The Malaysia Post

Menteri Singapura: Pemberian vaksin Covid-19 untuk kanak-kanak bawah lima tahun, penggalak bagi mereka yang berumur 6-11 tahun akan bermula akhir Okt

Memandangkan kanak-kanak sekolah rendah sedang bersiap sedia untuk peperiksaan dan kes Covid-19 “agak rendah”, pelancaran vaksin untuk kanak-kanak bawah lima tahun, serta suntikan penggalak untuk mereka yang berumur enam bulan hingga 11 tahun, akan bermula pada akhir Oktober atau awal. November, Menteri Kesihatan Ong Ye Kung berkata.

Bagaimanapun, belum ada rancangan untuk memasukkan vaksin Covid-19 dalam Jadual Imunisasi Kanak-Kanak Kebangsaan, kata Ong di Parlimen semalam (13 September).

Menjelaskan masa untuk pelancaran vaksinasi, Ong berkata membenarkan kanak-kanak dalam kedua-dua kumpulan umur yang lebih tua dan lebih muda untuk mendapatkan vaksin pada masa yang sama dan di lokasi yang sama adalah lebih mudah bagi ibu bapa yang ingin membawa anak-anak mereka dalam kedua-dua kumpulan umur untuk pusat vaksinasi yang sama.

Peperiksaan sekolah rendah juga akan berakhir pada masa itu.

“Dan kemudian dengan ketenangan fikiran, ibu bapa boleh membawa anak-anak mereka, kedua-duanya dari enam bulan hingga 11 tahun sama ada untuk siri utama mereka atau untuk penggalak mereka,” kata Ong, sambil menambah bahawa butiran akan diumumkan apabila mereka bersedia.

Ong menjawab soalan tambahan yang dikemukakan oleh Yip Hon Weng, Ahli Parlimen Yio Chu Kang. Yip ingin tahu bilakah kementerian akan membenarkan kanak-kanak di bawah lima tahun mendapat suntikan vaksin dan usaha menggalakkan ibu bapa memberi vaksin kepada anak mereka.

Ong berkata, Penguasa Sains Kesihatan (HSA) telah meluluskan penggunaan vaksin Moderna Covid-19 untuk kanak-kanak berumur bawah lima tahun tetapi di atas enam bulan.

Menjawab soalan parlimen Yip sama ada vaksin Covid-19 akan dimasukkan ke dalam Jadual Imunisasi Kanak-Kanak Kebangsaan, yang mengesyorkan vaksin yang boleh diterima oleh kanak-kanak sejak lahir sehingga umur 17 tahun, Ong berkata tidak ada rancangan untuk berbuat demikian kerana “keadaan pandemik adalah dinamik”.

Bagaimanapun, Ong menambah bahawa cadangan itu akan berkembang dengan data baharu dan Kementerian Kesihatan (KKM) akan menyemak semula keperluan ini apabila sesuai.

Menjawab soalan Yip sama ada vaksin Novavax akan disediakan kepada kanak-kanak berumur 18 tahun dan ke bawah, Ong berkata HSA dan jawatankuasa pakar vaksin Covid-19 sedang menilai secara bebas vaksin untuk golongan muda berumur 12 hingga 17 tahun.

Novavax belum mengemukakan permohonan vaksinnya untuk diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur 12 tahun, tambahnya.

Yip turut meminta jumlah kejadian sindrom keradangan berbilang sistem (MIS-C) dalam kalangan kanak-kanak yang divaksinasi dan tidak divaksinasi yang telah dijangkiti Covid-19.

Sindrom jarang berlaku, yang berlaku pada kanak-kanak, dikaitkan dengan jangkitan coronavirus sebelumnya. Ia diketahui menyebabkan gejala seperti demam berterusan dan kesukaran bernafas.

Ong berkata setakat 29 Ogos, insiden MIS-C adalah 5.7 bagi setiap 100,000 bagi golongan muda yang dijangkiti Covid-19 di bawah umur 18 tahun yang divaksin sepenuhnya. Bagi mereka yang tidak divaksin sepenuhnya, angka ini ialah 38 bagi setiap 100,000.

