The Malaysia Post

Kerajaan Perikatan gagal mengutamakan guru dan pelajar

Bekas timbalan menteri pendidikan Teo Nie Ching hari ini menugaskan pengurusan sekolah Perikatan Nasional (PN) yang dibuka semula, dengan mengatakan bahawa sekolah tersebut gagal mengutamakan kepentingan pelajar dan guru.

Dalam satu pernyataan, MP Kulai menunjukkan tiga “kegagalan” yang dilakukan sejauh ini dalam pengurusan PN mengenai pembukaan semula sekolah semasa pandemi Covid-19, dan bahawa kepemimpinan harus dipertanggungjawabkan.

“Pemerintah telah gagal dalam kewajiban utamanya dalam mengutamakan kepentingan pelajar dan kepentingan guru mengikuti pelajar sehingga meletakkan beban kepada guru dan ibu bapa untuk menyelesaikan masalah ini sendiri.

“Kekurangan kepemimpinan sangat jelas dan harus disebut,” katanya.

Teo mempersoalkan kurangnya ketelusan pemerintah terhadap kes berkaitan Covid-19 di sekolah, mendesak pemerintah untuk memberikan jawapan yang lebih telus untuk membolehkan ibu bapa membuat keputusan yang tepat mengenai kesejahteraan anak-anak mereka.

“Menurut data yang dikeluarkan oleh pihak berkepentingan, sekurang-kurangnya 186 sekolah mencatatkan Covid-19 kes positif sejak itu. Persoalannya, mengapa Kementerian Pendidikan tidak memberikan kemas kini harian Covid-19 yang melibatkan sekolah. Kami tidak tahu berapa banyak guru dan pelajar yang dikesan positif Covid-19.

“Ibu bapa dan guru berhak atas maklumat ini sehingga ibu bapa dapat membuat keputusan yang tepat. Pada masa yang sama, ia akan membantu mengembalikan keyakinan ibu bapa, ”katanya.

Dia kemudian mempersoalkan janji Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Aziz mengenai peluncuran 150,000 komputer riba oleh syarikat berkaitan kerajaan dan firma pelaburan, dan menambah bahawa sudah lebih dari dua bulan sejak dilancarkan.

Pada 27 Januari, Zafrul mengatakan bahawa pelancaran 150,000 komputer riba GLC dan firma pelaburan berkaitan telah dipercepat hingga Februari.

“Kami memasuki akhir April tanpa sedikitpun 150,000 komputer riba yang dijanjikan oleh Menteri Kewangan. Yang lebih tragis adalah kesunyian yang berlaku.

“Saya telah mengemukakan persoalan ini dalam banyak pernyataan dan keberanian Menteri Kewangan dan sikap tidak bertanggungjawab kolektif Kabinet untuk mengabaikan persoalan penting seperti itu adalah bencana. Ini menunjukkan bahawa mereka tidak mementingkan pendidikan anak-anak kita.

“Tidak hairanlah hashtag #KerajaanGagal menjadi trend,” katanya.

Dia juga mempersoalkan janji Kementerian Kewangan untuk guru tambahan kerana sekolah menghadapi kekurangan tenaga kerja kerana lebih banyak guru – sebagai pekerja barisan hadapan – terpaksa dikuarantin di rumah.

Dia mengatakan bahawa pemerintah PN memperkenalkan Program Pekerjaan Jangka Pendek (MySTEP) dalam Belanjawan 2021 dengan peruntukan lebih dari RM700 juta yang seharusnya menawarkan 35,000 peluang pekerjaan di sektor awam.

“Ketika kita berkedip dan menyadari lewatnya kuartal pertama 2021, kita belum diberitahu tentang tambahan guru sementara yang diperlukan oleh sistem pendidikan kita. Di manakah tambahan guru sementara yang dijanjikan oleh Kementerian Kewangan?

“Guru menjadi sebahagian dari barisan hadapan negara dalam membantu negara untuk pulih dari kesan wabak ini. Namun, kami melihat sikap dan tindak balas yang tidak bersikap tidak bersikap tidak logis, ”katanya. Semalam, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdulah mengatakan bahawa institusi pendidikan, pusat hiburan, dan acara sosial yang diadakan awal bulan ini adalah antara penyebab tujuh kluster baru Covid-19 dilaporkan.

Read Previous

Junta Myanmar membebaskan 23,000 tahanan

Read Next

Pendakwaan mendakwa tingkah laku Najib sekadar penunjukkan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.