The Malaysia Post

Sindiket di sebalik iklan Raya yang menganjurkan perjudian di buru polis

Gambling

Sindiket di sebalik iklan Raya yang menganjurkan perjudian di buru polis

Polis telah berusaha gigih dalam usaha mengesan sindiket utama di sebalik dua iklan bertema Hari Raya Aidilfitri yang mempromosikan perjudian dalam talian.

Datuk Dev Kumar, timbalan pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (Perisikan / Operasi) Bukit Aman mendapati dalam siasatan awal bahawa kedua-dua iklan ini sebenarnya dihasilkan oleh satu syarikat produksi.

Dalam sidang media, dia mengatakan bahawa selain penerbit dan pelakon video tersebut, polis masih belum mendapat sindiket yang bertanggungjawab terhadap iklan tersebut. Dia menjelaskan bahawa rumah produksi dan sindiket mempunyai orang tengah untuk dapat menghubungi satu sama lain. Dia kemudian memberi jaminan bahawa pihak berkuasa memperhebatkan usaha mereka untuk mengesan syarikat yang menyewa rumah produksi yang membuat video Raya.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Saifuddin Abdullah, Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) Dr Fadhlullah Suhaimi Abdul Malek dan ketua pegawai eksekutif Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) Ahmad Idham Ahmad Nadzri turut hadir dalam persidangan itu.

Dev menyebut bahawa 13 individu telah ditangkap setakat ini untuk membantu siasatan. Sembilan daripadanya ditahan berikutan penyebaran video pertama sementara empat yang lain ditangkap selepas pembebasan iklan kedua.

Baca Lagi | Pendakwaan mendakwa tingkah laku Najib sekadar penunjukkan

Kes ini disiasat di bawah Seksyen 504 Kanun Keseksaan, Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan Seksyen 4 (1) (G) Akta Rumah Judi Biasa 1953.

Fadhlullah Suhaimi mendesak orang ramai untuk berhenti berkongsi video ini kerana kandungannya yang tidak betul dan mengatakan bahawa pihak berkuasa akan mengambil tindakan yang sewajarnya terhadap sesiapa sahaja yang akan terus memuat naiknya di platform media sosial.

SKMM telah menyatukan usaha dengan Facebook, Twitter, YouTube dan penyedia platform lain untuk meletakkan dua iklan video bertema Hari Raya Aidilfitri yang viral ini dari media sosial.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi ACP Mohamad Zainal Abdullah mengatakan bahawa keempat-empat pelakon dari video kedua yang ditangkap dan ditahan di Ampang itu dibayar RM20 lebih tinggi daripada bayaran biasa bagi pelakon iaitu RM180. Mereka akan berada dalam tahanan selama dua hari untuk membantu siasatan kes tersebut.

Read Previous

Pendakwaan mendakwa tingkah laku Najib sekadar penunjukkan

Read Next

Ketua junta Myanmar untuk menghadiri sidang kemuncak ASEAN

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here