The Malaysia Post

Perbicaraan pencucian wang Peguam Shafee bermula esok

Perbicaraan pencucian wang Peguam Shafee bermula esok

© Image Credit — Picture by Hari Anggara

Setelah hampir tiga tahun, perbicaraan peguam terkemuka Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, yang menghadapi dua pertuduhan pengubahan wang haram yang melibatkan RM9.5 juta yang didakwanya diterima dari bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak, dan dua tuduhan membuat kenyataan palsu kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), akan bermula esok di Mahkamah Tinggi di sini.

Sebelumnya, tarikh percubaan Muhammad Shafee telah dikosongkan untuk memberi laluan kepada perbicaraan Najib yang sedang berlangsung. Muhammad Shafee adalah penasihat utama bagi kes jenayah bekas perdana menteri.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Muhammad Jamil Hussin dijadualkan bermula pada pukul 9 pagi.

Kes akan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya Afzainizam Abdul Aziz sementara peguam Harvinderjit Singh akan hadir untuk Muhammad Shafee.

Pada 13 September 2018, Muhammad Shafee, 69, mengaku tidak bersalah kerana menerima hasil daripada aktiviti haram melalui cek yang dikeluarkan oleh Najib, yang dihantar ke akaun Muhammad Shafee CIMB Bank Berhad.

Baca Lagi | Khairy mendedahkan tawaran derma Sinovac sebagai ‘palsu’

Dia didakwa menerima cek berharga RM4.3 juta pada 13 September 2013 dan satu lagi wang tunai RM5.2 juta pada 17 Februari 2014.

Muhammad Shafee didakwa melakukan dua kesalahan itu di CIMB Bank Bhd, J2 & K1, Taman Tunku, Bukit Tunku, di sini.

Tuduhan, di bawah Seksyen 4 (1) (a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pembiayaan Anti-Keganasan dan Hasil Kegiatan Tidak Sah 2001, membawa denda tidak melebihi RM5 juta atau penjara sehingga lima tahun atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Muhammad Shafee juga menghadapi dua tuduhan terlibat dalam transaksi hasil dari aktiviti yang menyalahi undang-undang, iaitu dengan membuat pernyataan yang tidak tepat dan melanggar perenggan 113 (1) (a) Akta Pajak Pendapatan 1967 untuk tahun-tahun kewangan yang berakhir pada 31 Disember 2013 dan 31 Disember 2014.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di cawangan Duta LHDN di Kompleks Pejabat Kerajaan, Jalan Tunku Abdul Halim di sini pada 3 Mac 2015 dan 29 Jun 2015. Atas sebab ini, Muhammad Shafee dikenakan hukuman penjara maksimum 15 tahun dan denda tidak kurang dari lima kali jumlah hasil daripada kegiatan yang tidak sah, jika disabit kesalahan.

Read Previous

Khairy mendedahkan tawaran derma Sinovac sebagai ‘palsu’

Read Next

Agenda tersembunyi dan pendorong di sebalik pertumpahan darah Israel-Palestin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here