The Malaysia Post

Khairy mendedahkan tawaran derma Sinovac sebagai ‘palsu’

Kerajaan Pulau Pinang telah memberitahu sebuah syarikat yang kononnya menawarkan untuk menyumbangkan dua juta dos Sinovac kepada negeri ini untuk membuktikannya setelah seorang menteri persekutuan secara terbuka mengungkapkan tawaran itu sebagai “palsu” dan firma itu “tidak ada”.

Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow berkata, tuduhan menteri penyelaras Program Imunisasi Nasional adalah serius dan memerlukan tindak balas daripada syarikat itu.

“Kerajaan negeri telah melakukan tanggungjawabnya dengan sebaik mungkin dalam masalah ini kerana tawaran vaksin dapat diberikan kepada penduduk Pulau Pinang untuk melindungi mereka dari Covid-19,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

“Syarikat dan pengarah perusahaan yang dinamakan oleh menteri harus tampil untuk menanggapi tuduhan tersebut dan menolak tuduhan itu.”

Awal hari ini, Khairy dalam satu sidang media mengatakan bahawa pihak berkuasa menyimpulkan tawaran itu palsu setelah melakukan tindakan wajar dengan pengilang vaksin Sinovac di China serta pengedar tempatan di sini.

Baca Lagi | Ribuan menandatangani petisyen menuntut pemenjaraan Neelofa dan suami

Menteri penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Nasional (NCIP) mengatakan bahawa pemeriksaan yang dilakukan dengan Sinovac menunjukkan tidak ada bukti yang menunjukkan bahawa syarikat itu – Xintai Development Enterprise – telah mendekati mereka untuk membeli vaksin tersebut untuk negeri Pulau Pinang.

“Saya telah menghubungi Ms Coco Chang, Ketua Penjualan Antarabangsa di Sinovac Biotech mengenai sumbangan ini dan dia telah memberitahu saya bahawa dia tidak mempunyai hubungan dengan syarikat atau orang yang ditujukan kepada surat itu – Yong Chee Kong,” katanya kata.

Dia kemudian menyatakan bahawa tawaran itu palsu kerana rekod syarikat di Hong Kong menunjukkan bahawa syarikat itu tidak wujud dan tidak ada yang tahu siapa Yong Chee Kong, yang disebut dalam surat itu.

Hari ini, Chow mengatakan negeri telah mengambil langkah yang sesuai untuk meminta pandangan dari jabatan kesihatan negeri (JKNPP) setelah menerima surat mengenai tawaran vaksin dari syarikat bertarikh 1 Februari.

“JKNPP meminta agar perkara itu disampaikan kepada Kementerian Kesihatan untuk pandangan mereka dan nasihat lebih lanjut,” katanya.

Beliau berkata, setiausaha negeri, Datuk Abdul Razak Jaafar menulis surat kepada Ketua Setiausaha Kementerian Kesihatan, Datuk Mohd Shafiq Abdullah pada 15 Februari menerusi surat bertajuk “Memohon Pandangan Kementerian Kesihatan Untuk Penggunaan Vaksin Covid-19 Untuk Rakyat Negeri Pulau Pinang Melalui Sumbangan Syarikat Swasta”. (Meminta pandangan Kementerian Kesihatan untuk pengedaran vaksin Covid-19 kepada penduduk Pulau Pinang melalui sumbangan syarikat swasta.)

“Mohd Shafiq menjawab kepada pemerintah negeri pada 12 Mac bahawa kami tidak perlu mempertimbangkan sumbangan vaksin kerana kerajaan pusat merancang peluncuran Program Imunisasi Covid-19 Nasional,” katanya. Katanya, Mohd Shafiq tidak menyebut apa-apa mengenai status syarikat swasta itu.

Read Previous

Ribuan menandatangani petisyen menuntut pemenjaraan Neelofa dan suami

Read Next

Perbicaraan pencucian wang Peguam Shafee bermula esok

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.