The Malaysia Post

Report: Tengku Zafrul to spearhead Umno’s campaign to win back Selangor

Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz dilaporkan telah dipilih sebagai budak poster Umno untuk menerajui kempennya untuk mendapatkan semula Selangor pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Bekas ketua eksekutif CIMB itu telah memenangi sekutu di peringkat atasan dan pertengahan Umno untuk mendapat restu mereka bagi pencalonannya di Kuala Selangor, sumber memberitahu Straits Times yang berpangkalan di Singapura.

“Hanya akan diputuskan kemudian sama ada Tengku Zafrul akan bertanding di kerusi DUN atau parlimen. Bagaimanapun, ia akan menjadi pukulan di lengan untuk Umno Selangor,” kata sumber yang dipetik sebagai berkata.

Akhbar berbahasa Inggeris Singapura menyatakan bahawa Tengku Zafrul perlu meninggalkan jawatannya di Kementerian Kewangan jika beliau bertanding di salah satu daripada tiga wad negeri di Kuala Selangor, tetapi beliau akan bertanding untuk dilantik sebagai menteri besar Selangor sebagai wad negeri itu. sultan didakwa terbuka untuk bersumpah sekiranya BN memenangi Selangor.

Beliau juga dilaporkan

akan dilantik sebagai bendahari BN Selangor pada Ahad pada majlis yang akan dihadiri pemimpin tertinggi gabungan itu.

Akhbar The Straits Times mengaitkan kejayaan Tengku Zafrul memenangi sekutu kerana ramai pengikutnya di media sosial, rapatnya dengan tokoh DAP seperti pengerusi dan bekas menteri kewangan Lim Guan Eng, dan hubungan rapatnya dengan ramai kerabat diraja.

Tengku Zafrul juga disifatkan sebagai sebahagian daripada sekumpulan kecil tokoh muda dalam Umno, termasuk Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican, Ketua Penerangan Umno Shahril Hamdan, dan Ketua Pemuda Umno Datuk Asyraf Wajdi Dusuki .

Baru bulan lalu beliau menolak khabar angin tentang cita-cita politiknya dan khabar angin bahawa beliau akan bertanding di kerusi parlimen Kuala Selangor.

“Fokus saya sekarang adalah kepada usaha pemulihan ekonomi negara.

“Sekarang saya masih bekerja di MoF (Kementerian Kewangan) dan tidak memikirkan soal politik. Kami telah menghadapi cabaran yang sangat sukar untuk menguruskan pemulihan ekonomi jadi saya memberi tumpuan kepada kerja saya,” katanya pada majlis Hari Raya pada 8 Jun.

Baca Lagi | Report: Tengku Zafrul to spearhead Umno’s campaign to win back Selangor

Apabila ditanya mengenai hasratnya untuk bertanding, beliau berkata: “Bukan pada masa ini”.

Kerusi Parlimen Kuala Selangor kini disandang oleh Datuk Seri Dzulkefly Ahmad dari Amanah, yang dilaporkan berkata beliau tidak akan bertanding pada PRU15 kerana mahu memberi laluan kepada pemimpin muda parti.

Read Previous

‘Shin Ultraman’ akan ditayangkan di pawagam Malaysia Oktober, peminat bergembira

Read Next

Pemadaman dilaporkan di seluruh Lembah Klang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.