The Malaysia Post

Guan Eng: Menteri Sumber Manusia mesti memudahkan pengambilan buruh asing untuk mengatasi rasuah

Pengerusi DAP Kebangsaan Lim Guan Eng hari ini menggesa Menteri Sumber Manusia Datuk Seri S. Saravanan memudahkan prosedur pengambilan buruh asing yang telus bagi mengatasi rasuah.

Ahli Parlimen Bagan itu berkata, memudahkan prosedur akan membantu merangsang pertumbuhan ekonomi yang dijangka terjejas oleh ekonomi Amerika Syarikat (AS) dalam kemelesetan teknikal.

“Pemusatan permohonan kepada negeri individu dan bukan di Putrajaya adalah langkah pertama. Tetapi permohonan mesti dipermudahkan dan diproses dengan cepat.

“Saravanan mesti memberikan perakaunan penuh dengan laporan mingguan berapa banyak buruh asing diproses berbanding jumlah permohonan,” katanya dalam satu kenyataan pagi ini.

Lim menegaskan bahawa ringgit telah menyusut ke paras terendah baru RM3.2321 kepada dolar Singapura sementara berlegar pada rekod terendah 5 tahun RM4.46 kepada dolar AS semalam.

“Ringgit dijangka terus susut berikutan penurunan harga minyak mentah dan minyak sawit. Ekonomi AS juga mengalami kemelesetan teknikal selepas KDNKnya jatuh 0.9 peratus pada suku kedua selepas menguncup 1.6 peratus pada suku pertama.

“Perkembangan penurunan ringgit berbanding dua daripada tiga rakan dagangan terbesar kami membawa risiko peningkatan kos perniagaan dan kos sara hidup yang lebih tinggi serta kelembapan ekonomi akibat kemelesetan teknikal AS,” katanya.

Lim berkata kerajaan hampir

kehabisan wang berikutan dasar flip-flop dan ketidakupayaan untuk mengekang rasuah.

“Penyahkawalseliaan dasar dan liberalisasi kuota adalah satu-satunya alat yang tinggal untuk memulihkan keyakinan perniagaan,” tambahnya.

Beliau berkata kekurangan buruh yang ditanggung sendiri sejak setahun lalu iaitu 1.2 juta pekerja adalah disebabkan oleh birokrasi birokrasi dan kekeliruan antara Kementerian.

Beliau menambah bahawa kekurangan tenaga buruh juga disebabkan ketidakupayaan kerajaan untuk menunaikan janji dalam Memorandum Persefahaman dengan Indonesia.

“Ini mentakrifkan kerajaan yang gagal dan ketidakcekapan menteri sumber manusia.

“Perniagaan Malaysia telah membayar mahal atas kegagalan kerajaan. Sektor kelapa sawit, industri sarung tangan dan pengeluar komponen automotif berdepan kerugian RM33.5 bilion akibat kekurangan buruh.

“Jumlah RM33.5 bilion kerugian daripada kekurangan buruh tidak termasuk kerugian dalam industri bukan kelapa sawit, alat ganti kereta atau sarung tangan. Jika kerugian daripada sektor pembuatan, peruncitan dan hospitaliti, pelancongan dan perkhidmatan lain dijadualkan, jumlah kerugian akan mencecah puluhan bilion ringgit.

Baca Lagi | Guan Eng: Menteri Sumber Manusia mesti memudahkan pengambilan buruh asing untuk mengatasi rasuah

“Banyak perniagaan terpaksa menolak tempahan baharu atau ditutup kerana kekurangan tenaga kerja asing. Ada majikan yang terdesak sehingga ada laporan membayar RM1,500 hingga RM1,800 setiap kepala untuk mendapatkan buruh asing,” katanya.

Read Previous

Ahli Parlimen Batu Kawan gesa RCI dalam pemerdagangan manusia, buang minda ‘kerajaan lebih tahu’ untuk menangani kedudukan Peringkat 3 Malaysia

Read Next

Game changer atau ageist wedge: Peguam mempertimbangkan usaha generasi Putrajaya untuk menghapuskan ketagihan tembakau

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.