The Malaysia Post

Najib menegaskan Jho Low ‘memanipulasi’ akaun banknya untuk menipunya

najid-razak-umno

Najib menegaskan Jho Low ‘memanipulasi’ akaun banknya untuk menipunya

Datuk Seri Najib Razak adalah “muslihat” untuk “menguburkan kebenaran yang nyata” berikutan dakwaan bahawa ahli perniagaan buruan Low Taek Jho “memanipulasi” akaun bank peribadinya untuk menipu dia sehingga percaya bahawa dia mempunyai dana, ketika dia tidak, Mahkamah Rayuan didengar hari ini.

Pendakwa raya ad hoc, Datuk V. Sithambaram berkata demikian semasa bantahan pendakwaan dalam perbicaraan rayuan Najib terhadap sabitan dan hukuman penjara bekas perdana menteri itu kerana penyalahgunaan dana SRC International Sdn Bhd sebanyak RM42 juta.

Menyifatkan tuntutan Najib sebagai tidak masuk akal, Sithambaram menekankan kepada mahkamah bagaimana Low Taek Jho atau Jho Low, bekas setiausaha swasta Najib, Datuk Seri Azlin Alias dan bekas ketua eksekutif SRC International, Nik Faisal Ariff Kamil ditugaskan untuk memastikan dana yang mencukupi tersedia untuk dikeluarkan oleh Najib cek dan perbelanjaan.

Dia mengatakan bahawa ketiga-tiga individu itu mirip dengan triumvirus Rom yang ditugaskan oleh Najib untuk memastikan bahawa dana tersedia dengan mudah dan mengatakan fakta itu diakui sendiri oleh Najib dalam pemeriksaan balas.

“Bagaimana ini boleh menjadi muslihat? Perayu sedang bermain muslihat untuk menguburkan kebenaran yang jelas.

“Tuanku sangat pelik. Saya tidak boleh membuat kepala atau ekor. Ini adalah kisah ayam jantan, “katanya.

Sithambaram mengatakan satu-satunya kepastian adalah bahawa Low sangat terlibat dalam memastikan ada dana yang mencukupi untuk dibelanjakan oleh Najib.

“Seperti yang dikemukakan sebelumnya, bahkan perayu sendiri mengakui bahwa Jho Low ditugaskan bersama dengan Datuk Azlin dan Nik Faisal untuk memastikan dana yang cukup tersedia untuk digunakannya.

Baca Lagi | Dr Mahathir memanggil Kerajaan Perikatan sebagai ‘kediktatoran’

“Tindakan Jho Low dilakukan dengan pengetahuan penuh perayu dan tidak memperdayakan perayu untuk menganggap dia mempunyai dana Arab di dalam akaunnya,” katanya dalam keterangannya.

Dia mengatakan bahawa bukti yang dikemukakan di mahkamah dengan jelas menunjukkan bahawa Najib sendiri mendapat keuntungan dan memperoleh berjuta-juta dari wang yang dimasukkan ke dalam akaunnya walaupun menegaskan bahawa Low “memanipulasi” akaunnya yang mana Najib mengaku tidak mempunyai bahagian.

“Perayu bahkan mengakui bahawa walaupun dia mengaku telah dimanipulasi, dia tidak kehilangan apa-apa tetapi malah memperoleh berjuta-juta dari wang yang dimasukkan ke dalam akaunnya oleh Jho Low, manipulator, yang mudah dibelanjakan oleh perayu,” katanya.

Tiga isu juga dibangkitkan oleh Sithambaram untuk menyoroti sifat “layan diri” dari argumen pembelaan, di mana Najib dijebak oleh Low dan kononnya oleh para bankir yang terlibat untuk membuatnya nampaknya dia memang melakukan kesalahan pelanggaran kepercayaan.

“Pertama, tidak ada logik bagi Jho Low untuk menipu perayu dan membuatnya berfikir bahawa sumbangan Arab masih ada,” katanya.

Sithambaram menambah bahawa sesiapa yang mempunyai pengetahuan sederhana mengenai matematik asas, apalagi seorang menteri kewangan, dapat mengetahui bahawa RM42 juta itu bukan sumbangan Arab kerana ia akan menjadi kering jika dinilai oleh cara Najib membelanjakannya.

Sebelumnya, Sithambaram mengatakan bahawa anggapan bahawa Najib percaya sumber dana dalam akaunnya berasal dari derma Arab tidak dapat dipercayai kerana jejak wang dalam dokumen bank menunjukkan sebahagian besar derma tersebut telah dikembalikan dan selebihnya telah digunakan sepenuhnya sebelum deposit berjumlah RM42 juta dari SRC International.

“Kedua, perayu sendiri mengakui bahwa Jho Low ditugaskan untuk memastikan ada dana untuk keperluannya setiap saat. Itulah sebabnya Jho Low memasukkan wang ke dalam akaun bank perayu yang selalu dibelanjakan oleh perayu.

Read Previous

Dr Mahathir memanggil Kerajaan Perikatan sebagai ‘kediktatoran’

Read Next

Guan Eng menuduh PAS mendorong ekstremisme dan perkauman di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here