The Malaysia Post

Tiada bukti tindakan tentera China terhadap Taiwan, kata pegawai AS

Amerika Syarikat tidak melihat bukti aktiviti ketenteraan China terhadap Taiwan, kata jurucakap keselamatan negara Rumah Putih John Kirby semalam ketika ditanya mengenai kemungkinan lawatan ke pulau itu oleh Speaker Dewan Perwakilan AS Nancy Pelosi.

“(Kami) tidak melihat sebarang tanda fizikal dan nyata tentang apa-apa yang tidak diingini berkenaan dengan Taiwan,” kata Kirby kepada pemberita. Pelosi belum mengesahkan potensi perjalanan ke Taiwan.

Ketegangan di sekitar Taiwan adalah topik yang dominan pada hari Khamis dalam panggilan telefon antara Presiden Joe Biden dan Presiden China Xi Jinping. Xi memberi amaran supaya tidak bermain api ke atas Taiwan.

China telah meningkatkan aktiviti ketenteraan di sekitar Taiwan untuk menekan kerajaan yang dipilih secara demokratik di sana supaya menerima kedaulatan China.

Kerajaan Taiwan berkata hanya 23 juta penduduk pulau itu boleh menentukan masa depan mereka, dan walaupun ia mahukan keamanan, ia akan mempertahankan diri jika diserang.

Pelosi, yang sebagai speaker Dewan adalah No. 3 dalam barisan hierarki kuasa AS selepas Biden dan Naib Presiden Kamala Harris, semalam memberi isyarat bahawa dia akan pergi ke Asia.

Dia tidak mengatakan dia akan ke Taiwan.

“Saya sangat teruja, sekiranya kita pergi, ke negara-negara yang anda akan dengar sepanjang perjalanan,” katanya, selepas memetik kepentingan hubungan AS-Asia-Pasifik.

Rumah Putih enggan mengulas mengenai laporan bahawa dia akan pergi ke Taiwan.

“Ke mana dia pergi dan apa yang dia akan lakukan, itu adalah untuk bercakap dengan penceramah,” kata Kirby kepada pemberita.

Kirby berkata pegawai AS telah melihat retorik pertengkaran dari China mengenai kemungkinan perjalanan oleh Pelosi dan berkata, “tidak perlu untuk itu.”

Seorang pegawai tentera AS, bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan, berkata bahawa tentera setakat ini tidak menghantar kapal atau pesawat tambahan berhampiran Taiwan sejak beberapa hari kebelakangan ini.

Baca Lagi | Tiada bukti tindakan tentera China terhadap Taiwan, kata pegawai AS

Amerika Syarikat sudah mempunyai kehadiran tentera yang besar di Asia-Pasifik, termasuk di sekitar Laut China Selatan, di mana kapal pengangkut pesawat AS sedang berlayar. — Reuters

Read Previous

Menteri Sarawak: Negeri bekerjasama rapat dengan kerajaan persekutuan, malah membiayai projek Putrajaya

Read Next

Ahli Parlimen Batu Kawan gesa RCI dalam pemerdagangan manusia, buang minda ‘kerajaan lebih tahu’ untuk menangani kedudukan Peringkat 3 Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.