The Malaysia Post

Jangan ‘bermain dengan api’ ke atas Taiwan, Xi China memberi amaran dalam panggilan dengan Biden

Pemimpin China Xi Jinping memberi amaran supaya tidak bermain api ke atas Taiwan dalam panggilan dengan Presiden AS Joe Biden pada hari Khamis, menekankan kebimbangan Beijing mengenai kemungkinan lawatan ke pulau yang dituntut oleh China oleh Speaker Dewan AS Nancy Pelosi.

“Mereka yang bermain api akan binasa olehnya,” kementerian luar China memetik Xi sebagai memberitahu Biden dalam panggilan kelima mereka sebagai pemimpin. “Adalah diharapkan bahawa AS akan melihat dengan jelas tentang perkara ini.”

Xi berkata Washington harus mematuhi “prinsip satu China” dan menekankan bahawa China tegas menentang kemerdekaan Taiwan dan campur tangan luar.

Biden memberitahu Xi, dasar AS mengenai Taiwan tidak berubah dan Washington menentang keras usaha unilateral untuk mengubah status quo atau menjejaskan keamanan dan kestabilan di seluruh Selat Taiwan, kata Rumah Putih.

Rumah Putih berkata panggilan berjadual lama itu adalah sebahagian daripada usaha pentadbiran untuk memperdalam talian komunikasi dengan China dan “menguruskan perbezaan kita secara bertanggungjawab.”

Ia amat bimbang untuk menurunkan suhu di Taiwan.

Lawatan oleh speaker Dewan akan menjadi dramatik, walaupun tidak pernah berlaku sebelum ini, menunjukkan sokongan AS terhadap pulau itu, dan sesetengah penganalisis bimbang langkah sedemikian pada masa hubungan AS yang penuh dengan Beijing boleh mencetuskan krisis besar dan juga pertembungan yang tidak diingini.

Scott Kennedy, seorang penganalisis China di Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa Washington, berkata hubungan peringkat pemimpin adalah penting untuk mencegah perkara ini.

“Seseorang berharap mereka telah melakukan cukup untuk mengelakkan perlanggaran dalam tempoh terdekat, tetapi jelas perlu ada komunikasi yang lebih kerap dan mendalam,” katanya.

Seorang pegawai kanan AS berkata Biden dan Xi telah membincangkan kemungkinan mengadakan pertemuan bersemuka pertama sebagai pemimpin dan mengarahkan pasukan mereka untuk meneliti perkara ini.

Rantaian bekalan global, keselamatan

Biden menekankan kepentingan mengekalkan talian komunikasi di Taiwan dan kedua-duanya turut membincangkan bidang di mana terdapat potensi untuk mengembangkan kerjasama, termasuk perubahan iklim, keselamatan kesihatan dan anti-narkotik, kata pegawai itu.

Sambil mengetengahkan Taiwan, Xi juga menekankan bahawa dua ekonomi terbesar dunia perlu mengekalkan komunikasi mengenai dasar makroekonomi, rantaian bekalan global, dan menjaga keselamatan makanan dan tenaga global, kata bacaan China.

Pegawai kanan AS itu juga menekankan kepentingan penyelarasan makroekonomi.

Beijing telah mengeluarkan amaran yang semakin meningkat tentang kesan sekiranya Pelosi – seorang Demokrat seperti Biden – melawat Taiwan. Xi telah berikrar untuk membawa Taiwan di bawah kawalan Beijing, secara paksa jika perlu.

China telah memberikan sedikit petunjuk kepada respons khusus yang mungkin dibuat jika Pelosi membuat perjalanan, yang masih belum disahkannya.

Pegawai AS itu memberitahu pemberita Xi telah menggunakan bahasa yang sama tentang Taiwan sebelum ini dan berkata kedua-dua pihak mengakui pandangan berbeza yang telah wujud selama 40 tahun. “Perbualan antara kedua-duanya mengenai Taiwan, ia adalah langsung dan ia jujur,” kata pegawai itu, sambil enggan menawarkan butiran yang lebih khusus mengenai mesej Biden kepada Xi.

Panggilan itu berlangsung lebih dua jam. Pegawai AS berkata ia akan mempunyai agenda yang luas, termasuk pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, yang masih belum dikutuk oleh China.

