The Malaysia Post

Kit Siang membidas Ketua Umno Johor kerana mendakwa beliau akan bertanding Bakri pada PRU15

Lim Kit Siang dari DAP hari ini menolak khabar angin bahawa beliau akan bertanding di kerusi Parlimen Bakri pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Penafian Lim dibuat apabila Ketua Umno Johor Datuk Hasni Mohammad mendakwa menerima maklumat mengenai mesyuarat DAP di mana Lim berkata beliau “mungkin bertanding di Bakri”, walaupun telah mengumumkan persaraannya daripada politik aktif awal tahun ini.

Dalam satu kenyataan hari ini, Lim berkata beliau telah bersara daripada politik kompetitif dan oleh itu tidak mengetahui sebarang mesyuarat baru-baru ini didakwa berlaku untuk membincangkan pencalonannya untuk kerusi parlimen itu.

“Saya tidak tahu dari mana Hasni mendapat maklumatnya, tetapi dia terbukti sebagai pemimpin politik dan ahli strategi yang kejam, menyampaikan maklumat palsu dan palsu.

“DAP dan Pakatan Harapan mesti bersyukur kerana Hasni adalah pemimpin Umno di Johor yang percaya dengan maklumat yang salah,” kata Lim.

Kerusi Parlimen Bakri kini disandang oleh bekas menteri persekutuan DAP Yeo Bee Yin, yang memperolehi kerusi itu dengan majoriti 23,211 menentang Koh Chon Chai dari BN dan Md Zahrul Salleh PAS pada pilihan raya umum 2018 sebelumnya.

Pada Mac tahun ini, dilaporkan Lim akan bersara selepas berkhidmat selama 56 tahun dalam politik aktif dan tidak dijangka mempertahankan kerusi parlimen Iskandar Puteri untuk pilihan raya akan datang.

The two-term Iskandar Puteri MP was also the parliamentarian for Bandar Melaka (1969-1974), Kota Melaka (1974-1978), Petaling (1978-1982), Kota Melaka (1982-1986), Tanjong (1986-1999), Ipoh Timor (2004-2013) dan Gelang Patah sebelum ditukar nama kepada Iskandar Puteri (2013-2022).

Read Previous

Pemimpin dunia menyelar Rusia atas pencerobohan Ukraine, rancangan referendum

Read Next

Tinjauan: Pematuhan agama yang semakin meningkat membentuk semula landskap pengguna di Malaysia, Asia Tenggara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.