara Penting Mengenai Internet of Things (IoT) Perlu Anda Tahu

Read Next

Donald Trump Serah Diri di Atlanta

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.