The Malaysia Post

Ahli Parlimen Batu Kawan gesa RCI dalam pemerdagangan manusia, buang minda ‘kerajaan lebih tahu’ untuk menangani kedudukan Peringkat 3 Malaysia

Malaysia perlu menubuhkan suruhanjaya siasatan diraja (RCI) mengenai pemerdagangan manusia sebagai tindak balas kepada negara yang berada dalam kedudukan terendah Tahap 3 dalam Laporan Tahunan Pemerdagangan Orang (TIP) Jabatan Negara AS, kata Ahli Parlimen DAP Kasthuri Patto hari ini.

Kasthuri menyatakan bahawa Malaysia sebelum ini berada dalam senarai pantau Tahap 2, tetapi telah diturunkan dalam laporan 2021 kepada Tahap 3. Dalam laporan terbaru tahun ini, Malaysia kekal di Tahap 3.

Kasthuri berkata RCI seperti itu harus memantau sejauh mana peralatan Malaysia berfungsi dalam menangkap sindiket pemerdagangan manusia, serta tindakan yang diambil terhadap pegawai kerajaan yang didakwa terlibat dalam aktiviti pemerdagangan manusia.

“Suruhanjaya Diraja mesti ditubuhkan sebagai sebuah badan untuk meneliti dan memantau usaha Kerajaan dalam memerangi pemerdagangan manusia dan harus terdiri daripada lelaki dan wanita yang pandangan profesional mereka dipandang serius oleh Kerajaan dan diambil tindakan bukannya gerakan dalaman untuk menentang zaman ini- perdagangan lama.

“Selain itu, suruhanjaya itu juga perlu memerhatikan pendakwaan dan sabitan kesalahan pegawai penguat kuasa yang terlibat dalam pemerdagangan manusia di Malaysia serta kecekapan peranti, instrumen dan teknologi yang dilaburkan untuk memastikan sempadan kita selamat serta untuk menahan pemerdagangan manusia. sindiket,” katanya dalam satu kenyataan hari ini sempena Hari Menentang Pemerdagangan Orang Sedunia.

“Sebagai ahli Majlis Hak Asasi Manusia PBB, amat merugikan apabila kami telah menurunkan anak tangga ke peringkat terendah pada Tahap 3. Penurunan taraf itu mesti diambil dan bertindak balas dengan serius dan bukan sekadar kata-kata untuk memanjakan orang ramai,” kata Batu. Kawan MP menambah.

Kasthuri, yang juga ahli jawatankuasa pilihan khas parlimen bagi hal ehwal antarabangsa, turut mengetengahkan kubur besar mangsa pemerdagangan manusia di Wang Kelian, Perlis.

“Jangan sekali-kali kita melupakan kehidupan lelaki, wanita dan kanak-kanak yang tidak bersalah, semua mangsa pemerdagangan manusia, dalam penemuan kubur besar di Wang Kelian, di bumi Malaysia, bersempadan dengan selatan Thailand. Penduduk tempatan akan memberitahu anda bahawa ia adalah “kejadian biasa” untuk bertemu dengan pemerdagang dan mangsa yang diperdagangkan hampir setiap hari di dalam dan di sekitar kampung. Dan ini berlaku selama bertahun-tahun sebelum penemuan yang mengerikan pada Mei 2015. Malaysia berada di Tahap 2 pada masa itu.

“Saya menyeru Kerajaan Malaysia untuk membuang sikap defensif dan pemikiran “Kerajaan lebih mengetahui” untuk memastikan kita tidak perlu lagi menjadi saksi kepada pengulangan Wang Kelian,” tambahnya.

Terdahulu dalam kenyataannya, Kasthuri berkata beliau mengalu-alukan hukuman yang lebih berat dan Pelan Tindakan Kebangsaan Antipemerdagangan Orang (2021-2025), tetapi berkata prospek untuk Malaysia bertambah baik dan dinaik taraf ke peringkat Tahap 2 akan kekal suram jika perkara itu berlaku. tidak ditangani secara holistik.

Dalam laporan tahunan pemerdagangan manusia 2021 oleh Jabatan Negara AS, baris ini disertakan untuk Malaysia: “Walaupun kebimbangan berterusan bahawa rasuah memudahkan pemerdagangan, kerajaan menangkap dan menyiasat, tetapi tidak mendakwa atau mensabitkan kesalahan, pegawai yang didakwa terlibat dalam pemerdagangan- jenayah yang berkaitan.”

