The Malaysia Post

Sukan Komanwel: Birmingham mengalu-alukan atlet dalam majlis perasmian besar-besaran

Akhirnya, tiba masanya untuk Permainan! Sukan Komanwel Birmingham 2022 berlangsung dengan upacara pembukaan yang mempesonakan di Stadium Alexander yang baru diubah suai, Perry Barr di hadapan 30,000 penonton, di sini.

Majlis pembukaan, yang meneroka ‘DNA’ Birmingham dan West Midlands, menikmati sentuhan emas Martin Green, yang mendapat reputasi antarabangsa sebagai ketua upacara untuk Sukan Olimpik London 2012; dan Steven Knight, pencipta dan penulis salah satu siri televisyen paling terkenal, Peaky Blinders.

Menampilkan sejarah bandar yang kaya dan pelbagai, persembahan meriah itu dibahagikan kepada beberapa babak, iaitu ‘Panggilan untuk Berkumpul’, ‘Semuanya kepada Semua Orang’, ‘Dengar Suara Saya’ dan ‘Raging Bull’ berserta pertunjukan cahaya yang mengagumkan dan bunga api yang menakjubkan — semuanya bersesak-sesak dalam dua setengah jam petang yang ajaib.

Pertunjukan itu berpusat di sekitar kisah Stella, yang dimainkan oleh Lorell Boyce, dan ‘The Dreamers’, sekumpulan atlet muda dari sekitar Komanwel yang merentasi masa lalu dan masa kini Birmingham.

Sejurus selepas itu, penganjur memberi penghormatan yang sewajarnya kepada Kebawah Duli Yang Maha Mulia Ratu Elizabeth II, yang meraikan Jubli Platinum menandakan ulang tahun ke-70 pemerintahannya, dengan berkongsi kisah keghairahan dan komitmen Ratu kepada Komanwel, bermula dengan ucapan Komanwel yang pertama. sebagai puteri muda.

Apa yang diikuti ialah kemunculan boneka gergasi yang mewakili tokoh sastera, pemuzik, dan saintis terkenal dalam sejarah, termasuk penampilan istimewa oleh ikon filem ‘senyap’ di seluruh dunia, Charlie Chaplin.

Sejurus sebelum bermulanya adegan ‘Hear My Voice’, yang mengiktiraf ketibaan pendatang baru ke Birmingham dan wira tanpa tanda jasa dalam pandemik Covid-19, aktivis pendidikan wanita Pakistan dan pemenang Hadiah Keamanan Nobel 2014 Malala Yousafzai membuat kejutan ketika dia menyampaikan ucapan yang kuat, berkongsi harapannya terhadap penyertaan wanita dalam setiap masyarakat.

Para atlet dan pegawai kemudian berarak masuk ke stadium dengan tepukan gemuruh dan sorakan yang meriah, dengan Australia yang pertama memasuki stadium manakala Malaysia adalah pasukan ke-42 berbuat demikian.

Kontinjen Malaysia

dengan pemain skuasy wanita Aifa Azman dan pemain powerlifting Bonnie Bunyau Gustin sebagai pembawa bendera, mendahului apabila 38 atlet dan pegawai lain, termasuk chef de mission (CDM) Datuk Shahrul Zaman Yahya dan timbalannya Gerard Monteiro, mengikutinya.

Lelaki dan wanita Malaysia itu kelihatan segak dengan baju Melayu lima butang putih dan kebaya moden pendek yang menampilkan bunga kebangsaan — bunga raya — yang diberi kehidupan baharu dengan tafsiran abstrak seakan-akan batik lukisan tangan oleh pereka tempatan.

Penerjun lelaki terkemuka England, Tom Daley adalah antara atlet yang diberi penghormatan untuk membawa Baton Ratu sebelum akhirnya diserahkan kepada bekas atlet heptat tempatan Denise Lewis.

Lewis kemudian menyerahkan baton yang mengandungi mesej daripada Ratu kepada Putera Wales Putera Charles, yang membacakan mesej itu sebelum mengisytiharkan edisi ke-22 temasya itu dibuka.

Baca Lagi | Sukan Komanwel: Birmingham mengalu-alukan atlet dalam majlis perasmian besar-besaran

Ikon muzik British Duran Duran menggembirakan peminat kampung halaman mereka apabila mereka mengakhiri majlis yang indah dengan mengambil bahagian tengah untuk membuat persembahan “Tonight United” dan “Ordinary World” ketika bunga api yang menakjubkan menerangi langit ‘Brum’.

Kira-kira 6,500 atlet dari 72 negara dan wilayah akan mengambil bahagian dalam Sukan Komanwel Birmingham 2022, yang akan berlangsung sehingga 8 Ogos ini. — Bernama

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Jangan ‘bermain dengan api’ ke atas Taiwan, Xi China memberi amaran dalam panggilan dengan Biden

Read Next

Mengapa Johor kekal sebagai medan pertempuran utama untuk PRU15, menurut Chin Tong dari DAP

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.