The Malaysia Post

Pendakwaan mendakwa tingkah laku Najib sekadar penunjukkan

Semasa bantahan Najib terhadap rayuannya terhadap sabitan pendakwaan dan hukuman penjara atas skandal 1MDB di mana dia menyalahgunakan RM42 juta milik SRC International.

Menurut pendakwa raya ad hoc, Datuk V. Sithambaram, Semua tindakan Datuk Seri Najib Razak di dalam SRC hanya untuk ditunjukkan dalam usaha untuk memberi keuntungan kepada dirinya sendiri kerana dia diberi kuasa atas aset dan harta syarikat.

Sithambaram mengatakan bahawa semua bukti menunjukkan bahawa Najib sengaja mengatur urusan syarikat kerana dia mengambil peranan sebagai perdana menteri mengikut arahan pemegang saham. Dia kemudian diberi wewenang atas aset SRC International yang dimungkinkan melalui Memorandum dan Artikel Persatuan (M&A) syarikat yang dibuat untuk menyerahkan satu-satunya kuasa kepada perdana menteri. Pada masa ini, satu-satunya yang mempunyai kuasa untuk melantik atau membuang pengarah adalah Najib kerana dia diberi kawalan ke atas SRC.

Sithambaram menambah bahawa berdasarkan kedudukan rasmi dan perwakilannya di Kementerian Kewangan, dia menjadi pemegang saham syarikat itu.

Setelah itu, dia telah mengambil gelaran ‘penasihat emeritus’ yang memberdayakannya untuk menyampaikan pesanan kepada SRC BOD dengan posisi berpengaruh tertinggi.

Dengan mempertimbangkan semua kedudukan Najib dalam syarikat itu, itu menunjukkan bahawa dia adalah dalang di sebalik SRC International. Dan tidak menghairankan bahawa kedudukan ini membolehkannya melaksanakan niat jenayahnya.

Menurutnya, tanpa diragukan lagi bahwa “kawalan menyeluruh” yang dia perolehi dari SRC International memungkinkan dia melakukan tujuh kesalahan yang dituduh.

Baca Lagi | Kerajaan Perikatan gagal mengutamakan guru dan pelajar

Sithambaram menegaskan bahawa dalam urusan perniagaan yang biasa, adalah BOD syarikat yang dilantik oleh pemegang saham yang akan menguruskan hal-hal tersebut untuk kepentingan terbaik syarikat, namun hal itu tidak berlaku bagi SRC.

Akhirnya, Sithambaram menyimpulkan bahawa peranan ini yang dipikul oleh Najib semasa pemerintahannya sebagai perdana menteri menjadikannya menyelesaikan rancangan permainannya untuk mendapat keuntungan dari dana SRC International.

Najib telah memperoleh kedudukan penting di mana SRC BOD bertindak berdasarkan arahannya daripada sebagai pengarah bebas dan tanpa disedari melaksanakan kepentingan terbaik Najib yang mengakibatkan aliran keluar dana SRC kira-kira RM4 bilion ke luar negara sementara hutang masih ada dan sedang dibayar oleh kerajaan dari dana awam.

Read Previous

Kerajaan Perikatan gagal mengutamakan guru dan pelajar

Read Next

Sindiket di sebalik iklan Raya yang menganjurkan perjudian di buru polis

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.