The Malaysia Post

Menteri Dalam Negeri: Dengan RUU Anti-Hopping diluluskan, RoS mengkaji perlembagaan parti politik

Pendaftar Pertubuhan (RoS) akan meneliti perlembagaan semua parti politik berikutan kelulusan Rang Undang-undang Perlembagaan (Pindaan) (No. 3) 2022 mengenai peruntukan melarang anggota Parlimen bertukar parti di Dewan Rakyat hari ini.

“RoS akan mengkaji perlembagaan parti politik sedia ada,” kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin dalam sidang media ringkas di Parlimen di sini hari ini.

Terdahulu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Parlimen) Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar ketika menggulung perbahasan rang undang-undang itu berkata terdapat keperluan untuk meminda perlembagaan parti mereka bagi memastikan ia selaras dengan rang undang-undang itu.

Ini kerana pindaan Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan bahawa ahli Dewan Rakyat yang bercanggah prinsip dengan parti, boleh menyebabkan keahliannya digugurkan berdasarkan perlembagaan parti, kerana individu itu boleh dianggap sebagai bertukar parti dan perlu mengosongkan kerusinya.

Sekiranya perlembagaan parti memperuntukkan bahawa tindakan ahli Dewan Rakyat yang tidak mengikut prinsip parti atau melanggar arahan sebat akan menyebabkan dia tidak lagi menjadi ahli parti politik tersebut.

Sementara itu, Hamzah yang juga setiausaha agung Bersatu menjelaskan tindakan ahli parlimen daripada parti itu tidak mengambil bahagian dalam perbahasan rang undang-undang itu kerana ramai ahli parlimen adalah menteri dan timbalan menteri.

“Saya berani katakan di luar Dewan Rakyat (bukan semasa sesi perbahasan) kerana ramai di kalangan kita adalah barisan hadapan (anggota pentadbiran kerajaan). Ini adalah masalah kepada kita …kita hanya tinggal dua orang ahli (pentadbiran bukan kerajaan).

“Ramai netizen menyoal kami (Ahli Parlimen Bersatu) tetapi saya minta contohnya Ahli Parlimen Beaufort (Datuk Seri Azizah Mohd Dun) bersabar (tidak berdebat) kerana ada pihak yang menggunakan pelbagai analogi untuk melabel kami,” katanya.

Beliau berkata, kehadiran dan sokongan yang diberikan ahli Parlimen Bersatu melalui undi blok adalah bukti mereka menghormati setiap undang-undang yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Dalam sidang media itu

Hamzah disertai 10 Ahli Parlimen Bersatu, antaranya Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed, Menteri Luar Datuk Seri Saifuddin Abdullah dan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Parlimen) Datuk Mas Ermieyati Samsudin.

Baca Lagi | Menteri Dalam Negeri: Dengan RUU Anti-Hopping diluluskan, RoS mengkaji perlembagaan parti politik

Berdasarkan senarai 54 Ahli Parlimen yang membahaskan rang undang-undang itu, tiada wakil Bersatu yang mengambil bahagian. — Bernama

Read Previous

Mengapa Johor kekal sebagai medan pertempuran utama untuk PRU15, menurut Chin Tong dari DAP

Read Next

Menteri Sarawak: Negeri bekerjasama rapat dengan kerajaan persekutuan, malah membiayai projek Putrajaya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.