The Malaysia Post

Mengapa Johor kekal sebagai medan pertempuran utama untuk PRU15, menurut Chin Tong dari DAP

Ketika jangkaan semakin meningkat menjelang pilihan raya umum ke-15 (PRU15), Pengerusi DAP Johor Liew Chin Tong meramalkan negeri itu akan menjadi medan pertempuran utama sekali lagi.

Beliau berkata terdapat beberapa sebab mengapa, dengan yang paling penting ialah ketidakupayaan Barisan Nasional (BN) untuk mendapatkan semula sokongan di negeri itu sejak kejatuhannya pada pilihan raya umum 2018 (PRU14).

“Ia agak menarik di Johor. Jika dilihat keputusan semasa pilihan raya negeri, jika digabungkan undi dua kerusi di Mersing, sebenarnya BN kalah Mersing.

“Jadi adalah sangat menarik bahawa pada pusingan ini, Umno juga diancam di kawasan konstituen Melayu tulen,” katanya kepada Malay Mail dalam satu wawancara baru-baru ini.

Melihat kepada keputusan pilihan raya negeri Johor, Liew berkata BN hanya memenangi 40 peratus undi, dan walaupun mereka menang dengan majoriti dua pertiga, di banyak kawasan, sokongan lemah dan undi Melayu Umno tidak tinggi.

“Jadi tiada siapa yang pasti ke mana ia akan pergi, kerana kita mendengar bahawa beberapa nama besar Umno bimbang tentang kerusi bandar dan ini adalah kerusi yang pernah mereka menangi.

“Sekarang, sebagai contoh, lihat apa yang Jazlan katakan — dia fikir dia tidak boleh memenangi semula Pulai — dan Khaled Nordin, yang juga berfikir untuk tidak mempertahankan Pasir Gudang,” kata Liew, merujuk kepada bekas Ahli Parlimen Pulai Datuk Nur Jazlan Mohamed dan bekas Johor mentri besar Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin respectively.

Liew, bagaimanapun, menegaskan bahawa apa sahaja yang berlaku di Johor akan mempunyai akibat nasional dan pilihan raya negeri menunjukkan Umno tidak dapat memulihkan kerugiannya atau membina semula dirinya.

“Tetapi, pada masa yang sama, Pembangkang telah tumbang pada satu tahap. Penentang BN tidak dapat bekerjasama, malah semangat ramai pengundi terhadap Pakatan Harapan (PH) entah bagaimana hilang.

“Itulah senario yang kita hadapi sekarang: Umno lemah, dan Pembangkang tidak dapat bertindak bersama-sama,” tambahnya.

Menurut Liew, sebab kedua tumpuan akan diberikan kepada Johor pada PRU15 adalah kerana ia mempunyai 26 kerusi parlimen daripada 165 kerusi di semenanjung.

“Ia adalah negeri yang mempunyai bilangan kerusi Parlimen kedua terbesar, yang pertama ialah Sarawak dan Sabah sebanyak 25.

“Ia mungkin tidak mempunyai populasi sebesar Selangor atau Kuala Lumpur, tetapi disebabkan persempadanan semula, ia mempunyai bilangan kerusi MP terbanyak.

“Sesiapa yang membentuk kerajaan perlu memenangi kerusi separa bandar. Ia adalah tempat-tempat seperti Muar, Pagoh, malah sampai ke tahap tertentu, Sri Gading, semua kerusi separuh bandar majoriti Melayu ini, yang mempunyai kerusi bukan Melayu yang besar, ini sebenarnya sangat dipertandingkan, dan tidak ada kerusi yang berayun. pilihan raya lalu,” katanya.

Harapan untuk Pakatan Harapan

Walaupun mengakui bahawa blok Pembangkang masih berusaha ke arah menentukan naratif baharu, Liew berkata beliau berharap PH akan bangkit pada masa PRU15.

Selain itu, beliau berkata terdapat beberapa faktor yang pakatan Pembangkang tidak pasti; contohnya, sama ada Umno akan berpecah lagi, dan jika ya, apakah akibatnya.

“Ini adalah sesuatu yang kita tidak akan tahu. Mampukah PKR menghidupkan semula kepimpinannya supaya ia boleh menjadi kuasa yang sangat kuat memandangkan ia mempunyai bilangan kerusi yang cukup besar di Johor dan seluruh negara?

“Dan sudah tentu, sama ada kita boleh mencari naratif baharu. Itulah persoalan yang lebih besar untuk penyokong kami.

“Kami dulu hanya mampu menjadi juara mereka dengan memperjuangkan apa jua sebab. Tetapi kini, mereka mahu kami dapat menawarkan tadbir urus yang baik dan rancangan tadbir urus jangka panjang,” katanya.

Liew mengimbas kembali bagaimana DAP telah berjalan dengan baik selama 15 tahun lepas, dari pilihan raya negeri Sarawak Mei 2006, melalui tiga pilihan raya umum, hingga pilihan raya negeri Sarawak 2021.

“Ia adalah larian 15 tahun yang baik, dan dalam 15 tahun itu, saya rasa penyokong kami tidak mengharapkan terlalu banyak daripada kami. Mereka hanya mengharapkan kita berjuang untuk mereka dan memperjuangkan perjuangan mereka, apa pun puncanya.

“Jadi dalam banyak cara, kami sangat berani, berani dan berani, dan itulah kekuatan kami,” katanya.

Liew berkata pilihan raya negeri Johor pada Mac adalah satu pengukur yang menarik, kerana ia menawarkan beberapa pemerhatian, salah satunya ialah peratusan keluar mengundi.

“Pada asasnya, ada orang yang sama ada tidak dapat hadir kerana sekatan Covid atau memutuskan bahawa mereka tidak berminat.

“Tetapi keputusannya jelas. Umno/BN hanya mampu meraih 40 peratus undi dan itu adalah asas mereka.

“Selebihnya adalah benar-benar ujian sama ada kita boleh memberi tenaga semula kepada lebih ramai orang, memberi mereka tujuan atau alasan untuk keluar, tetapi kita tahu bahawa terdapat cukup orang yang tidak berpuas hati dengan BN dan kita kini perlu membina gabungan gabungan yang koheren. pengundi untuk menerima bahawa kita mahu membina masa depan,” katanya.

Dari segi peneroka Felda di Johor, Liew berkata perubahan itu tidak begitu banyak pada PRU14, tetapi mereka yang berpangkalan di luar kawasan dan menganggap generasi peneroka Felda akan datang untuk membuang undi.

Baca Lagi | Mengapa Johor kekal sebagai medan pertempuran utama untuk PRU15, menurut Chin Tong dari DAP

Itulah perbezaan yang menyumbang kepada keruntuhan sokongan Umno.

“Ia adalah sentimen nasional yang bertenaga, di mana ramai orang yang biasanya tidak peduli tentang politik tiba-tiba mendapat

Read Previous

Sukan Komanwel: Birmingham mengalu-alukan atlet dalam majlis perasmian besar-besaran

Read Next

Menteri Dalam Negeri: Dengan RUU Anti-Hopping diluluskan, RoS mengkaji perlembagaan parti politik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.