The Malaysia Post

Agong, Permaisuri memakai lencana pita hijau untuk menyokong Hari Kesihatan Mental Sedunia

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah dan puteri sulung Raja Tengku Puteri Raja Tengku Puteri Iman Afzan hari ini memakai lencana pin pita hijau sebagai sokongan Hari Kesihatan Mental Sedunia yang disambut pada 10 Oktober setiap tahun.

Pita hijau adalah simbol kesihatan mental antarabangsa dan memakai pin lencana adalah cara untuk menunjukkan sokongan dan solidariti terhadap masyarakat.

Istana Negara dalam satu kenyataan hari ini mengatakan bahawa Tengku Puteri Iman Afzan telah dilantik sebagai penaung antarabangsa untuk Hari Kesihatan Mental Sedunia setelah menerima jemputan dari Persekutuan Dunia untuk Kesihatan Mental baru-baru ini.

Pelantikan itu membuktikan bahawa usaha mulia Malaysia dalam meningkatkan kesedaran mengenai kesihatan mental telah diakui oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang lain.

Penaung Dirajanya akan berlangsung sehingga Oktober 2021.

Sementara itu, Tengku Puteri Iman Afzan dalam pesannya meminta rakyat dan pemerintah di seluruh dunia untuk bersatu dalam usaha menegakkan hak mereka yang mempunyai masalah kesihatan mental kerana itu adalah tanggungjawab bersama.

Dia mengatakan bahawa penting bagi kita untuk meluangkan masa, memberi perhatian, menunjukkan sokongan dan kasih sayang satu sama lain untuk memastikan kesihatan dan kesejahteraan mental yang lebih baik.

Read Previous

14 tahanan berjaya melepaskan diri di zon merah Covid-19 Tawau, 7 di tangkap semula

Read Next

Anwar memberi amaran kepada para pelabur untuk tidak mempercayai khabar angin yang mengaitkan saham Bursa Malaysia dengannya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.