The Malaysia Post

Junta Myanmar membebaskan 23,000 tahanan

Junta Myanmar membebaskan 23,000 tahanan

© Image Credit — Reuters pic

Junta merancang untuk membebaskan lebih dari 23,000 tahanan di seluruh negara, kata seorang pegawai hari ini, walaupun tentera terus menahan dan mengeluarkan waran tangkap untuk pembangkang anti-kudeta.

Myanmar biasanya memberikan amnesti tahunan kepada ribuan tahanan untuk memperingati cuti Tahun Baru Buddha tradisional – yang pada tahun-tahun sebelumnya menjadi urusan gembira dengan pergaduhan di seluruh bandar.

Tetapi tahun ini, dengan tentera kembali berkuasa setelah menggulingkan pemimpin awam Aung San Suu Kyi, aktivis anti-kudeta telah menggunakan cuti itu sebagai peluang untuk memprotes peningkatan jumlah kematian dan penangkapan besar-besaran.

Masih belum jelas sama ada penunjuk perasaan anti-junta atau wartawan yang dipenjara yang meliputi rampasan kuasa akan menjadi antara yang dibebaskan.

Seorang pegawai penjara memberitahu AFP dengan syarat tidak mahu disebutkan namanya bahawa penjara di seluruh negara akan mula membebaskan lebih daripada 23,000 orang pada hari Sabtu.

“Kami akan membebaskan lebih dari 800 tahanan dari penjara Insein” di pusat komersial Yangon, tambahnya, dan enggan mengulas lanjut.

Pada bulan Februari, junta membebaskan sejumlah tahanan yang sama, dengan beberapa kumpulan hak asasi pada waktu itu takut tindakan itu adalah untuk membebaskan ruang bagi penentang tentera dan juga menimbulkan kekacauan dalam masyarakat.

Pada hari Rabu, kumpulan pemberontak membunuh seorang lelaki yang telah dibebaskan dalam amnesti itu, yang menurutnya kemudiannya telah merogol dan membunuh seorang gadis berusia lima tahun.

Tepat sebelum Hari Angkatan Bersenjata, rejim juga membebaskan sekitar 900 penunjuk perasaan yang dipenjara.

Tetapi sejak rampasan kuasa 1 Februari, lebih daripada 3,100 orang – sebahagian besar dari mereka penunjuk perasaan dan aktivis anti-kudeta – telah ditahan, menurut kumpulan bantuan tempatan Persatuan Bantuan Tahanan Politik.

Junta telah mengeluarkan waran tangkap setiap malam di media yang dikendalikan oleh kerajaan, yang mensasarkan selebriti, influencer, wartawan dan aktivis terkemuka dengan banyak pengikut media sosial.

Menjelang malam tadi, jumlah mereka berjumlah 380 orang.

Kira-kira 80 doktor juga disebut sebagai buronan yang dicari kerana cuba “merosakkan keamanan dan kestabilan”.

Pekerja penjagaan kesihatan Myanmar telah berada di barisan depan gerakan ketidaktaatan sipil di seluruh negara, menolak untuk kembali bekerja di bawah rejim ketenteraan. Ketiadaan mereka telah menyebabkan banyak hospital di negara ini tidak dilindungi semasa wabak tersebut.

Negara ini berada di bawah kawalan junta selama 11 minggu. Tentera secara konsisten membenarkan kebobrokan itu dengan menuduh penipuan meluas dalam pilihan raya November, yang dimenangkan oleh parti Suu Kyi dalam keadaan tewas.

Read Previous

Top Glove, NTU menandatangani MoU untuk menarik lebih banyak bakat global

Read Next

Kerajaan Perikatan gagal mengutamakan guru dan pelajar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here