The Malaysia Post

Zahid menuduh Tommy Thomas mencetuskan kebencian terhadap Umno, BN

Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi hari ini menuduh bekas Peguam Negara Tan Sri Tommy Thomas mencari publisiti dan gagal menyimpan rahsia rasmi dengan menyiarkan memoirnya yang dinyatakan minggu lalu.

Dia juga mendakwa bahawa buku Thomas bertujuan memanipulasi sentimen masyarakat dan membangkitkan kebencian dan fitnah terhadap Umno dan Barisan Nasional (BN), dan telah berusaha untuk melemahkan kepercayaan masyarakat terhadap pemerintah.

“Walaupun negara ini dibanjiri banyak masalah yang membimbangkan masyarakat, komennya tidak bertanggungjawab,” kata Zahid dalam satu kenyataan.

Zahid menuduh Thomas menghina timbalan pendakwa raya dan Jabatan Peguam Negara (AGC) yang dipimpinnya sendiri, yang didakwanya mungkin mengundang persepsi negatif terhadap kakitangan AGC.

“Yang membimbangkan adalah kenyataan kenyataan yang ditulis tidak tepat dan dimanipulasi untuk menaburkan kebencian dan fitnah terhadap Umno / BN, terhadap individu bernama, pemimpin politik dan jabatan yang dipimpinnya dengan tujuan untuk melenyapkan kepercayaan masyarakat terhadap institusi pemerintah sebagai keseluruhan, ”katanya.

Zahid berkata, ini adalah aspek inti dari mana-mana jabatan kerajaan apabila maklumat yang diperoleh oleh pegawai diklasifikasikan sebagai rahsia utama, tertakluk kepada Akta Rahsia Rasmi 1972 dan dengan itu tidak boleh dikongsi kepada umum, apalagi diterbitkan dalam sebuah buku yang katanya menyokong sudut pandangan dan bukan fakta.

“Apa yang harus dikatakan di sini adalah tindakan dan tingkah laku mantan jaksa agung dalam menulis buku ini dengan jelas menentang dan melanggar sumpah jawatannya, untuk menyimpan dan menjaga rahsia pemerintah setiap saat, bahkan ketika tidak lagi menjadi penguasa, “Katanya.

Dia juga menuduh Thomas membuat kenyataan mengenai rusuhan kaum 13 Mei pada tahun 1969 tanpa mempertimbangkan sensitiviti kejadian di kalangan rakyat Malaysia.

Baca Lagi | Dr Mahathir menyuarakan rasa kesal melantik Tommy Thomas sebagai peguam negara selepas memoir bom

“Ia juga tidak boleh dianggap sebagai fakta sejarah kerana alasan polemik yang mengaitkan Almarhum Tun Abdul Razak Hussein dengan 13 Mei, yang jelas merupakan pendapat peribadi Thomas dan bertujuan untuk mengurangkan kredibiliti bekas presiden Umno,” katanya .

Zahid tidak menjelaskan dengan jelas apa yang dikatakan Thomas mengenai Abdul Razak, yang juga perdana menteri dari tahun 1970 hingga 1976, dan kononnya dia terlibat dalam insiden 13 Mei.

Buku 500 halaman Thomas My Story: Justice in the Wilderness diterbitkan pada 30 Januari dan telah menimbulkan minat dan kontroversi yang mendalam terhadap isu-isu dan hal-hal yang berlaku semasa beliau memegang jawatan sebagai AG dari 2018 hingga 2020.

Sejak itu, mantan perdana menteri Datuk Seri Najib Razak telah mengemukakan tuntutan untuk meminta maaf melalui peguamnya, dan juga menuntut ganti rugi RM10 juta, atas tuduhan yang dibuat terhadapnya dalam buku berkenaan pembunuhan penterjemah Mongolia Altantuya Shaariibuu pada tahun 2006.

Dia diikuti oleh mantan jaksa peguam III Datuk Mohamad Hanafiah Zakaria, yang membuat laporan polis terhadap Thomas kerana didakwa mendakwa dalam buku itu bahawa dia tidak mampu mendakwa Najib kerana rasuah dalam kes SRC International. Awal hari ini pendahulu terdekat Thomas sebagai AG Tan Sri Mohamed Apandi Ali juga membuat laporan polis, yang mendakwa dia telah melanggar Akta Rahsia Rasmi dengan menerbitkan memoarnya.

Read Previous

Penggubal undang-undang berjenaka selepas Putrajaya menghadkan makan malam perjumpaan kepada keluarga berkongsi rumah yang sama

Read Next

Vaksin AstraZeneca berkesan terhadap varian UK, kata Universiti Oxford

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.