The Malaysia Post

Dr Mahathir memanggil Kerajaan Perikatan sebagai ‘kediktatoran’

Tun Dr Mahathir Mohamad telah menjenamakan pemerintahan Perikatan Nasional (PN) sebagai diktator yang diperintah dengan keputusan, menambah kritikan lalu terhadap keputusannya untuk menggantung Parlimen dan menguatkuasakan peraturan Darurat.

Perdana menteri dua kali itu mengatakan demokrasi tidak dapat berfungsi tanpa Parlimen dan kedaulatan undang-undang akan “layu”.

Anggota parlimen pembangkang menuduh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menggunakan peraturan Darurat dalam upaya putus asa untuk tetap berkuasa, dan bukan sebagai cara untuk mengendalikan pandemi koronavirus.

“Negara ini sekarang diperintah oleh keputusan. Tidak ada lagi demokrasi, ”tulis Ahli Parlimen Langkawi dalam entri blog terbarunya.

“Suara rakyat dalam demokrasi yang berfungsi adalah melalui Parlimen. Tetapi ia tidak terbuka. Satu-satunya gambaran yang dapat kita buat mengenai Kerajaan ini adalah pemerintahan diktator. “

Pengkritik Muhyiddin telah berusaha untuk memberi tekanan dan memaksa pemerintah untuk bersidang Parlimen tetapi dengan sedikit kesan.

Seorang perdana menteri diberi kuasa kebijaksanaan hampir mutlak untuk menggantung atau memanggil Parlimen oleh Ordinan Darurat, dan tidak dapat dipaksa oleh undang-undang untuk melakukan sebaliknya.

Tetapi pengkritik berpendapat keputusan Muhyiddin untuk memintas Parlimen untuk mengisytiharkan Darurat adalah tidak sah.

Baca Lagi | Sindiket di sebalik iklan Raya yang menganjurkan perjudian di buru polis

“Deklarasi itu sendiri tidak mengikuti undang-undang mengenai pengisytiharan Darurat,” kata Dr Mahathir.

“Deklarasi itu harus dibentangkan di depan Parlimen. Ini tidak dilakukan. Oleh itu pengisytiharan itu tidak sah. “

Bekas perdana menteri itu juga memperhatikan penolakan Muhyiddin untuk memperhatikan keputusan Yang di-Pertuan Agong bahawa Parlimen boleh bersidang semasa Darurat.

Dia mengatakan tindakan Muhyiddin menunjukkan dia menggunakan semua kuasa yang diberikan di bawah Ordinan, tetapi mendakwa perdana menteri telah membuatnya kelihatan seperti Agong memiliki kendali penuh, mungkin dalam usaha untuk menangkis reaksi.

“Jelas bahawa Perdana Menteri bertindak berdasarkan ketentuan dalam Ordinan bahawa dia dan Kabinetnya terus menggunakan kuasa di bawah perlembagaan,” tulis Dr Mahathir.

“Tetapi setiap tindakan atau undang-undang yang dikeluarkan Pemerintah yang bertentangan atau tidak sesuai dengan undang-undang yang ada, ketentuan peraturan tersebut akan berlaku dan menggantikan,” tambahnya.

Tindakan Muhyiddin juga seolah-olah menunjukkan bahawa peruntukan Ordinan telah menggantikan bahkan Perlembagaan. Ini, Dr Mahathir menulis, memperkuat dakwaan bahawa kuasa Darurat digunakan untuk mengekalkan pemerintahan yang lemah.

“Mari kita jujur. Pengisytiharan keadaan darurat ini bukan untuk memerangi Covid-19. Tidak sama sekali, ”katanya. “Ini mengenai politik. Ini mengenai Kerajaan yang lemah mahu terus berkuasa. Bagi orang ramai, harga yang harus dibayar sangat mengejutkan. “

Read Previous

Petronas Gas memperuntukkan capex hingga RM1.3b pada TK21

Read Next

Najib menegaskan Jho Low ‘memanipulasi’ akaun banknya untuk menipunya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.