The Malaysia Post

Top Glove, NTU menandatangani MoU untuk menarik lebih banyak bakat global

Top Glove, NTU menandatangani MoU untuk menarik lebih banyak bakat global

Top Glove, NTU menandatangani MoU untuk menarik lebih banyak bakat global

Top Glove Corporation Bhd telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Universiti Taiwan Nasional (NTU) untuk menarik lebih banyak bakat global ke arah mencapai matlamatnya untuk menjadi syarikat Fortune Global 500 menjelang 2030.

Dalam satu kenyataan hari ini, pengeluar sarung tangan terbesar di dunia mengatakan MoU menandakan permulaan perkongsian tiga tahun, yang akan membolehkan syarikat itu memanfaatkan kepakaran NTU dalam penyelidikan dan pembangunan canggih yang secara khusus berkaitan dengan industri pembuatan penjagaan kesihatan.

Lulusan NTU juga dapat memperoleh pekerjaan dengan Top Glove.

Pada masa ini, 600 pelajar Malaysia melanjutkan pelajaran di universiti.

Pengarah Urusan Top Glove, Datuk Lee Kim Meow mengatakan syarikat menyedari bahawa syarikat itu harus terus berkembang untuk terus mengikuti, dan menjelang tren global di sektor pembuatan penjagaan kesihatan.

“Perlu diingat bahawa teknologi yang mengganggu seperti robotik canggih, Internet of Things dan automasi diharapkan dapat membentuk semula landskap perniagaan secara dramatik dari apa yang ada sekarang, kami yakin bahawa kolaborasi kami dengan NTU akan memungkinkan kami berkembang maju dalam kompleks dan sentiasa – berubah masa depan, “katanya.

Top Glove mengatakan pihaknya juga ingin bekerjasama dengan universiti terkemuka di dunia – terutamanya di rantau Asia – untuk menyokong rancangan pengembangannya di mana ia bertujuan untuk meningkatkan kapasiti pengeluarannya dengan tambahan 100 bilion sarung tangan dari tahun kewangan (FY) 2021 hingga TK2025.

Top Glove Corporation Bhd dijangka akan disenaraikan di Bursa Saham Hong Kong Ltd (HKEX) menjelang Mei atau Jun tahun ini, waktu yang tepat bergantung pada faktor-faktor seperti proses pemeriksaan HKEX, kelulusan dari pihak berkuasa yang berkaitan dan keadaan pasaran.

Pada 26 Februari 2021, Top Glove mengumumkan rencananya untuk melakukan dua penyenaraian utama di papan utama HKEX untuk mengumpulkan hingga RM7.7 bilion; di antaranya RM4.61 bilion akan digunakan untuk mengembangkan kapasiti pengeluarannya dan untuk pengembangan sistem pembuatan berdasarkan data. Menyifatkan rancangan penyenaraian tepat pada masanya, pengarah eksekutif Lim Cheong Guan menolak kebimbangan mengenai pendapatan dan pencairan dividen saham yang ada untuk pemegang saham pembuat glovemer tersebut.

Read Previous

Oriental Daily mencetak edisi terakhir hari ini

Read Next

Junta Myanmar membebaskan 23,000 tahanan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here