The Malaysia Post

Pengundi Golden Globes menyetujui pembaharuan menyeluruh atas perkauman

Organisasi yang dilanda skandal di sebalik Golden Globes filem dan televisyen pada hari Khamis memilih untuk melakukan pembaharuan setelah dibantah oleh Hollywood kerana rekodnya mengenai kepelbagaian.

Hollywood Foreign Press Association – sekumpulan wartawan antarabangsa 90-an yang menggunakan pengaruh luar biasa kerana Globes yang berprestij – telah terguncang sejak laporan pada bulan Februari mendedahkan ia tidak mempunyai ahli Black.

Sekumpulan lebih dari 100 publisiti Tinseltown menulis surat kepada HFPA pada bulan Mac menuntut penghentian “tingkah laku diskriminatif, tidak profesional, ketidaktepatan etika dan tuduhan rasuah kewangan,” bergabung dengan kritikan dari kumpulan Time’s Up.

Pada hari Khamis, HFPA secara meluas menyetujui satu pakej pembaharuan termasuk meningkatkan keahlian sebanyak 50 peratus, termasuk lebih banyak wartawan kulit hitam, dan mengangkat had yang sangat ketat dan buram mengenai siapa yang diterima.

“Sebilangan kecil mengatakan tidak atau tidak – majoriti mengatakan ya,” kata seorang anggota, yang meminta untuk tidak disebutkan namanya.

“Saya sangat lega – kami perlu berubah, kami perlu memperbaiki diri agar dapat bertahan,” kata anggota itu kepada AFP.

HFPA tidak segera memberi komen.

Baca Lagi | Man United menempah tempat di final Liga Europa

The Golden Globes adalah yang kedua penting hanya untuk Oscar dalam musim penghargaan filem Hollywood, tetapi status masa depan mereka telah dipersoalkan oleh ancaman boikot atas beberapa kontroversi HFPA.

Bekas presiden Philip Berk diusir bulan lalu kerana meneruskan e-mel yang menggelar Black Lives Matter sebagai “gerakan kebencian”, dan dua perunding yang disewa untuk menangani isu kepelbagaian HFPA berhenti kerana tidak ada kemajuan.

Walaupun kebanyakan anggota HFPA bekerja secara berkala untuk kedai media terkenal, pengecualian wartawan yang tidak terhitung banyaknya telah meneliti.

Dan lebih luas lagi rekod prestasi organisasi yang mengabaikan filem dan televisyen Black dan minoriti di Globes sering dikritik.

Tetapi studio berminat untuk memastikan bahawa pemilih HFPA telah melihat filem dan rancangan televisyen mereka – kadang-kadang dalam keadaan yang agak mewah, menurut beberapa pihak yang terlibat yang telah membicarakan isu tersebut dengan syarat tidak mahu disebutkan namanya. Dan ada berita positif untuk HFPA pada bulan Mac ketika tuntutan mahkamah antimonopoli oleh seorang wartawan hiburan Norway yang menuduhnya mensabotaj orang bukan anggota sambil merenung keuntungan mewah dan akses yang tiada tandingannya kepada bintang Hollywood, dilemparkan oleh hakim California.

Read Previous

Man United menempah tempat di final Liga Europa

Read Next

Putrajaya kini memburu pelaku kesalahan 1MDB yang lain

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.