The Malaysia Post

Menteri Sarawak: Negeri bekerjasama rapat dengan kerajaan persekutuan, malah membiayai projek Putrajaya

Sarawak komited untuk bekerjasama rapat dengan kerajaan Persekutuan dalam memastikan pengeluaran dan bekalan makanan mencukupi pada harga berpatutan, kata Menteri Pemodenan Pertanian dan Kemajuan Wilayah Datuk Seri Stephen Rundi Utom.

Menafikan dakwaan Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan Persekutuan Nik Muhammad Zawawi Salleh bahawa Sarawak tidak berbuat banyak untuk meningkatkan keselamatan makanan negara, Rundi menegaskan bahawa negeri itu menerima Dasar Keselamatan Makanan Negara.

“Kerajaan Sarawak komited untuk melaksanakan pelbagai inisiatif untuk mengukuhkan bekalan makanan negara dan telah memperuntukkan sejumlah besar wang daripada tabung sendiri untuk tujuan ini,” katanya dalam satu kenyataan.

Nik Muhammad memberitahu parlimen pada Selasa bahawa Sarawak dan Sabah adalah negeri yang paling kurang bekerjasama dalam meningkatkan keselamatan makanan.

“Dua negeri yang paling kita kecewa, negeri yang mempunyai pertanian tetapi tidak berdaftar dengan agensi kerajaan ialah Sabah dan Sarawak,” katanya.

Rundi menegaskan Sarawak telah bersetuju untuk menubuhkan Jawatankuasa Keselamatan Makanan peringkat Negeri dan Daerah bagi memastikan kelancaran pelaksanaan Dasar Pelan Tindakan Keselamatan Makanan Negara (2021 hingga 2024).

Beliau menambah, negeri telah melaksanakan inisiatif utama termasuk meningkatkan kawasan pengeluaran makanan dengan mengezon dan mewartakan lebih banyak kawasan pengeluaran padi, Taman Kekal Pengeluaran Makanan dan Zon Perindustrian Akuakultur (AIZ).

“Bertentangan dengan dakwaan, Sarawak telah bekerjasama rapat dengan kerajaan persekutuan dan agensinya untuk membangunkan sektor pertanian, khususnya industri makanan,” katanya sambil memberikan senarai panjang agensi persekutuan yang berkenaan.

Antaranya Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia, Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia, Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia, Jabatan Perikanan Malaysia dan Kawasan Pembangunan Pertanian Bersepadu.

Mengenai dakwaan Sarawak tidak membenarkan Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) ditubuhkan di Sarawak, Rundi berkata peranan LPP di Sarawak diberi kuasa kepada Setiausaha Tetap kementeriannya sebagai pendaftar Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) dan Negeri. Pertubuhan Peladang (PPNS).

“Atas dakwaan kita mempunyai bilangan ahli paling sedikit, ketika ini seramai 177,124 petani berdaftar dengan 28 PPK di seluruh Sarawak, manakala PPNS bergabung dengan Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS). Maklumat petani juga dikongsi dengan LPP.

“Untuk mengatakan Sarawak mempunyai petani berdaftar paling sedikit dengan agensi persekutuan adalah tidak benar kerana LPP hanya memperkenalkan sistem baharu untuk mendaftar petani secara dalam talian yang dikenali sebagai Peladang Klik pada 2020 dan tidak semua ahli PPK telah berdaftar di bawah sistem baharu itu,” katanya. berkata.

Beliau berkata petani di Sarawak

juga berdaftar dengan agensi yang beliau namakan sebelum ini tetapi dana pembangunan daripada kerajaan persekutuan kepada agensi-agensi ini adalah sangat terhad dan tidak mencukupi untuk membangunkan wilayah yang besar seperti Sarawak.

“Untuk menampung kekurangan itu, kerajaan Sarawak sebenarnya telah menyediakan dana tambahan kepada agensi-agensi ini.

“Malah, sebagai rakan kongsi setara dalam Persekutuan Malaysia, kami percaya Sarawak perlu diberi jumlah dana pembangunan yang saksama dengan Semenanjung Malaysia dan Sabah,” katanya.

Rundi menambah bahawa Sarawak secara agresif mengubah sektor pertanian dengan melaksanakan inisiatif utama untuk meningkatkan pengeluaran makanan melalui penyelidikan dan pembangunan, penggunaan teknologi digital dan memanfaatkan perkongsian global dalam kedua-dua aktiviti huluan dan hiliran.

“Pada masa ini, kementerian sedang menjalankan beberapa misi perdagangan dan promosi ke negara maju seperti Belanda dan Singapura dan mencari kerjasama dengan kumpulan terkenal di peringkat antarabangsa untuk mempercepatkan pembangunan sektor pertanian kita.

Baca Lagi | Menteri Sarawak: Negeri bekerjasama rapat dengan kerajaan persekutuan, malah membiayai projek Putrajaya

“Bagaimanapun, kerajaan Sarawak akan terus bekerjasama rapat dengan kerajaan persekutuan untuk meningkatkan keselamatan makanan dan meneruskan pelbagai program dan projek pembangunan pertanian,” katanya. ― Pos Borneo

Read Previous

Menteri Dalam Negeri: Dengan RUU Anti-Hopping diluluskan, RoS mengkaji perlembagaan parti politik

Read Next

Tiada bukti tindakan tentera China terhadap Taiwan, kata pegawai AS

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.