The Malaysia Post

Penggubal undang-undang berjenaka selepas Putrajaya menghadkan makan malam perjumpaan kepada keluarga berkongsi rumah yang sama

Putrajaya

Penggubal undang-undang pembangkang telah mempertanyakan logik dan kepekaan kerajaan dalam membiarkan pasar malam dibuka lagi tetapi melarang keluarga berkumpul bahkan satu malam untuk makan malam perjumpaan biasa pada Tahun Baru Cina ini.

Mengejek pengumuman kerajaan sebelumnya semalam mengenai perintah dan larangan terbaru di bawah perintah kawalan pergerakan (MCO), beberapa wakil rakyat mencadangkan secara bergurau bahawa keluarga dapat mengalihkan makan malam perjumpaan mereka dari rumah ke pasar malam sebagai gantinya, sementara masih mematuhi Covid -19 peraturan.

“Menteri, apa logiknya? Kilang, pasar, pasar malam, pasar raya dll dibenarkan untuk dibuka, tetapi ahli keluarga yang tinggal dalam lingkungan 10km tidak dibenarkan makan malam perjumpaan. Gila! ” Exco kerajaan negeri Selangor untuk pelaburan, industri dan perdagangan, dan perusahaan kecil dan sederhana Datuk Teng Chang Kim menyiarkan di laman Facebooknya malam tadi.

Baca Lagi | Guan Eng menyatakan kekecewaannya terhadap CNY SOP

“Mari makan malam reuni kami dan saling berkunjung di pasar malam!” ADUN Bandar Baru Klang menambah.

Lim Yi Wei menunjukkan kelemahan dalam senarai prosedur operasi standard yang dikeluarkan oleh Kementerian Pertahanan, yang diketuai oleh Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, di laman Facebooknya.

Di antara SOP baru ialah makan malam perjumpaan biasa hanya boleh melibatkan ahli keluarga yang sama.

“Jika makan malam perjumpaan keluarga hanya terbatas di rumah seisi (rumah tangga yang sama), itu … secara harfiah adalah makan malam keluarga biasa.

“CNY adalah perayaan budaya dan bukan agama. Kami tidak benar-benar pergi ke kuil semasa CNY … jika kami berdoa, meja doa disediakan di perkarangan kami. Saya percaya masyarakat Cina bersedia mengikuti SOP tetapi masuk akal. Bagaimanapun, sampai jumpa di pasar malam! ” katanya di laman Facebooknya.


Menteri Kanan Ismail Sabri semalam mengumumkan bahawa kerajaan melonggarkan sekatan terhadap sektor ekonomi seperti peniaga pasar malam, penata rambut, tukang gunting rambut, dan juga pengendali basuh kereta, yang membolehkan mereka membuka semula perniagaan mulai hari ini setelah mempertimbangkan permintaan mereka.

Yeoh mengatakan tidak ada “sains” di sebalik SOP yang dirumuskan oleh Majlis Keselamatan Nasional (NSC) dan meletakkannya pada kurangnya kepelbagaian dalam Kabinet.

Read Previous

Pemimpin Al-Qaeda di Yemen ditahan

Read Next

Zahid menuduh Tommy Thomas mencetuskan kebencian terhadap Umno, BN

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here