The Malaysia Post

Guan Eng menuduh PAS mendorong ekstremisme dan perkauman di Malaysia

DAP’s Lim Guan Eng

© Image Credit – Picture by Sayuti Zainudin

Setiausaha Jeneral DAP Lim Guan Eng menyerang PAS, menuduhnya membawa ekstremisme agama dan perkauman di Malaysia ke tahap yang baru dan berbahaya.

Dia berpendapat parti Islam itu melakukannya dengan secara terbuka dan tanpa malu-malu mendiskriminasi, meminggirkan dan mengecualikan orang bukan Islam dan bukan Melayu.

“Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Mohd Khairuddin Aman Razali, dari PAS, tanpa malu-malu mengulangi objektif Perikatan Nasional (PN) untuk memenangi majoriti dua pertiga dalam pilihan raya akan datang, untuk merangka semula batas pilihan raya dengan cara yang akan menguntungkan orang Melayu dan Islam , ”Kata Lim dalam satu kenyataan.

Katanya, kenyataan Khairuddin mengenai kawasan-kawasan pengundian yang jelas adalah tidak berperlembagaan dengan mengorbankan rakyat Malaysia yang menegakkan demokrasi berparlimen, terutamanya bukan Melayu dan bukan Islam.

“PAS jelas menginginkan identiti Malaysia yang berbeza, variasi mutant yang tidak memiliki tempat untuk kepelbagaian, keterangkuman dan Malaysia yang berbilang kaum atau agama.

“Tidak ada yang dinyatakan dalam Perlembagaan Persekutuan bahawa terdapat persempadanan semula kawasan pilihan raya berdasarkan bangsa dan agama. Penggabungan perkauman dan agama seperti itu bertentangan dengan asas demokrasi asas perwakilan dan nilai yang setara dengan satu orang, satu suara, ”kata Lim.

Baca Lagi | Najib menegaskan Jho Low ‘memanipulasi’ akaun banknya untuk menipunya

Ahli Parlimen Bagan itu juga meminta Khairuddin untuk alasannya bahawa merangka semula batas pilihan raya dengan berat sebelah antara kaum dan agama bertujuan untuk mengembalikan hak rakyat yang telah terlalu lama ditindas, terutama negeri-negeri di pantai timur, Kedah dan Pahang.

“Sekiranya Khairuddin betul bahawa orang-orang di negeri-negeri ini telah ditindas, dia harus ingat bahawa bukan orang bukan Melayu atau bukan Islam yang telah melakukan penindasan, tetapi pemimpin Muslim dan Melayu yang sekarang dia bekerjasama dalam pemerintahan PN.

“Daripada menghukum penindas, mengapa ‘menindas’ orang bukan Islam dan bukan Melayu dengan menafikan hak perlembagaan mereka?” katanya.

Lim terus mengarahkan anggota PN dari parti lain termasuk MCA, GPS dan MIC, yang dituduhnya sebagai bersalah kerana desakan PAS terhadap apartheid pilihan raya perkauman dan agama, yang menurutnya bukan sahaja berkurang tetapi juga menafikan bukan Islam dan bukan Melayu nilai hak suara mereka, seperti yang dijamin di bawah Perlembagaan Persekutuan. “Selanjutnya, surat khabar PAS Harakah Daily, mencetak artikel yang memalukan dan memfitnah yang mencerca orang bukan Melayu atau bukan Islam, terutama mereka yang beragama Kristian, kerana membantu orang Melayu atau orang Islam,” katanya.

Read Previous

Najib menegaskan Jho Low ‘memanipulasi’ akaun banknya untuk menipunya

Read Next

Thailand menghadapi cabaran kesihatan mental di tengah wabak

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here