Washington mengikuti “dasar satu China” yang mengiktiraf Beijing, bukan Taipei, secara diplomatik. Tetapi ia diwajibkan oleh undang-undang AS untuk menyediakan Taiwan yang ditadbir secara demokratik dengan cara untuk mempertahankan diri, dan tekanan telah meningkat di Kongres untuk mendapatkan sokongan yang lebih jelas.

Sesetengah penganalisis percaya Xi mempunyai minat untuk mengelak peningkatan kerana beliau mencari penggal ketiga yang belum pernah berlaku sebelum ini dalam jawatan tahun ini. Yang lain berkata memainkan isu Taiwan boleh menjadikan Xi sebagai gangguan domestik daripada ekonomi China yang perlahan.

Ditanya mengenai panggilan itu, pejabat perwakilan Taiwan di Washington memberitahu Reuters ia berterima kasih kepada Biden “kerana menggariskan kepentingan kepentingan bersama kami dalam keamanan dan kestabilan di Selat Taiwan.”

China mengubah nada pada ekonomi

Kedua-dua Washington dan Beijing telah bergelut dengan kesukaran ekonomi. Ekonomi AS$18 trilion (RM80 trilion) China telah terjejas oleh peraturan Covid yang ketat dan penutupan bandar sepenuhnya, manakala Amerika Syarikat sedang memerangi inflasi yang melonjak di tengah-tengah kebimbangan kemelesetan.

Media kerajaan China berkata pada Khamis China akan berusaha keras untuk mencapai keputusan ekonomi terbaik tahun ini, menggugurkan panggilan sebelum ini bahawa ia akan berusaha untuk mencapai sasaran pertumbuhan 2022nya. Ini berikutan mesyuarat peringkat tinggi Parti Komunis yang dipengerusikan oleh Xi.

“Percubaan untuk memisahkan atau memutuskan rantaian bekalan yang bertentangan dengan corak asas tidak akan membantu meningkatkan ekonomi AS. Mereka hanya akan menjadikan ekonomi dunia lebih terdedah,” kata Xi, merujuk kepada usaha AS untuk menamatkan pergantungan kepada China untuk barangan strategik.

Pentadbiran Biden telah membahaskan sama ada akan menaikkan beberapa tarif ke atas barangan China sebagai cara untuk mengurangkan inflasi yang melambung tinggi, tetapi Biden tidak membincangkan langkah-langkah yang berpotensi dengan Xi, kata pegawai kanan AS itu.

Apabila Biden kali terakhir bercakap dengan Xi pada bulan Mac, dia memberi amaran tentang “akibat” jika

Beijing memberikan sokongan material untuk pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, dan Washington percaya garis merah ini tidak dilalui sejak itu.

Bagaimanapun

Taiwan telah mengadu tentang pergerakan tentera China yang dipertingkatkan dan sejurus sebelum panggilan Khamis, tentera Taiwan berkata ia melepaskan suar untuk memberi amaran kepada drone yang mungkin sedang menyiasat pertahanan sebuah pulau yang terletak di lokasi strategik dan berkubu kuat berhampiran dengan pantai China.

Kali terakhir penceramah Dewan AS melawat Taiwan adalah pada tahun 1997. Sebagai cabang kerajaan yang setara, eksekutif AS mempunyai sedikit kawalan ke atas perjalanan kongres.

Baca Lagi | Jangan ‘bermain dengan api’ ke atas Taiwan, Xi China memberi amaran dalam panggilan dengan Biden

China telah berkembang jauh lebih berkuasa dari segi ketenteraan dan ekonomi sejak itu dan Rumah Putih berkata pentadbiran telah berhubung dengan pejabat Pelosi untuk memastikan dia mempunyai “semua konteks” yang dia perlukan untuk membuat keputusan tentang perjalanannya. — Reuters

Read Previous

Usahawan Aliff Syukri beremosi selepas anugerah Lembaga Zakat Selangor kerana menjadi antara penyumbang terbesar pada 2021

Read Next

Sukan Komanwel: Birmingham mengalu-alukan atlet dalam majlis perasmian besar-besaran

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.