The Malaysia Post

Pemimpin dunia menyelar Rusia atas pencerobohan Ukraine, rancangan referendum

Pemimpin dunia yang bermesyuarat di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di New York mengecam pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, ketika pemimpin yang ditempatkan di Moscow di kawasan yang diduduki di empat wilayah Ukraine mengumumkan rancangan untuk mengadakan referendum untuk menyertai Rusia dalam beberapa hari akan datang.

Dalam langkah yang nampaknya diselaraskan, tokoh-tokoh pro-Rusia mengumumkan referendum untuk 23-27 September di wilayah Luhansk, Donetsk, Kherson dan Zaporizhzhia, mewakili sekitar 15 peratus wilayah Ukraine, atau kawasan sebesar Hungary.

“Rusia boleh melakukan apa sahaja yang mereka mahu. Ia tidak akan mengubah apa-apa,” kata Menteri Luar Ukraine Dmytro Kuleba pada hari Selasa sebagai menjawab soalan wartawan di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di mana para pemimpin tiba untuk mesyuarat Perhimpunan Agung yang mungkin akan dikuasai oleh perang di Ukraine.

Dalam tweet, dia menambah: “Ukraine mempunyai hak untuk membebaskan wilayahnya dan akan terus membebaskan mereka apa sahaja yang Rusia katakan.”

Jika rancangan pungutan suara itu “tidak begitu tragis ia akan menjadi lucu,” kata Presiden Perancis Emmanuel Macron kepada pemberita menjelang perhimpunan PBB di New York.

Presiden Rusia Vladimir Putin pada 24 Februari mengarahkan apa yang disebutnya sebagai “operasi ketenteraan khas” di Ukraine untuk membasmi nasionalis berbahaya dan “menafikan” negara itu. Peperangan telah membunuh beribu-ribu, memusnahkan bandar-bandar dan menghantar berjuta-juta orang meninggalkan rumah mereka di bekas republik Soviet.

Canselor Jerman Olaf Scholz berkata Putin hanya akan melepaskan “cita-cita empayar”nya yang berisiko memusnahkan Ukraine dan Rusia jika dia mengakui dia tidak boleh memenangi perang.

“Inilah sebabnya kami tidak akan menerima apa-apa keamanan yang ditentukan oleh Rusia dan inilah sebabnya Ukraine mesti dapat menangkis serangan Rusia,” kata Scholz dalam ucapan pertamanya kepada Perhimpunan Agung.

Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida memberitahu perhimpunan itu kredibiliti PBB berada dalam bahaya kerana pencerobohan oleh Rusia, anggota tetap Majlis Keselamatan, dan pembaharuan UNSC diperlukan.

“Pencerobohan Rusia ke atas Ukraine adalah satu kelakuan yang memijak falsafah dan prinsip piagam PBB… Ia tidak boleh dibiarkan,” kata Kishida.

Justifikasi untuk menggerakkan

Beberapa tokoh pro-Kremlin merangka referendum untuk wilayah yang diduduki sebagai kata dua kepada Barat untuk menerima keuntungan wilayah Rusia atau menghadapi perang habis-habisan dengan musuh bersenjata nuklear.

“Pencerobohan ke wilayah Rusia adalah jenayah yang membolehkan anda menggunakan semua kekuatan pertahanan diri,” kata Dmitry Medvedev, bekas presiden Rusia dan kini timbalan pengerusi hawkish Majlis Keselamatan Putin, di media sosial.

Merangka semula pertempuran di wilayah yang diduduki sebagai serangan ke atas Rusia boleh memberi Moscow justifikasi untuk menggerakkan rizab tenteranya yang berjumlah 2 juta orang. Moscow setakat ini telah menentang langkah sedemikian walaupun mengalami kerugian yang semakin meningkat.

Penasihat Keselamatan Negara AS Jake Sullivan berkata Washington menyedari laporan Putin mungkin mempertimbangkan untuk mengarahkan mobilisasi. Itu tidak akan menjejaskan keupayaan Ukraine untuk menolak pencerobohan Rusia, kata Sullivan, sambil menambah bahawa Washington menolak sebarang referendum sedemikian “secara tegas”.

Rusia sudah menganggap Luhansk dan Donetsk, yang bersama-sama membentuk wilayah Donbas yang sebahagiannya diduduki Moscow pada 2014, sebagai negara merdeka. Ukraine dan Barat menganggap semua bahagian Ukraine yang dikuasai oleh tentera Rusia sebagai diduduki secara haram.

Rusia kini menguasai kira-kira 60 peratus Donetsk dan telah menawan hampir seluruh Luhansk menjelang Julai selepas kemajuan perlahan selama berbulan-bulan pertempuran sengit.

Keuntungan itu kini terancam selepas tentera Rusia dihalau dari wilayah Kharkiv yang berjiran bulan ini, kehilangan kawalan ke atas talian bekalan utama mereka untuk sebahagian besar barisan hadapan Donetsk dan Luhansk.

‘Ada bunyi bising’

“Keadaan di bahagian depan jelas menunjukkan inisiatif itu dengan Ukraine,” kata Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky dalam ucapan video yang dikeluarkan awal hari Rabu.

Kedudukan Ukraine tidak berubah kerana “sedikit bunyi” dari Rusia, tambah Zelensky dalam rujukan kepada referendum.

Di Kherson, di mana ibu kota serantau itu merupakan satu-satunya bandar utama yang ditawan Rusia setakat ini sejak pencerobohan itu, Ukraine telah melancarkan serangan balas besar-besaran.

Di selatan, Rusia menguasai sebahagian besar Zaporizhzhia tetapi bukan ibu kota wilayahnya.

Vladimir Rogov, seorang pegawai yang dilantik oleh Rusia di Zaporizhzhia, berkata menjadi sebahagian daripada Rusia akan membantu menyelesaikan konflik dengan lebih cepat.

“Ini akan menunjukkan kepada orang ramai dengan jelas bahawa Rusia berada di sini untuk kekal selama-lamanya,” katanya di Telegram. “Dan mereka akan mengambil keputusan yang diperlukan dengan lebih cepat, meletakkan senjata mereka dan menyeberang ke sisi rakyat mereka, warga negara mereka.”

Read Previous

Skim kitar semula yang dicadangkan Singapura untuk botol minuman dan tin ‘baik secara teori’ tetapi pelaksanaan akan menjadi rumit, kata pengguna

Read Next

Kit Siang membidas Ketua Umno Johor kerana mendakwa beliau akan bertanding Bakri pada PRU15

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.