The Malaysia Post

Calon Bandar Utama, Abe Lim Mahu Fokus Isu Perubahan Iklim 

KUALA LUMPUR, 4 Ogos 2023 – Calon Bandar Utama daripada Malaysian United Democratic Alliance (Muda), Abe Lim Hooi Sean, menyatakan rasa kecewanya terhadap kelewatan Malaysia dalam mengambil tindakan mengenai isu perubahan iklim berbanding dengan negara jiran.

Lim menyatakan bahawa kawasan Bandar Utama adalah tempat yang sempurna untuk memulakan perjuangan mengenai isu-isu berkaitan perubahan iklim.

Penduduk Bandar Utama Memimpin dalam Tindakan Iklim Lestari

Berumur 27 tahun, Lim, yang juga merupakan seorang peguam pelatih dari Universiti Oxford Brooke, merujuk kepada data tidak rasmi daripada syarikat kitar semula beliau, Purpose Plastics, bersama-sama dengan Zero Waste Malaysia yang menyatakan bahawa penduduk Bandar Utama mendahului dalam mengamalkan tindakan iklim lestari.

Lim menjelaskan tentang pengumpulan bahan dan data untuk menyokong prinsip mereka mengenai iklim yang mampan. Bandar Utama dipilih sebagai lokasi strategik yang paling banyak mengitar semula atau mengamalkan tindakan iklim mampan.

Tambahan pula, majoriti penduduk di Bandar Utama adalah warga emas yang mengamalkan gaya hidup mampan seperti mengedar semula surat khabar dan minyak masak, membantu menangani isu iklim melalui tindakan harian yang mudah.

Bagaimanapun, Lim menyedari bahawa golongan muda lebih memahami isu iklim dan mungkin lebih aktif dalam menangani perubahan iklim.

Secara keseluruhan, Bandar Utama adalah contoh yang relevan dan selaras dengan prinsip dan matlamat mereka dalam mengumpul data dan menggalakkan gaya hidup mampan dan mengurangkan kesan negatif terhadap iklim.

Baca lagi | MUDA Jemput Orang Awam Untuk Jadi Calon PRN

Krisis Iklim Akan Menjejaskan Golongan Paling Tertindas

Lim menyatakan bahawa krisis iklim akan memberi kesan yang paling besar kepada golongan miskin dan terpinggir, dan menyalahkan kekurangan kemahuan politik untuk menangani isu ini.

“Setiap kali saya bercakap tentang perubahan iklim, ia akan dianggap sebagai isu orang kaya, tetapi itu tidak benar. Ia akan memberi kesan terbesar kepada golongan miskin dan terpinggir. Kita dapat melihatnya daripada banjir yang berlaku pada tahun 2021.

“Jika kita bertanya kepada ahli politik tentang ini, jawapan mereka akan menjadi ‘ia adalah bencana semula jadi, tiada apa yang dapat kita lakukan’ atau ‘ini adalah nasib malang’, tetapi jika kita dapat membuat mereka bermula untuk membincangkan hal ini, dengan fakta, data, dan sains sebagai asasnya, maka akan ada kesedaran bahawa ini berlaku disebabkan oleh aktiviti manusia seperti pembalakan haram,” jelas Lim.

Perancangan Bandar Lestari di Bandar Utama

Menyedari kepentingan isu iklim, Lim menyatakan bahawa tindakan pertamanya jika terpilih sebagai wakil rakyat Bandar Utama adalah untuk menyusun rangka kerja perancangan bandar.

“Kenapa orang masih menghadapi masalah yang sama seperti 10 tahun yang lalu? Kita sepatutnya bergerak maju,” katanya.

Selain tumpuan kepada isu iklim, Lim menekankan bahawa kesejahteraan rakyat, terutamanya golongan warga emas, tidak akan diabaikan.

Tegasnya lagi, beliau mengutamakan rakyat dengan manifestonya adalah ‘rakyat diutamakan, perancangan bandar.’, beliau akan mulakan langkah untuk melestarikan alam sekiranya menang.

Baca lagi | MUDA Kumpul Dana Untuk Kempen PRN Melalui Jualan Online

Pilihan Raya Tiga Penjuru di Bandar Utama

Bandar Utama akan dipertandingkan dalam pilihan raya tiga penjuru antara Lim, Jamaliah Jamaluddin dari Pakatan Harapan, yang merupakan tokoh popular di kalangan penduduk Bandar Utama, dan Nur Aliff Mohd Tafid dari Gerakan.

Abe Lim Hooi Sean berharap dengan terpilihnya beliau sebagai wakil rakyat, perjuangan untuk isu-isu iklim dan kesejahteraan rakyat dapat diperjuangkan dengan lebih efektif. Bandar Utama, yang dikenali sebagai komuniti yang prihatin tentang isu-isu iklim, adalah tempat yang sesuai untuk memulakan transformasi dan perubahan positif bagi masa depan Malaysia yang lestari.

Read Previous

Perdana Menteri Kanada, Justin Trudeau, dan Isterinya Berpisah Setelah 18 Tahun Berkahwin

Read Next

Chef Wan Mengidap Kanser Lymphoma

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.