The Malaysia Post

Vaksin AstraZeneca berkesan terhadap varian UK, kata Universiti Oxford

Universiti Oxford Britain hari ini mengatakan para penyelidiknya di sebalik vaksin bersama AstraZeneca Covid-19 mendapati ia berkesan terhadap varian virus UK yang kini dominan di seluruh negara.

Universiti itu, yang mengembangkan alat itu dengan firma farmasi Britain-Sweden, mengatakan penilaian berterusan keberkesanannya menunjukkan bahawa ia mempunyai “keberkesanan yang serupa” dengan strain coronavirus lain.

“Data dari percubaan kami … di United Kingdom menunjukkan bahawa vaksin tidak hanya melindungi dari virus pandemi yang asli, tetapi juga melindungi dari varian novel,” kata Andrew Pollard, ketua penyelidik percobaan vaksin Oxford.

Analisis itu, yang bergantung pada sampel yang diambil antara Oktober dan pertengahan Januari, juga menunjukkan bahwa jab mengurangi “jangka waktu penumpahan dan viral load”, yang dapat diterjemahkan menjadi pengurangan penularan virus, kata universiti itu.

Penemuan awal, yang masih perlu dikaji semula, adalah yang pertama melaporkan keberkesanan vaksin Oxford-AstraZeneca terhadap varian baru, katanya.

Varian virus British yang lebih menular, yang pertama kali muncul di England tenggara pada akhir September, sejak itu menjadi jenis yang paling biasa yang dikesan pada jangkitan UK baru, dan merebak ke sejumlah negara lain.

Namun, kurang jelas seberapa baik vaksin yang dikembangkan sejauh ini akan berfungsi terhadap beberapa varian lain yang muncul di seluruh dunia, khususnya tekanan dari Afrika Selatan yang menimbulkan kebimbangan.

Oxford mengatakan para penyelidik vaksin sedang mencari cara untuk mengubah inokulasi yang ada “dengan cepat dan sederhana” untuk melindungi daripada varian baru.

Baca Lagi | Pemimpin Al-Qaeda di Yemen ditahan

“Kami selalu mengharapkan bahawa ketika pandemi berlanjutan, varian baru akan mulai dominan di antara virus yang beredar dan akhirnya versi baru vaksin … akan diperlukan,” kata Sarah Gilbert, ketua penyelidik bersama percubaan Oxford. “Kami bekerjasama dengan AstraZeneca untuk mengoptimumkan saluran paip yang diperlukan untuk perubahan tekanan sekiranya diperlukan.”

AstraZeneca adalah syarikat farmaseutikal dan biofarmaseutikal Britain-Sweden yang beribu pejabat di Cambridge, England. AstraZeneca mempunyai portfolio produk untuk bidang penyakit utama termasuk barah, kardiovaskular, gastrointestinal, jangkitan, pernafasan dan radang.

Read Previous

Zahid menuduh Tommy Thomas mencetuskan kebencian terhadap Umno, BN

Read Next

Penyelidikan ‘Hope’ UAE menjadi yang pertama dalam trio misi Mars

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.