The Malaysia Post

PM Kanada Trudeau mengisytiharkan cuti untuk meratapi Ratu Elizabeth

Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau telah mengisytiharkan hari Isnin, hari pengebumian Ratu Elizabeth, sebagai cuti persekutuan untuk meratapi kematian raja.

“Pada 19 September, rakyat Kanada dari seluruh negara akan memberi penghormatan kepada pemerintah Kanada yang paling lama memerintah, Duli Yang Maha Mulia Ratu Elizabeth II,” kata Trudeau dalam satu kenyataan semalam. “Bagi kebanyakan orang Kanada, dia adalah satu-satunya raja yang pernah kami kenali dan ramai di antara kami merasakan kasih sayang dan penghargaan yang mendalam atas dedikasinya kepada Kanada.”

Isnin akan menjadi cuti untuk semua kakitangan kerajaan persekutuan. Majikan lain, termasuk kerajaan wilayah dan wilayah, tidak perlu mengikutinya.

Perdana Menteri New Brunswick, Newfoundland dan Labrador mengeluarkan kenyataan yang mengisytiharkan Isnin sebagai cuti sekali sahaja.

Ontario akan menyambut hari berkabung pada hari Isnin tetapi tempat-tempat yang dikawal oleh wilayah seperti sekolah akan tetap dibuka, kata Perdana Menteri Doug Ford, seorang Konservatif, dalam satu kenyataan. Keputusan itu membolehkan “pelajar berada di sekolah untuk belajar tentang banyak sumbangan yang dibuat oleh Ratu kepada penduduk Ontario, Kanada, dan seluruh Komanwel,” kata Ford.

Kanada mengumumkan tempoh berkabung selama 10 hari selepas Elizabeth meninggal dunia di rumah percutiannya di Scotland pada Khamis. Trudeau, yang berkata permaisuri adalah antara orang kegemarannya, dijadualkan menghadiri pengebumiannya.

Kanada kekal dalam Empayar British sehingga 1982. Ia masih menjadi ahli Komanwel negara-negara bekas empayar yang memegang raja British sebagai ketua negara.

Pengisytiharan Trudeau telah ditentang oleh Persekutuan Perniagaan Bebas Kanada. “Memandangkan ia akan membenarkan hanya 6 hari notis & menelan belanja berbilion-bilion ekonomi, CFIB menggesa kerajaan wilayah untuk TIDAK mengisytiharkan Isnin depan sebagai cuti berkanun (berbayar),” kata Ketua Eksekutif CFIB Dan Kelly di Twitter.

Menteri Buruh Kanada, Seamus O’Regan, berkata majikan sektor swasta dialu-alukan untuk memberi pekerja cuti sehari tetapi mereka tidak perlu berbuat demikian.

Read Previous

Menteri Singapura: Pemberian vaksin Covid-19 untuk kanak-kanak bawah lima tahun, penggalak bagi mereka yang berumur 6-11 tahun akan bermula akhir Okt

Read Next

Warga London yang berkabung berdepan beratur panjang untuk melihat keranda ratu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.