The Malaysia Post

Putrajaya kini memburu pelaku kesalahan 1MDB yang lain

Kerajaan sedang memburu pihak lain yang telah menerima dana dari 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan SRC International Sdn Bhd, setelah menyelesaikan perjanjian dengan gergasi perbankan Goldman Sachs, Deloitte PLT dan Ambank Group.

Dalam satu kenyataan hari ini, Kementerian Kewangan (MoF) mengatakan bahawa enam dari saman sivil baru-baru ini terhadap 1MDB diajukan oleh dana itu sendiri, sementara 16 oleh anak syarikatnya SRC untuk pemulihan aset dengan jumlah gabungan melebihi RM96. 6 bilion, termasuk kira-kira RM300 juta untuk pelbagai pihak tempatan.

 “Berikutan penyelesaian yang signifikan dan berjaya dengan Goldman Sachs, AmBank Group dan Deloitte PLT, usaha pemulihan kerajaan kini tertumpu pada mengejar pelaku kesalahan lain yang telah menyebabkan kerugian kepada 1MDB dan / atau SRC semasa melaksanakan tugas mereka, sebagai pihak yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam pelbagai operasi dan transaksi 1MDB dan / atau SRC.

“Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, pemerintah tidak akan beristirahat sehingga semua pihak yang terlibat bertanggung jawab sepenuhnya atas kesalahan yang dilakukan kepada negara ini melalui penglibatan mereka dalam 1MDB dan / atau SRC,” kata Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz.

Awal hari ini, dilaporkan bahawa tiga firma undang-undang pada hari Jumaat mengajukan tuntutan itu bagi pihak 1MDB dan anak syarikatnya SRC International Sdn Bhd terhadap syarikat dan individu yang mereka tuduh terlibat dalam penipuan terhadap kedua-dua mereka.

Baca Lagi | Pengundi Golden Globes menyetujui pembaharuan menyeluruh atas perkauman

Dalam laporan oleh The Edge, kedua-dua 1MDB dan SRC meminta sejumlah AS $ 23 bilion (RM94.43 bilion) dan RM300 juta lagi terhadap mereka yang didakwa sebagai penerima dana domestik dari kedua-dua syarikat dan anak syarikatnya.

MoF mengatakan bahawa tindakan yang difailkan oleh 1MDB adalah terhadap sejumlah sembilan entiti (termasuk dua institusi kewangan asing) dan 25 individu atas pelbagai kesalahan termasuk melanggar kontrak, undang-undang, undang-undang umum dan tugas fidusiari; pecah amanah; penipuan; konspirasi untuk menipu; penyalahgunaan maklumat palsu; pelanggaran tugas dan kepercayaan yang salah; penyembunyian palsu; penyelewengan palsu; bantuan tidak jujur dalam penyelewengan dana; kecuaian, mengetahui penerimaan dan pengayaan yang tidak adil.

Dikatakan bahawa tindakan saman yang difailkan oleh SRC terhadap sejumlah 15 individu dan lapan entiti atas pelbagai kesalahan termasuk penyalahgunaan kuasa, pelanggaran tugas fidusiari di pejabat awam, pecah amanah, konspirasi, pertolongan tidak jujur, pelanggaran tugas yang salah, mengetahui penerimaan , penyalahgunaan dan penukaran yang salah.

“1MDB dan SRC berpendapat bahawa entiti dan / atau individu ini telah diperkaya secara tidak adil dengan salah menerima wang dari 1MDB atau SRC,” tambahnya.

 MoF mengatakan bahawa Malaysia sebelumnya telah menerima RM10.5 bilion (AS $ 2.5 bilion) dari Goldman Sachs pada bulan Ogos 2020 dengan jaminan pemulihan aset selanjutnya sebanyak RM5.88 bilion (AS $ 1.4 bilion).

“Tidak lama lagi, pemerintah juga akan menerima RM2.83 bilion dari Ambank Group dan RM336 juta (US $ 80 juta) dari Deloitte PLT. Semua hasil dari usaha pemulihan aset 1MDB termasuk sebarang penyelesaian masa depan dimasukkan ke dalam Akaun Pemulihan Aset di bawah jagaan Jabatan Akauntan Negara Malaysia.

“Penyelesaian ini tidak akan mempengaruhi atau menjejaskan tuntutan Malaysia terhadap pelaku kesalahan lain atas kerugian yang ditimbulkan kepada 1MDB dan SRC, dan mereka akan terus dilakukan melalui sistem keadilan jenayah dan sivil. “Kementerian Kewangan ingin mengucapkan terima kasih kepada Jabatan Peguam Negara, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Bank Negara Malaysia, Pasukan Polis Diraja Malaysia, Pusat Jenayah Anti Kewangan Nasional, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dan Pusat Tadbir Urus Nasional, Integriti dan Pencegahan Rasuah atas usaha bersama mereka untuk membawa mereka yang melakukan kesalahan ke muka pengadilan dan mendapatkan kembali apa yang wajar dimiliki oleh rakyat Malaysia, ”katanya.

Read Previous

Pengundi Golden Globes menyetujui pembaharuan menyeluruh atas perkauman

Read Next

Khairy: Tiada walk-in untuk AstraZeneca Covid-19 vaksin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.