Laporan 2022 yang dikeluarkan pada 19 Julai mengandungi baris ini mengenai Malaysia: “Siasatan antipemerdagangan merosot, dan kerajaan tidak mendakwa atau mensabitkan pegawai kerajaan yang didakwa terlibat dalam jenayah pemerdagangan.”

Kasthuri berkata rakyat Malaysia mesti tahu mengapa pegawai sedemikian tidak didakwa.

“Mengapa mereka tidak didakwa atau disabitkan kesalahan? Siapa yang melindungi mereka? Adakah keputusan untuk tidak mendakwa dan disabitkan kesalahan oleh Peguam Negara?” dia juga pernah bertanya.

Beliau berkata terdapat banyak laporan berita tahun ini mengenai pegawai penguat kuasa yang disiasat atas dakwaan mereka terlibat dalam sindiket pemerdagangan.

Kasthuri merujuk kepada komen Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin pada 21 Julai yang mendakwa laporan pemerdagangan manusia Jabatan Negara AS yang meletakkan Malaysia di Tahap 3 tidak mencerminkan usaha kerajaan untuk memerangi pemerdagangan manusia.

“Mungkin sudah tiba masanya Hamzah mengambil alih kepalanya dari pasir dan melihat dengan teliti data, statistik dan wajah mangsa pemerdagangan dan wajah jahat penyeludup — malah sehingga penglibatan pegawai dalam kementeriannya sendiri, ” dia berkata.

Beliau juga berkata kerajaan berkemungkinan akan menjadi sebahagian daripada masalah dan bukannya penyelesaian jika ia mempunyai sikap “kita tahu yang terbaik”, sambil menyatakan: “Dengan kata lain, Kerajaan akan membolehkan pemerdagangan manusia berkembang jika tidak ditangani dengan serius.”

Dalam laporan TIP Jabatan Negara AS

Malaysia berada dalam senarai pemerhatian Tahap 2 pada 2015 dan 2016, dan meningkat kepada Tahap 2 pada 2017, sebelum sekali lagi berada dalam senarai pemerhatian Tahap 2 pada 2018 hingga 2020, dan diturunkan kepada kedudukan terendah Tahap 3 pada 2021 dan kekal dalam kedudukan ini pada tahun 2022. Kali terakhir Malaysia berada di Tahap 3 adalah dalam laporan 2014.

Selain Malaysia, terdapat 21 lagi dalam Tahap 3 dalam laporan 2022 iaitu Afghanistan, Belarus, Brunei, Myanmar, Kemboja, China, Cuba, Curaçao, Eritrea, Guinea-Bissau, Iran, Korea, Macau,

Nicaragua, Rusia, Sint Maarten, Sudan Selatan, Syria, Turkmenistan, Venezuela dan Vietnam.

Kedudukan peringkat adalah berdasarkan sejauh mana usaha kerajaan untuk memenuhi piawaian minimum undang-undang AS Akta Perlindungan Mangsa Pemerdagangan (TVPA) untuk penghapusan pemerdagangan manusia.

Peringkat 1 misalnya tidak bermakna negara tidak mempunyai masalah pemerdagangan manusia tetapi menunjukkan ia telah memenuhi sepenuhnya standard minimum dalam undang-undang AS untuk penghapusan pemerdagangan manusia, manakala Tahap 2 adalah untuk negara yang kerajaannya tidak memenuhi standard minimum sepenuhnya. tetapi sedang membuat usaha yang ketara untuk berbuat demikian.

Negara-negara dalam senarai pemerhatian Tahap 2 juga tidak memenuhi piawaian minimum sepenuhnya dan sedang mengambil usaha besar untuk mematuhi tetapi mempunyai isu lain seperti gagal menunjukkan peningkatan usaha untuk memerangi pemerdagangan manusia dan tidak mengambil langkah konkrit berkadar apabila mangsa pemerdagangan manusia meningkat dengan ketara. .

Baca Lagi | Ahli Parlimen Batu Kawan gesa RCI dalam pemerdagangan manusia, buang minda ‘kerajaan lebih tahu’ untuk menangani kedudukan Peringkat 3 Malaysia

Negara yang disenaraikan dalam Tahap 3 adalah negara yang kerajaannya tidak memenuhi piawaian minimum sepenuhnya dalam TVPA dan tidak melakukan usaha yang ketara untuk berbuat demikian.

Read Previous

Tiada bukti tindakan tentera China terhadap Taiwan, kata pegawai AS

Read Next

Guan Eng: Menteri Sumber Manusia mesti memudahkan pengambilan buruh asing untuk mengatasi rasuah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.