The Malaysia Post

Ribuan menandatangani petisyen menuntut pemenjaraan Neelofa dan suami

Rakyat Malaysia telah melancarkan kempen dalam talian untuk hukuman yang lebih ketat, termasuk masa penjara, terhadap selebriti Noor Neelofa Mohd Noor dan suaminya kerana didakwa berulang kali melanggar prosedur operasi standard (SOP) Covid-19.

Kempen yang dilancarkan sebelum Neelofa dan suami Muhammad Hariz Mohd Ismail didakwa di Mahkamah Seremban pagi ini, setakat ini telah menerima hampir 18,000 tandatangan pada waktu penulisan.

Petisyen di platform dalam talian Change.org ditujukan kepada polis, mendesak mereka untuk menjatuhkan hukuman yang dianggap sesuai bagi seseorang yang melakukan kesalahan berulang.

Ia juga meminta penghentian standard dua kali ganda dengan pihak berkuasa, mendesak mereka untuk menerapkan undang-undang yang berbeza antara orang awam dan orang kenamaan atau selebriti.

“Neelofa adalah selebriti yang telah berkali-kali melanggar SOP dan menolak undang-undang dalam usaha negara itu menangani wabak Covid-19.

“Kesalahan yang dilakukan mengakibatkan adanya undang-undang standard dua kali yang dikenakan kepadanya.

Baca Lagi | Nora Ariffin menafikan khabar angin perkahwinan Annuar Musa

“Berdasarkan kesalahan berulang ini, kami mendesak pemerintah Malaysia dan PDRM untuk segera memenjarakan Neelofa tanpa kompromi sebagai isyarat yang jelas bahawa pemerintah tidak menerapkan undang-undang standard dua kali untuk VVIP dan orang kenamaan,” kata petisyen itu.

Hari ini, kedua Neelofa dan suaminya mengaku tidak bersalah atas pelanggaran SOP pada 2 Mei selepas gambar mereka membeli karpet menjadi viral di media sosial.

Dia digambarkan menuju ke mahkamah tanpa topeng muka di belakang niqabnya.

Pada 27 April, Neelofa dikeluarkan kompaun kerana tidak melakukan latihan jarak jauh semasa upacara perkahwinannya baru-baru ini dan kerana melanggar peraturan perjalanan antara negara dengan mengambil bahagian dalam aktiviti yang tidak dibenarkan oleh polis.

Pasangan itu dan keluarga mereka didenda sebanyak RM 60,000 atas kesalahan tersebut.

Kontroversi meletus apabila pengantin baru difoto sedang menikmati aktiviti sukan air di pulau percutian Langkawi di Kedah tidak lama kemudian. Polis mengatakan bahawa izin untuk perjalanan antara negeri ke Langkawi yang diberikan kepada Neelofa dan tiga yang lain hanya untuk tujuan kerja dan bukan untuk bulan madu, dengan polis juga melancarkan siasatan terhadap pasangan itu untuk menentukan apakah mereka berbulan madu di Langkawi dan oleh itu melanggar daripada COP Covid-19.

Read Previous

Nora Ariffin menafikan khabar angin perkahwinan Annuar Musa

Read Next

Khairy mendedahkan tawaran derma Sinovac sebagai ‘palsu’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.