The Malaysia Post

Thailand menghadapi cabaran kesihatan mental di tengah wabak

Ketika wabak COVID-19 merugikan berjuta-juta pekerjaan di Thailand tahun lalu, Unyakarn Booprasert mendapati dirinya tidak mempunyai wang dan tidak ada rakan atau saudara yang dapat membantu.

Lelaki berusia 59 tahun itu membelah satu bungkus mi segera antara tiga hidangan. Dia putus asa untuk 15.000 baht (S $ 655) yang dijanjikan oleh pemerintah, akan dibayar selama tiga bulan, di bawah skim pelepasan tunai No One Left Behind.

Ketika mengetahui bahawa dia adalah antara 15 juta pemohon yang tidak memenuhi syarat untuk mendapat bantuan, Unyakarn memutuskan untuk mengadukan kesnya kepada pihak berkuasa Thailand pada April lalu.

“Ketika saya sampai ke Kementerian Kewangan, sudah tentu, mereka tidak mendengar,” kata pembersih itu. “Dari tindakan mereka, orang miskin mirip dengan babi atau anjing, binatang dengan kudis.”

Setelah cubaan bunuh diri, pihak berkuasa meneliti kesnya semula dan memutuskan dia memenuhi syarat untuk mendapatkan bantuan itu.

Bunuh diri di Thailand meningkat di tengah wabak COVID-19. Sebanyak 2.551 orang bunuh diri pada separuh pertama tahun lalu, meningkat 22 peratus dari tempoh yang sama pada tahun 2019. Pegawai kesihatan menyifatkan peningkatan itu disebabkan tekanan berkaitan dengan wabak.

Kumpulan yang terkena dampak wabak itu termasuk pekerja pelancongan, pekerja seks dan pendatang. Pelancongan asing, yang merupakan 12 persen dari produk domestik kasar Thailand, telah runtuh ketika negara-negara mengekang perjalanan internasional untuk memerangi penyebaran COVID-19.

Baca Lagi | Guan Eng menuduh PAS mendorong ekstremisme dan perkauman di Malaysia

Sementara itu, pekerja seks mungkin tidak didaftarkan dalam sistem jaminan sosial dan mempunyai akses terhad kepada sokongan pemerintah, kata ahli ekonomi Thanaporn Sriyakul.

Pendatang dari bandar ke bandar juga menghadapi kesukaran untuk mendapatkan bantuan di bawah skim No One Left Behind, kerana mereka mungkin diklasifikasikan dalam rekod kerajaan sebagai petani, yang berada di bawah skim kewangan yang berbeza.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada tahun 2019, kadar bunuh diri tahunan Thailand adalah 14.4 per 100,000 penduduk, sementara purata standard umur global adalah 10.5 setiap 100,000. Berpiawaian usia bermaksud variasi yang timbul dari struktur umur negara yang berbeza telah dihapus.

Sebagai perbandingan, kadar bunuh diri di negara anggota Persatuan Negara-negara Asia Tenggara yang lain dalam senarai WHO berbeza dari 3.2 (Filipina) hingga 11.2 (Singapura) setiap 100,000 penduduk.

Terdapat percubaan membunuh diri setiap 10 minit di Thailand.

Alasan budaya dan ekonomi yang mendalam menyumbang kepada kadar bunuh diri Thailand yang agak tinggi, menurut profesor profesor Universiti Sains Sosial Singapura, Antonio L Rappa, yang telah mempelajari budaya, sejarah dan politik Thailand selama lebih dari 20 tahun.

Terlepas dari faktor ekonomi, dia mengatakan “sejarah panjang menjadi pejuang” rakyat Thailand telah menjiwai jiwa mereka dengan “idea kematian”.

Read Previous

Guan Eng menuduh PAS mendorong ekstremisme dan perkauman di Malaysia

Read Next

Liga Super berantakan setelah kelab Inggeris berhenti

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.