The Malaysia Post

Razman Kata Maaf di Mahkamah Kerana Dakwa PM Anwar Sokong LGBT

Ketua PAS Perak Razman Mohon Maaf

Pesuruhjaya PAS Perak Razman Zakaria memohon maaf kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini kerana menuduh Anwar dalam kempen pilihan raya umum ke-15 menyokong komuniti lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) dan menjadi komunis.

Adun Gunung Semanggol itu membuat permohonan maaf di mahkamah terbuka di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman Puan Noor Rowena Md Nurdin semasa perbicaraan kes saman fitnah di Mahkamah Tinggi di Taiping tadi.

“Saya ingin merujuk kepada luahan fitnah saya dalam salah satu ucapan saya semasa kempen pilihan raya umum ke-15 pada 19 November 2022 yang telah menyinggung perasaan anda dan memfitnah anda.

“Saya ingin menyatakan bahawa ucapan saya telah menjejaskan keburukan moral dan reputasi baik anda dan menyebabkan anda malu, kerosakan dan kesusahan yang besar dan tidak terukur. Saya merakamkan kekesalan dan permohonan maaf yang tidak terhingga kerana telah membuat lafaz tersebut,” katanya.

Razman juga menegaskan beliau tidak akan mengulangi ucapan fitnah dalam apa jua bentuk atau cara pada masa hadapan terhadap Anwar.

“Saya dengan serta-merta merayu, YAB untuk menarik balik tuntutan anda di Saman Sivil Mahkamah Tinggi Taiping No. AB- 23CY-1-12/2022 terhadap saya dan saya akan segera memohon kelonggaran Mahkamah untuk membatalkan dan menghapuskan Penyata Pembelaan saya bertarikh 30.1.2023 daripada rekod Mahkamah.

“Saya berdoa semoga Tuhan memberkati Anwar dan memberi kekuatan dan umur panjang untuk terus memimpin negara sebagai perdana menteri Malaysia. demi kesejahteraan rakyat dan negara,” kata kenyataannya.

Baca Lagi | Warisan Budaya dan Mercu Tanda Sejarah Malaysia yang Kaya

Baca Lagi | Mekap Dreamy Nampak Mencuba Hari Valentine Ini

Anwar Seterusnya Menarik Samannya

Dokumen mahkamah telah disediakan kepada Malay Mail.

Pada 5 Disember, Anwar memfailkan saman dengan menamakan ADUN Gunung Semanggol itu sebagai defendan tunggal.

Berdasarkan pernyataan tuntutan, Anwar berkata pada 6 November tahun lalu, defendan bercakap mengenai perkara itu semasa kempen di pasar malam Tebuk Pancur.

Beliau mendakwa ucapan itu disiarkan secara langsung di Facebook Razman di bawah nama pengguna “Haji Razman Zakaria” dan telah ditonton lebih 94,400 kali, menerima lebih 5,100 reaksi, 429 perkongsian dan lebih 2,600 komen sehingga hari ini.

Menurut presiden PKR itu, siaran video secara langsung itu kemudiannya diterbitkan menerusi artikel bertarikh 6 November 2022, dalam bahasa Melayu dan Inggeris dan dimuat naik di portal berita.

Ahli Parlimen Tambun itu berkata kenyataan berunsur fitnah dibuat untuk merosakkan reputasinya, sambil menambah bahawa dakwaan dalam artikel itu adalah tidak benar kerana beliau sentiasa memperjuangkan ajaran dan nilai Islam.

Beliau juga mendakwa defendan membuat kata-kata fitnah untuk mencemarkan nama baiknya dengan menghasut orang ramai dan menimbulkan kebencian terhadapnya dan parti sepanjang tempoh berkempen PRU15.

Mahkamah Tinggi Taiping

Defendan juga telah melanggar Seksyen 4A Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 dan gagal memohon maaf kepadanya atas tindakannya itu, kata Anwar.

Selepas itu, Mahkamah Tinggi Taiping telah memerintahkan Razman memfailkan pernyataan pembelaan terhadap saman fitnah yang difailkan oleh Anwar selewat-lewatnya pada 31 Januari.

Anwar menuntut ganti rugi am, pampasan, teruk dan teladan serta injunksi untuk menghalang defendan atau ejennya daripada mengulangi atau menyebabkan penerbitan artikel berunsur fitnah itu selain menuntut kos, faedah dan relif lain yang sewajarnya.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Mekap Dreamy Nampak Mencuba Hari Valentine Ini

Read Next

Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz Ambassador-designate to the United States

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.