The Malaysia Post

Wanita Australia Didakwa Membunuh Tiga Orang dengan Cendawan Beracun

Sydney, Australia – Pada 3 November 2023, seorang wanita bernama Erin Patterson, berusia 49 tahun, dihadapkan ke mahkamah di Australia atas tuduhan membunuh tiga warga emas dan lima percubaan membunuh. Kejadian tragik ini berlaku selepas keluarga yang disyaki mati makan cendawan beracun semasa majlis makan tengah hari yang dianjurkan oleh wanita tersebut.

Latar Belakang Kes

Don Patterson, isterinya, Gail, dan kakaknya Heather Wilkinson adalah mangsa dalam kes ini. Mereka jatuh sakit dan meninggal dunia selepas mengambil bahagian dalam makan tengah hari yang berlangsung pada 29 Julai di Leongatha, sebuah bandar kecil yang terletak kira-kira 135 kilometer tenggara Melbourne. Perlu dinyatakan bahawa Don dan Gail Patterson adalah ibu bapa kepada bekas suami Erin Patterson, iaitu Simon Patterson, yang juga turut hadir dalam majlis makan tengah hari tersebut.

Baca lagi Peguam menggesa media dibawa ke muka pengadilan selepas pergelutan rakan sekerja semasa keputusan pembunuhan Ketua Pegawai Eksekutif Cradle Fund

Dakwaan dan Kesilapan

Simon Patterson disenaraikan dalam dokumen mahkamah sebagai mangsa dalam empat akaun cubaan membunuh, yang melibatkan tiga kejadian berasingan pada tahun 2021 dan 2022. Sementara itu, percubaan membunuh yang kelima adalah terhadap suami Heather Wilkinson, iaitu Ian, seorang paderi di bandar berhampiran. Ian jatuh sakit teruk selepas makan tengah hari dan hanya dibenarkan keluar dari hospital pada bulan September.

Siasatan dan Maklumat Terkini

Polis mendapati simptom mangsa adalah konsisten dengan keracunan cendawan pada bulan Ogos. Detektif Dean Thomas, yang terlibat dalam kes ini, mengumumkan bahawa siasatan masih berlanjutan. Kematian akibat memakan cendawan adalah perkara yang cukup jarang berlaku di Australia, yang mempunyai beberapa spesies cendawan beracun, termasuk cendawan “topi kematian,” yang dikenali kerap membunuh manusia.

Kes pembunuhan dengan menggunakan cendawan beracun ini telah mencetuskan kehebohan di Australia, dan Erin Patterson akan menghadapi mahkamah pada Mei 2024 untuk mendengar hukuman yang mungkin dikenakan ke atasnya. Kejadian ini memberi amaran tentang bahaya cendawan beracun dan mempengaruhi komuniti setempat serta masyarakat luas.

Read Previous

Pakistan Menghantar Pulang Ribuan Warga Asing Tanpa Izin

Read Next

Rakyat Mahu PN Mengambil Alih Kerajaan, Dakwa Ketua Pembangkang Hamzah Zainudin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.