The Malaysia Post

Warga London yang berkabung berdepan beratur panjang untuk melihat keranda ratu

Orang yang berkabung yang ingin memberi penghormatan kepada Ratu Elizabeth di London mungkin perlu beratur sehingga 7.5 kilometer (4.5 batu), kata kerajaan semalam ketika ia menetapkan pengaturan untuknya berbaring di negeri itu.

Kira-kira 750,000 orang dijangka memfailkan keranda Elizabeth di dalam Dewan Westminster parlimen mulai 5 petang (1600 GMT) hari ini. Permaisuri itu meninggal dunia minggu lalu, berusia 96 tahun, di Istana Balmoral di Scotland.

Limpahan kesedihan yang dicetuskan oleh kematiannya telah menarik ramai orang di Scotland, tempat dia berbaring selama 24 jam di Katedral St Giles di Edinburgh. Kira-kira 33,000 orang memberi penghormatan dalam tempoh itu.

Memorial London, yang berlangsung hampir lima hari dan berakhir pada pagi pengebumiannya, adalah acara yang lebih besar.

“Ini adalah acara sekali dalam seumur hidup untuk menghormati seorang wanita sekali dalam seumur hidup,” kata Andrew Israels-Swenson, dari Minnesota, yang berkata ibunya warga Britain yang berusia 82 tahun memintanya menghadiri ” mewakili keluarga.”

Dia dan kira-kira sedozen yang lain membentuk barisan awal pada hari Selasa untuk menjadi antara yang pertama melihat keranda itu, yang akan diletakkan di atas platform yang dihias di dalam dewan berusia berabad-abad di Parlimen Britain yang tertera plak di lantai menandakan tempat nenek moyangnya juga telah berbaring di negeri.

“Tolong hormati maruah acara ini dan berkelakuan sewajarnya. Anda harus berdiam diri semasa berada di dalam Istana Westminster,” kata panduan yang dikeluarkan kerajaan, juga meminta orang ramai untuk tidak membuat penggambaran atau mengambil gambar di dalam parlimen.

Ratusan ribu yang diramalkan menyertai barisan itu akan diminta beratur di sepanjang tebing selatan Sungai Thames, berliku-liku melepasi mercu tanda termasuk roda ferris London Eye gergasi dan pembinaan semula teater Globe Shakespeare.

Selepas menyertai barisan, orang yang berkabung akan diberikan gelang tangan membolehkan mereka meninggalkan barisan sebentar untuk menggunakan tandas atau mendapatkan makanan dan minuman.

Sukarelawan, pramugara dan polis akan berbaris di laluan itu, dengan kafe, teater dan tempat lain membuka pintu mereka untuk menyediakan minuman. Institut Filem British akan mempunyai rakaman skrin luar yang menyiarkan ratu dan pemerintahannya.

“Tingkah laku antisosial atau tidak sesuai (termasuk lompat barisan, pengambilan alkohol yang berlebihan atau kelakuan mabuk) tidak akan diterima dan anda akan dialih keluar daripada barisan,” kata panduan kerajaan itu.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

PM Kanada Trudeau mengisytiharkan cuti untuk meratapi Ratu Elizabeth

Read Next

Apabila serangan Telegram meningkat, pakar menerangkan cara untuk mengetahui sama ada anda telah terkena dan cara untuk mengelakkannya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.