The Malaysia Post

Perdana Menteri Kanada, Justin Trudeau, dan Isterinya Berpisah Setelah 18 Tahun Berkahwin

Perdana Menteri Kanada, Justin Trudeau, dan isterinya, Sophie Gregoire Trudeau, mengumumkan pada 2 Ogos 2023 bahawa mereka akan berpisah setelah mendirikan rumah tangga selama 18 tahun. Pengumuman ini tular melalui akaun Instagram mereka masing-masing setelah melalui “banyak perbincangan bermakna dan sukar.” Mereka juga telah menandatangani perjanjian pemisahan secara sah. 

Perpisahan Seorang Ikon Politik

Justin Trudeau, yang merupakan anak sulung kepada salah seorang ahli politik terkenal Kanada, telah mengetuai negara sebagai Perdana Menteri sejak tahun 2015. Beliau berumur 51 tahun pada masa itu. Sementara isterinya, Sophie Trudeau, pernah menjadi model dan hos TV sebelum berkahwin dengan Trudeau pada tahun 2005. Kemunculan pasangan ini memberikan sentuhan kemasyhuran kepada pejabat Perdana Menteri dan bahkan mereka muncul dalam majalah Vogue.

Sepanjang perkahwinan, mereka dikurniakan tiga orang cahaya mata, iaitu Xavier (15 tahun), Ella-Grace (14 tahun), dan Hadrien (9 tahun). Walaupun mereka akan berpisah, kenyataan dari pejabat Perdana Menteri menyatakan bahawa mereka akan terus membina keluarga yang harmoni dan berkasih-sayang.

Baca lagi | PM Kanada Trudeau mengisytiharkan cuti untuk meratapi Ratu Elizabeth

Kehidupan Selepas Pemisahan

Seorang pegawai yang tahu mengenai perkara ini menyatakan bahawa Trudeau akan terus tinggal di Rideau Cottage di Ottawa, tempat dia telah tinggal sejak tahun 2015, dan anak-anak akan tinggal di sana untuk mengekalkan kestabilan. Sophie, bagaimanapun, telah berpindah ke rumah berasingan di Ottawa, tetapi dia akan meluangkan masa di Rideau Cottage pada sesetengah masa, termasuk ketika Trudeau berada di luar perjalanan rasmi. Ini dilakukan untuk memastikan kestabilan keluarga terpelihara.

Kenangan Lalu dari Keluarga Trudeau

Perpisahan ini membawa ingatan kepada sejarah keluarga Trudeau. Bapa Trudeau, Pierre Trudeau, juga pernah mengumumkan perpisahan semasa menjawat sebagai Perdana Menteri pada tahun 1979 dengan ibu Trudeau, Margaret Trudeau, dan kemudiannya bercerai pada tahun 1984 semasa tahun terakhir beliau di pejabat Perdana Menteri. Margaret juga telah menulis dalam memoirnya bahawa dia pernah mempunyai hubungan dengan Senator Ted Kennedy, tetapi dia menekankan bahawa perpisahan mereka bukan kerana Kennedy, tetapi perkahwinan mereka sendiri yang sudah tergugat.

Baca lagi | Malaysia, Kanada Terokai Bidang Kerjasama Baharu

Cabaran Politik dan Kehidupan Peribadi

Justin Trudeau telah menghadapi cabaran politik dan kekecewaan pengundi serta inflasi ekonomi yang telah menjejaskan popularitinya selepas lapan tahun berkuasa. Pengumuman pemisahan ini turut memberi spekulasi bahawa perpisahan ini mungkin kesan pada kariernya dalam politik. Bagaimanapun, beliau telah menyatakan cintanya pada Sophie dalam ucapan hari jadi perkahwinan mereka yang baru-baru ini. 

Masa Depan Trudeau

Seorang profesor sains politik dari Universiti Toronto, Nelson Wiseman, sebelum ini menjangka Trudeau mungkin akan menarik diri dari politik pada tahun hadapan atau awal tahun 2025. Namun, pemisahan ini mungkin membawa perubahan kepada rancangan politiknya. Terdapat spekulasi bahawa pemisahan ini mungkin disebabkan oleh kehendak Sophie agar Trudeau tidak bertanding dalam pilihan raya akan datang. Kini, peluang beliau berada dalam arena politik kelihatan lebih tinggi. 

Diharapkan semua pihak akan memberikan privasi kepada keluarga Trudeau dalam menghadapi perpisahan mereka ini.

Read Previous

Jisoo Blackpink, Pelakon ‘My Name’ Ahn Bo-hyun Bercinta

Read Next

Calon Bandar Utama, Abe Lim Mahu Fokus Isu Perubahan Iklim 

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.