The Malaysia Post

Pemimpin Al-Qaeda di Yemen ditahan

Pemimpin sekutu Yemen Al-Qaeda telah ditahan selama beberapa bulan, menurut laporan PBB yang dikeluarkan semalam, dalam apa yang akan dilihat sebagai kejayaan besar dalam memerangi ancaman jihad global.

Dokumen tersebut mengatakan bahawa Khalid Batarfi, pemimpin Al-Qaeda di Semenanjung Arab (AQAP) selama kurang dari satu tahun, ditangkap dan timbalannya, Saad Atef al-Awlaqi, meninggal semasa “operasi di Kota Ghayda, Gabenor Al-Mahrah , pada bulan Oktober. “

Laporan – yang diajukan kepada Majlis Keselamatan dari pasukan pemantau PBB yang mengkhususkan diri dalam kumpulan ekstremis – adalah pengesahan rasmi pertama mengenai penangkapan Batarfi berikutan laporan yang tidak disahkan.

Penilaian PBB yang luas, merangkum ancaman jihad yang berpotensi global, tidak mendedahkan keberadaan militan itu atau mendedahkan perincian lebih lanjut mengenai operasi Oktober.

Tetapi SITE Intelligence Group, yang memantau kegiatan dalam talian organisasi jihad, mencatat “laporan yang belum disahkan” pada bulan Oktober bahawa Batarfi telah ditangkap oleh pasukan keselamatan Yaman dan kemudian diserahkan kepada Arab Saudi.

Baca Lagi | Tentera Myanmar mengisytiharkan keadaan darurat selama satu tahun

AQAP mendedahkan telah melantik Batarfi, yang dipercayai berusia awal 40-an, sebagai pemimpinnya pada Februari 2020 berikutan kematian pendahulunya Qassim al-Rimi dalam serangan udara AS di Yaman.

Batarfi, yang dilantik sebagai pengganas global oleh Departemen Luar Negeri AS pada tahun 2018, telah muncul dalam banyak video AQAP sejak beberapa tahun kebelakangan ini, menurut SITE, dan tampaknya menjadi wakil dan jurucakap kumpulan Rimi.

Washington menganggap AQAP sebagai cabang jaringan jihad yang paling berbahaya di seluruh dunia, dan telah melancarkan perang drone yang telah berlangsung lama terhadap para pemimpin kumpulan itu.

AQAP mengaku bertanggungjawab atas penembakan massal 2019 di pangkalan tentera laut AS di Florida, di mana seorang pegawai tentera udara Arab Saudi membunuh tiga pelaut Amerika.

Ia juga mengatakan ia berada di belakang plot ‘bom seluar’ tahun 2009, di mana alat peledak gagal meletup dalam penerbangan Northwest Airlines ketika menghampiri bandar Detroit AS pada Hari Krismas.

di mana seorang lelaki Nigeria yang terlatih di Yaman cuba meledakkan alat peledak di pesawat ketika menghampiri bandar Detroit AS.

Kumpulan pelampau Sunni berkembang dalam kekacauan perang saudara selama bertahun-tahun antara pemerintah Yaman yang disokong Saudi dan pemberontak Shiah Huthi. Rimi sendiri menggantikan Nasir al-Wuhayshi, yang terbunuh dalam serangan drone AS di Yaman pada Jun 2015.

Read Previous

Guan Eng menyatakan kekecewaannya terhadap CNY SOP

Read Next

Penggubal undang-undang berjenaka selepas Putrajaya menghadkan makan malam perjumpaan kepada keluarga berkongsi rumah yang sama

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.