Vaksin Covid-19 bivalen

Ong berkata bahawa HSA telah menyelesaikan penilaian vaksin bivalen Moderna – yang menyasarkan kedua-dua virus Covid-19 asal dan varian Omicronnya – dan keputusan untuk mewajibkan vaksin itu untuk digunakan di sini akan diumumkan tidak lama lagi.

Beliau menjawab soalan berasingan yang dikemukakan oleh Yip sama ada Kerajaan akan meneliti mandat vaksin yang disasarkan terhadap varian Omicron.

“Niat kami adalah untuk mengemas kini vaksin kami untuk program vaksinasi kebangsaan apabila formulasi bertambah baik,” kata Ong sambil menambah bahawa kementeriannya akan memberikan butiran lanjut apabila pengaturan itu disahkan.

Mengkaji langkah-langkah vaksinasi

Dalam masa beberapa bulan, KKM akan menyelesaikan semakan langkah-langkah vaksinasi, termasuk kawalan jangkitan yang berkaitan dengan vaksinasi, kata Ong.

Menjawab soalan ahli parlimen Parti Pekerja Jamus Lim, Ong berkata bahawa peraturan yang mengenakan keperluan berbeza ke atas orang yang divaksin dan tidak divaksinasi dalam persekitaran berisiko tinggi diberi mandat untuk tetapan khusus seperti acara dengan lebih daripada 500 peserta pada satu-satu masa. .

Walau bagaimanapun, pemilik perniagaan dan majikan mempunyai fleksibiliti untuk melaksanakan langkah yang berkaitan dengan tetapan mereka, seperti memakai topeng dan menerima pakai arahan berkaitan vaksinasi untuk pelanggan atau pekerja.

“Namun begitu, seperti yang saya jelaskan dalam sidang media saya yang lalu, kami sedang mengkaji keperluan vaksinasi, daripada mengira jumlah dos dan penggalak yang kami ambil, sehinggalah memastikan vaksinasi kami adalah terkini.

“Dan ini akan menjadi postur yang lebih berkekalan kerana kita hidup dengan Covid-19 sebagai penyakit endemik. Kami menjangkakan untuk melengkapkan semakan ini dalam beberapa bulan akan datang, dan akan menyemak (peraturan) pada masa yang sama,” tambah Ong.

Ong sebelum ini berkata kawalan jangkitan berkaitan vaksinasi akan dihentikan kerana peraturan Covid-19 di Singapura semakin mudah, supaya perniagaan tidak perlu menanggung kos untuk mematuhi peraturan Covid-19.

Dalam jawapannya semalam, Ong berkata bahawa langkah kawalan ini dilaksanakan pada kemuncak gelombang jangkitan untuk mengelakkan sistem penjagaan kesihatan daripada terbeban.

Walau bagaimanapun, kebanyakan langkah ini dilaksanakan dengan menjangkakan gelombang jangkitan lain apabila kes rendah.

“Itu adalah sifat pengurusan krisis,” katanya.

Prof Madya Lim, yang merupakan Ahli Parlimen Kawasan Perwakilan Kumpulan Sengkang, turut bertanya dalam soalan tambahan sama ada sektor awam akan bergerak ke arah penghapusan sepenuhnya kawalan jangkitan yang dikaitkan dengan vaksin.

Mengenai perkara ini, Ong berkata adalah sukar untuk menerima pakai “dasar menyeluruh” yang memerlukan semua sektor awam menghapuskannya.

“Semuanya bergantung pada tetapan. Ia bergantung kepada sama ada ia sesak, sama ada terdapat warga emas dalam tetapan tersebut dan apakah risiko penularan.

“Jadi saya fikir kita sentiasa perlu mengambil pendekatan yang berbeza,” katanya.

Read Previous

Ethan Hawke bercakap tentang Godard dan kesedihan sebagai tayangan perdana ‘Raymond & Ray’ di Toronto

Read Next

PM Kanada Trudeau mengisytiharkan cuti untuk meratapi Ratu Elizabeth

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.