The Malaysia Post

Anak VIP ditahan semasa serbuan di pub di TTDI

Seorang anak VIP adalah antara orang yang ditangkap dalam serbuan polis di sebuah pub di Taman Tun Dr Ismail di sini, Ahad lalu

Dalam satu kenyataan hari ini, Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Seri Mazlan Lazim berkata, serbuan itu berlaku sekitar jam 1.20 pagi.

“Dalam serbuan itu, seorang lelaki tempatan yang dipercayai pengurus pub, seorang warga Bangladesh, dan tiga wanita Filipina yang dipercayai pekerja di premis itu ditahan.

“Siasatan lebih lanjut menunjukkan bahawa premis itu beroperasi tanpa lesen perniagaan yang sah.

“Turut ditahan ialah 20 lelaki dan sembilan pelanggan wanita pub kerana terlibat dalam aktiviti pub melebihi waktu operasi perniagaan yang dibenarkan semasa perintah kawalan pergerakan pemulihan (RMCO),” katanya.

Mazlan mengatakan bahawa kertas siasatan dibuka mengenai perkara itu di bawah Seksyen 55B Akta Imigresen 1959/63 kerana menggaji satu atau lebih orang selain daripada warganegara atau pemegang Permit Masuk yang tidak mempunyai pas yang sah, Peraturan 39 (b) Peraturan Imigresen 1963 kerana penyalahgunaan pas, Seksyen 76 Akta Eksais 1976, dan Peraturan 11 Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah Dalam Kawasan Tempatan Yang Dijangkiti) (No.7) 2020.

Mazlan mendedahkan bahawa keempat-empat warganegara asing itu direman selama 14 hari untuk siasatan lanjut, sementara 29 pelindung tempatan masing-masing ditampar dengan kompaun bernilai RM1,000. “Polis Kuala Lumpur tidak akan mengamalkan standard dua kali ganda dan tidak akan berkompromi terhadap mana-mana individu termasuk anak VIP tersebut yang didapati melanggar prosedur operasi standard RMCO.

Read Previous

Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe mengumumkan peletakan jawatan

Read Next

Ahli Parlimen PAS enggan meminta maaf atas ucapan Alkitab, mengatakan orang Kristian ‘tidak berhak tersinggung’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.